drivhus i syltetøjsglas

Et drivhus både forøger og forlænger muligheden for at dyrke sine egne frugter, grøntsager og blomster. Det er ikke så afgørende, hvor drivhuset placeres i haven, når blot der er adgang til el og vand. I hovedreglen betyder det, at drivhuset ikke står for langt fra huset. Det gør det også mere praktisk at hente grøntsager og krydderurter, når man står og skal bruge dem i køkkenet.

Vi anbefaler, at du bruger opsamlet regnvand fra dit tag til vanding, som kan lagres i en passende regnvandsbeholder og anvendes efter behov. For at finde den korrekte størrelse på regnvandstønden kan du benytte vores praktiske beregner.

drivhus i syltetøjsglas

Drivhuset bør have gode lysforhold, og helt ideelt er det, hvis et stort træ kan give skygge midt på dagen, når solen skinner kraftigst. Om drivhusets gavle ligger sydnord eller østvest betyder i praksis intet, så placer drivhuset dér, hvor det passer bedst. Nøjes du med et halvtagsdrivhus, skal det helst ligge op mod en sydvendt væg, men det går også med en vest- eller østvendt væg. Mal væggen hvid, så du udnytter lyset optimalt. Sørg for, at taget hælder mindst 30 grader, så vand fra glasset ikke drypper ned på dine planter.

Vælg en størrelse, der passer til dit behov og dit planlagte tidsforbrug. En almindelig familie kan sagtens klare sig med et drivhus på 10-12 kvadratmeter, men hvis du interesserer dig for plantedyrkning og forventer at bruge meget tid på drivhuset, bør du anskaffe dig et drivhus på mindst 20 kvadratmeter. Drivhuset bør have en god arbejdshøjde og gerne en bred dør eller skydedør, så du kan køre en trillebør ind i drivhuset. Jo højere drivhuset er, des bedre vil dine planter trives, da et godt indeklima er vigtigt i et drivhus. Du skal derfor sørge for, at der i rygningen er en gennemgående række af vinduer, som kan åbnes og derved medvirke til at forny luften i drivhuset.

drivhus med special glas

Materialevalget afhænger af din smag. Træ er et smukt materiale, men det kræver også en del vedligeholdelse, især i et fugtigt drivhus. Det sikre valg er aluminium, der både er meget holdbart og helt vedligeholdelsesfrit. Du kan vælge selv at bygge dit drivhus eller at købe en af de mange modeller, der findes i havecentre og byggemarkeder. Udvalget er stort, og som regel følges pris og kvalitet ad. De fleste drivhuse er uden sokkel. De står blot på en 15-18 cm høj træramme, der er fastgjort i de fire hjørner. Du kan vælge almindeligt glas til vinduerne eller gå efter de lidt mere specielle som polycarbonat (hård plastik med luftlommer). Glas er en billig og god løsning  og har en god lysgennemstrømning, men leder dog nemt varmen væk om natten. Her er polycarbonat lige modsat – holder godt på varmen, men på bekostning af lysgennemstrømningen. Du skal dog huske at sætte skyggenet op eller kalke om sommeren hvis du benytter glas. Hvis du har børn, skal du overveje, om du vil ofre lidt flere penge og købe sikkerhedsglas. Det er cirka fem gange stærkere end almindeligt glas, og splintres ikke i tusinde stykker, hvis uheldet skulle være ude.

Der kommer snart flere indlæg om drivhus i haven – har du specielle emner indenfor drivhus du godt vil høre mere om, så skriv endelig og giv os lidt inspiration.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.