Tomater fra ens eget drivhus smager altid meget bedre, end dem man køber i supermarkedet. Sådan er...
Tomater fra ens eget drivhus smager altid meget bedre, end dem man køber i supermarkedet. Sådan er det bare. Heldigvis er tomatplanten en taknemmelig plante, som er nem at få til at gro i et drivhus. De kan blive rigtig store og levere tomater hele sommeren igennem. Der findes mange forskellige sorter lige fra bøftomater og blommetomater til cherrytomater og cocktailtomater.
Man kan enten så sine tomatplanter fra frø eller købe tomatplanterne i et havecenter eller en planteskole. Hvis man selv sår tomaterne, skal de i begyndelsen helst stå indendørs, men ikke alt for varmt. Frøene sås i april, så tomatplanterne er klar til at komme i drivhuset en måneds tid senere. Det afhænger selvfølgelig af vejret og dermed temperaturen i drivhuset. Hvis du planter i plantesække, kan du som regel få plads til tre tomatplanter i hver. Det burde kunne holde de fleste med tomater henover en sommer.
Tomater bliver hurtigt store og tunge i forhold til den spinkle plante, så lad tomatplanten vokse op ad noget. Det kan være væggen i drivhuset eller en opbindingspind. Du kan også hænge en snor ned over tomatplanten, så den kravler op ad den i takt med, at den vokser.
Tomater er selvbestøvende, men væksten i et drivhus uden vejr og vind kan hæmme den naturlige bestøvning. For at få endnu flere tomater skal du derfor ryste tomatplanterne en gang eller to om dagen, så støvet fra støvbærerne drysses ned over støvfanget. Tomatplanter er forslugne og kan på et enkelt døgn nemt drikke to eller tre liter vand. Du skal derfor huske at vande tomatplanterne hver dag. Hvis du ikke har mulighed for det, kan du bruge et vandingsanlæg eller kapillærkasser, der vander planterne nedefra. Tomater skal også gødes med jævne mellemrum.
Tomatplanter sætter mange sideskud, så knib de fleste nye skud af under hele vækstperioden. Ellers får du bare en masse lange sideskud, som tomatplanten skal bruge energi på i stedet for at bruge energi på at producere tomater. Sideskuddene er en lille udvækst mellem hovedstænglen og bladene, som nemt knibes af. Du skal helst gøre det så tidligt som muligt. Når tomaterne begynder at modnes, skal du fjerne alle blade under den nederste klase.
Så længe hovedstammen får lov til at vokse, sætter tomatplanten nye blomsterklaser. Du skal derfor sørge for at knibe toppen af tomatplanten af, når du er tilfreds med antallet af klaser eller med højden på tomatplanten. Lad tomaterne blive på planten så længe som muligt. Så smager de nemlig bedst.
Emner i denne artikel:SjællandJyllandFynLolland /...
Emner i denne artikel:Chili frøSåning af chili frøSpiring...
Emner i denne artikel:Opskrift til din egen effektive...
Går lidt med tanken om at lave en form for byttebørs...
Emner i denne artikel:Solceller på tagetBrændeovn?...
Emner i denne artikel:Hvorfor er en støttemur smart?Hvordan...
Emner i denne artikel:Hvorfor overhovedet bruge vinterdække?Hvorfor...
Emner i denne artikel:Brug en fyringsolie af høj kvalitetVælg...
Emner i denne artikel:Historien om racenHvad bruges...
Et svar til Tomater fra eget drivhus