modne tomater i drivhus

Tomater fra ens eget drivhus smager altid meget bedre, end dem man køber i dagligvarebutikker. Sådan er det bare. Heldigvis er tomatplanten en taknemmelig plante, som er nem at få til at gro i et drivhus. De kan blive rigtig store og levere tomater hele sommeren igennem. Der findes mange forskellige sorter lige fra bøftomater og blommetomater til cherrytomater og cocktailtomater.

modne tomaterMan kan enten så sine tomatplanter fra frø eller købe tomatplanterne i et havecenter eller en planteskole. Hvis man selv sår tomaterne, skal de i begyndelsen helst stå indendørs, men ikke alt for varmt. Frøene sås i april, så tomatplanterne er klar til at komme i drivhuset en måneds tid senere. Det afhænger selvfølgelig af vejret og dermed temperaturen i drivhuset. Hvis du planter i plantesække, kan du som regel få plads til tre tomatplanter i hver. Det burde kunne holde de fleste med tomater henover en sommer.

Tomater bliver hurtigt store og tunge i forhold til den spinkle plante, så lad tomatplanten vokse op ad noget. Det kan være væggen i drivhuset eller en opbindingspind. Du kan også hænge en snor ned over tomatplanten, så den kravler op ad den i takt med, at den vokser.

Tomater er selvbestøvende, men væksten i et drivhus uden vejr og vind kan hæmme den naturlige bestøvning. For at få endnu flere tomater skal du derfor ryste tomatplanterne en gang eller to om dagen, så støvet fra støvbærerne drysses ned over støvfanget. Tomatplanter er forslugne og kan på et enkelt døgn nemt drikke to eller tre liter vand. Du skal derfor huske at vande tomatplanterne hver dag. Hvis du ikke har mulighed for det, kan du bruge et vandingsanlæg eller kapillærkasser, der vander planterne nedefra. Tomater skal også gødes med jævne mellemrum.

Vi anbefaler stærkt at benytte opsamlet regnvand for at sikre dit drivhus og dine tomatplanter trives optimalt. Der er adskillige fordele ved at bruge regnvand sammenlignet med vand fra vandværket. Hvis du overvejer at opsamle regnvand fra dit eget tag, så har vi en automatisk regnvandsberegner til din rådighed. Dette nyttige værktøj kan hjælpe dig med at estimere dit vandforbrug i drivhuset og guide dig i valget af den mest passende type regnvandsopsamler.

Tomatplanter sætter mange sideskud, så knib de fleste nye skud af under hele vækstperioden. Ellers får du bare en masse lange sideskud, som tomatplanten skal bruge energi på i stedet for at bruge energi på at producere tomater. Sideskuddene er en lille udvækst mellem hovedstænglen og bladene, som nemt knibes af. Du skal helst gøre det så tidligt som muligt. Når tomaterne begynder at modnes, skal du fjerne alle blade under den nederste klase.

Så længe hovedstammen får lov til at vokse, sætter tomatplanten nye blomsterklaser. Du skal derfor sørge for at knibe toppen af tomatplanten af, når du er tilfreds med antallet af klaser eller med højden på tomatplanten. Lad tomaterne blive på planten så længe som muligt. Så smager de nemlig bedst.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

One thought on “Tomater fra eget drivhus”
  1. Kan du anbefale nogen gode steder at handle tomat frø på nettet? Er i tvivl om hvilke sorter jeg skal gå efter. vil meget gerne have rene sorter som jeg selv kan tage frø af senere på året.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.