koi karpe åkande vand i haven
Hus på landet » Haven » Havebassin » Vand i haven – små søer med fisk og planter

Vand i haven – små søer med fisk og planter

af Claus
1 kommentar 2 minutters læsning

Kineserne fandt allerede for mange hundrede år siden ud af, at vand beroliger sjælen. Kinesiske haver er kunstværker, hvor små søer veksler med bevoksning og bebyggelse. Lav din egen lise for sjælen med et vandbassin, hvor planter og fisk er et behageligt afbræk i resten af havens layout.

Et havebassin er ikke svært at anlægge eller passe, men det skal gøres rigtigt fra begyndelsen. Overvej, hvor havebassinet skal placeres. Det må gerne være et sted, hvor der er sol, men også skygge en del af dagen. Der skal helst ikke være løvfældende eller pollenafgivende træer omkring bassinet. Hvis din grund skråner, så udnyt det ved at lave et bassin med små vandfald. Sørg gerne for, at der er plads til en havebænk, så du kan sidde og betragte havebassinet, når det er færdigt.

Hvis du vil have fisk, der skal overvintre i bassinet, skal hullet være mindst 80 cm på det dybeste sted. Hvis du gør hullet mindst 100 cm dybt, har du mulighed for at have nogle af de smukkeste typer af åkander.
Siderne på havebassinet kan ikke være lodrette eller meget stejle, da de ellers falder sammen. Lav i stedet terrasser langs kanten, som du kan sætte sten og planter på. Det er bedst, hvis terrasserne hælder en smule indad, så sten og planter ikke vælter ned på næste terrasse. Alle skarpe sten og rødder skal naturligvis fjernes, så de ikke senere skærer sig igennem plastikfolien.

havebassin terrasse trappe med vandfald

Når du er færdig med at gravehavebassinet ud, skal du fore det med fibertex, inden du kommer plastikfolien i hullet. Plastikfolie findes i mange forskellige mærker og tykkelser. Vælg en type, der kan holde til noget. Vent nogle uger eller måneder med at tilrette kanten af folien. Det kan godt sætte sig lidt, når vandet er kommet i bassinet, og det vil være ærgerligt at komme til at klippe for meget af kanten.

Læg mærke til, hvor meget vand du fylder i bassinet. Det skal du vide, så du kan købe en pumpe, der dækker dit behov. Mange mennesker tror, at et havebassin kan passe sig selv ligesom en skovsø, men et havebassin er slet ikke stort nok til at have et selvstændigt økosystem. Desuden er der ofte mange flere fisk i et havebassin, end der nogen sinde ville være i en lille skovsø i naturen. Når vandet bliver cirkuleret med en pumpe og et springvand eller et vandfald, rådner det ikke og kommer derfor ikke til at lugte grimt. Desuden er det springvand eller et vandfald rigtig hyggeligt at se på. Det kan dog være nødvendigt at anskaffe sig en iltpumpe, så vandet iltes tilstrækkeligt for bassinets fisk.

1 kommentar

kirstine gerstrom termansen 13. juni 2015 - 11:29

Ved du noget om, at japansk antik baderum, som er have, dam, akitektur, måske ikke er så usmart, også det i vores perspektiv
Sundt, og rent, og helse,

Svar

Wow, læser du stadig med?
Giv dig selv til kende i form af en kommentar herunder!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.