tang vinterdække

Hvorfor overhovedet bruge vinterdække?

I løbet af sæsonen bør du overveje at plante grøndække/grøngødning. Det vil sige når dine afgrøder er høstet sår du gavnlige planter/blomster såsom Honningurt, Boghvede, Hør, Smalbladet Lupin m.fl. dvs. gavnlige planter der forbedrer jorden og holder på næringsstofferne. Men om efteråret og vinteren kan du gøre et ekstra gavnligt tiltag for at få optimale betingelser til foråret.

Vinterdække er en måde hvorpå du forbedrer betingelserne for jordens naturlige processer.

  • Temperaturen og derved de gavnlige processer i jorden forøges
  • Du forhindrer udvaskning af næringsstoffer i jorden
  • Du bekæmper ukrudt
  • Du holder på fugten

tang på stranden

Hvorfor Tang?

Hvis du husker tilbage til den danske film Pelle Erobreren er der faktisk en scene hvor alle arbejderne bliver sent til stranden for at samle tang efter en storm. Det er altså en metode man har benyttet i flere hundrede år. Du kan bruge mange andre af havens grønt, som græs, afklip og blade.

Jeg har tidligere prøvet med løvfald, altså nedfaldne blade fra skovbunden. Jeg lagde en tykt lag blade udover hele køkkenhaven. Ideen var god men det gik galt. resultatet var at jeg sæsonen efter måtte kæmpe mod en snegleinvasion. (Vi har rigtig mange snegle, incl. dræbersnegle, og køkkenhaven er beskyttet af et sneglehegn.) Bladene fungerede simpelthen som en trojansk hest for sneglene!

Udover at være glimrende vinterdække har tang flere andre fordele. De besidder nogle næringsstoffer som man ikke finder i samme mængde andre steder. Samtidig kommer der en smule sand med, der kan være godt for muldede og lerede jorde. Sandet er med til at gøre jorden mere porøs. Den sidste fordel (og ulempe) er at der er et saltindhold i tangen.

Dette saltindhold er med til at holde ukrudtet nede.

hund på strand

Hvordan gør jeg?

Da jeg bor bare 400m fra stranden og alligevel er dernede hver morgen med hunden, var det oplagt for mig at prøve med tang. Så hvis du har adgang til en strand, evt. via en lille køretur, hvor du i øvrigt kan have mere tang med, så er det værd at overveje.

Der er 3 faser i indsamlingen:

  • Indsamlingen
  • Udvaskningen af salt
  • Udlægning i køkkenhaven

tang indsamling

Indsamlingen er meget simpel. Jeg tager simpelthen en gammel 80l Ortlib vandtæt taske på ryggen og vandrer til stranden. Det er naturligvis bedst efter en storm, men i efteråret og vinteren blæser det så meget at der ofte ligger tang på hvilken som helst dag. Du kan vælge at tage det friske tang nede ved vandkanten, det er lidt mere behageligt at røre ved, men har også et større saltindhold. Du kan også tage det tang der ligger lidt længere oppe på stranden. Vær opmærksom på at der kan sidde sten fast i klaserne af tang, specielt i dem lidt længere oppe på stranden, da det er blevet æltet godt og grundigt rundt af bølgerne. Dem vil du ikke have med i køkkenhaven.

tang i mellemgang

Inden du breder det ud i køkkenhaven er det en god idé at vaske saltene ud af tangen. Når du kommer hjem med tangen skal saltene vaskes ud. Dette gøres nemmest ved at brede tangen ud et sted på græsset ved siden af køkkenhaven og så lade regnen vaske saltene ud. Jeg gør selv det at jeg smider det i køkkenhavens mellemgange, for det har nemlig den fordel at det bekæmper det ukrudt der kommer op der (dækker for solen og saltindhold). Derefter er det bare at vente på kraftig regn så saltene kan blive vasket ud.

tang som vinterdække

Når det er blevet vasket igennem af regnen, lægger jeg det ud over køkkenhaven, og så gentager jeg processen. Det er regnen der afgør hvornår jeg lægger det ud på køkkenhavnen. Regner det ikke i længere tid, fylder jeg bare tang ned i mellemgangene, indtil der kommer regn. Målet er at få 10cm vinterdække over hele køkkenhavn, mindre kan også gøre det.

Masser af afgrøder kan sås direkte i tangen, eller lige under tangen og er med til at holde på varmen og fugten i jorden.

Ikke bare er det sundt for krop og sjæl at komme lidt ud i vinterhalvåret, men i en tid hvor køkkenhaven ellers er på standby, er det rart at alligevel at kunne gøre noget der har med køkkenhaven at gøre. Så hvis du er typen der ikke kan vente til foråret af bare iver for at komme i gang er tang indsamling om vinteren en glimrende aktivitet.

God høst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.