stedmoderblomster

Stedmoderblomster er både kønne og robuste. Den vilde, almindelige stedmoderblomst har trefarvede blomster og i familie med hornvioler, der stammer fra Sydeuropa. Den er i tidens løb blevet krydset med stedmoderblomsterne, så der nu findes en masse sorter. Som udgangspunkt er det blomsternes størrelse, der afslører, hvad der er hvad. Stedmoderblomsterne har store blomsterhoveder, mens hornviolerne har små. Stedmoderblomsterne er toårige og skal sås i juni, så de kan nå at blive klar til forårets krukker og bede. Hvis man ikke lige har husket at få sået dem i juni, kan man i foråret købe planterne i havecentre, planteskoler og lignende. Hornvioler er derimod stauder, som kommer igen år efter år. Planterne bliver 15-20 cm høje og får både med rene og blandede farver i mange forskellige nuancer.

KØB BLOMSTERFRØ HER

Hornviolerne kan klare let frost, så de er nemme at have med at gøre først på sæsonen, hvor vejret hurtigt kan slå om. Du kan i det tidlige forår plante dem ud i krukker og lade dem stå udenfor på en overdækket terrasse eller i et vindfang. Selvom temperaturen skulle falde til under frysepunktet, og blomsterne rynker og flader sammen, så retter de sig igen, når temperaturen længere oppe ad dagen kommer op på plus­grader. Stedmoderblomsterne foretrækker en velmuldet jord, men egentlig kan den gro overalt, hvis bare den står solrigt.

Blomsterne bliver omkring 15-20 cm høje, og de blomstrer mest i fuld sol. Blomsterne vokser i næsten al slags jord, og de kan både stå i fuld sol og i halvskygge. Jorden skal være let fugtig, men ikke have blank vand på overfladen. Nip de visne hoveder af, så der kan komme nye blomster til. Hvis blomsten er blevet for spinkel, kan den klippes tilbage, så den bliver mere kompakt. Du kan sagtens dele ældre planter og sætte dem andre steder i haven. Det er en god idé, hvis du vil være sikker på, hvordan blomsterne kommer til at se ud. Hvis du derimod selv høster frø, kan du ikke være helt sikker på resultatet. I mange frøhandler kan du købe frø, der giver blomster i bestemte farver, hvis det er vigtigt for dig i forbindelse med f.eks. design af blomster i matchende farver i havens bede. Du kan også lade blomsterne selvså, hvis man undlader at forstyrre jorden, hvor kimplanterne vokser frem.

Stedmoderblomster og hornvioler gør sig godt mange steder i haven. De kan bruges som bunddække mellem roser eller som kantplante. Du skal huske at dækkes stedmoderplanterne om vinteren med grankviste eller lignende.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

2 thoughts on “Stedmoderblomster – De søde stedmødre”
 1. Jeg planter vores gård til med stedmoder hvert år,giver dem dobbelt op på gødning.
  så blomster stedmoderblomsterne helt fantastisk stort set til oktober hvor de bliver lidt lange og kedelige, hvis man husker at nippe visne blomster af hver dag
  er de en fryd for øjet,og man får rigtig meget for pengene.

  1. Ja jeg har også benyttet mig lidt mere af stedmoderblomster i min indkørsel og de står bare flot og så lang tid.

   Henry: Planter du 100% ud igen eller selvsår dine også fra år til år?
   Laver du system i det (ens farver i samme områder, eller blandet du det hele sammen) ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.