I år har været et helt fantastisk år for vores valnødder – træet har været propfyldt med flotte valnødder, grundet vores gode forår og sommer her i 2018. Høsten i år er nok 4-5 gange større end det vi fik i 2017.
Allerede tidligt kunne vi se at der var mange valnødder på vej og den meget lys og varme igennem sommeren har sikret at de er blevet veludviklet.

klaser af valnødder på træet

Vi har de sidste 3 uger kunne plukke og samle valnødder op – vi er heldige at have en sort hvor de selv åbner sig og når nødden er klar dropper den selv ud og lander på jorden. Så slipper man for at få alt for sorte hænder fra saften af de grønne skaller.

I går havde vi en god blæsedag med 14m/s (hård vind) der har rusket de fleste nødder ned, hvilket gjorde dagen i dag oplagt til at tage på endnu en valnødde høst tur.
Dagens tur gav en fuld 20L spand og tidligere har vi nok også samlet en 25L eller lign. Tror med de kommende dage at vi kan få samlet yderligere 15L hvilket svarer til en høst på 60L for i år.

Høst:

20L spand med valnødder der netop er høstet

Valnødder er ret nemme at høste – de fortæller dig selv hvornår de er klar. Du kan opsamle de rene nødder fra jorden, nogen har stadig lidt skal på som du lige kan pille af. Der sidder også nogen på selve træet hvor du kan lirke skallen op (det sviner dog dine fingre voldsomt hvis det er de friske grønne skaller – og farven kan ikke vaskes af, men skal slides af). Andre valnødder hænger blot i deres trævler i træet som nemt kan pilles af.
Saml dem alle i en egnet spand eller skål

Vask:

valnødder i håndvask der afvaskes i atamon

Du skal nu skylle dem grundigt i lunt vand fra hanen. Grub dem med hænderne eller en lille børste. Udskift evt. vandet et par gange.
For at undgå råd og mug kan de nu skylles i en gang lunt vand i blandet Atamon. Jeg bruger ca. 1 DL til 10 liter vand.
Lad nødderne ligge i vandet i ca. 5 minutter mens du fortsat grubber lidt på dem for at få det sidste skidt og trevler af.
Valnødderne får også en flot lysere farve af Atamon vasken når de er tørret op.

Tørring:

Tørre rist der benyttes til at tørre valnødderne
Vasket valnødder på tørre risten

Jeg har bygget en “rist” ud af hønsenet og nogle gamle brædder. Den bruger vi til at tørre diverse ting her på gården. Bla. egen dyrket løg, hvidløg og andre ting man ønsker at lufttørre.
De Atamon vasket valnødder hældes blot ud på risten (bageriste kan evt. benyttes). Lad dem tørre i nogle dage. Vi bruger vores fyrrum hvor pillefyret står. Der er lunt og tørt. Er vejret til det kan du også lade dem tørre uden for.

Videre tørring af valnødder i nylonstrømper et lunt og tørt sted

Herefter kan du hælde nødderne i nogen nylonstrømper eller lign. Hæng dem op et tørt og lunt sted i en 14 dages tid.
Prøvesmag valnødderne nu og da – er de gummiagtige er de ikke tørret nok, bliver de for hårde er de tørret for meget.

Opbevaring:

Valnødder kan opbevares i nylonstrømperne.

Når de er tilpas tørre kan du bibeholde dem i nylonstrømperne og hænge dem op et køligere sted (2-5C) og de vil så kunne holde sig i mindst 2 år. Du kan også hælde dem i en kurv. Fordelen ved at hænge dem op er at du musesikrer dem.
Ryst nødderne rundt engang imellem for at undgå der kommer nogen mug eller svampeangreb.

Du kan også fryse dine nødder hvis det ønskes. Knæk dem da først og frys ned i egnet poser. Så er de helt friske når du vil bruge dem til fx. bagning.

Har du selv nogen erfaringer med valnødder eller en mening om dem, så skriv meget gerne en kommentar herunder.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

3 thoughts on “Valnødder – Høst, Vask, Tørring & Opbevaring”
 1. Hej og tak for gennemgang af behandling af valnødder.

  Et spørgsmål: behøver man at vaske valnødderne, hvis de er helt ‘rene’ og fine, når de samles op?

  Vores træ står på gårdsplads med skærver, så de bliver ikke ‘græsvåde’ 🙂

  Mvh Anne Vermehren

  1. Hej Bent,
   Nej vi sælger ikke af vores desværre. Har et enkelt træ der giver os de nødder vi bruger på et år.

   Men kan jo være der kommer nogen andre forbi her der har overflod af valnødder og som godt vil sælge. Så kan de blot skrive et svar til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.