Mange huse på landet har oliefyr, der fyrer med fyringsolie som deres primære varmekilde. Det er, fordi...
Mange huse på landet har oliefyr, der fyrer med fyringsolie som deres primære varmekilde. Det er, fordi fjernvarme mange steder på landet ganske enkelt ikke er muligt.
Hvis du har et oliefyr, bør du naturligvis vedligeholde det bedst muligt. På den måde er oliefyret mere effektivt og vil holde længere tid. Og det gør naturligvis dit oliefyr mere klimavenligt.
Men hvad kan du så gøre for dit oliefyr for at forlænge dets levetid?
Du kan gøre en række ting, og dem gennemgår vi lige her:
Den fyringsolie du vælger, betyder en hel del for levetiden af dit oliefyr. Men at finde hoved og hale i forskellige udbydere og typer af olier, kan være svært.
Hvis du vælger forkert, kan du ofte opleve, at du kommer til at brænde en masse ekstra olie af – uden det egentlig var nødvendigt. Derfor er det en bedre investering at købe en god fyringsolie fra start af.
Når du undersøger forskellige typer af fyringsolie, skal du derfor altid gå efter en høj forbrændingseffekt. Du bør også gå efter en fyringsolie med tilsatte additiver. De tilsatte additiver beskytter dit oliefyr mod sod og andre former for aflejringer. Det sikrer mindre vedligeholdelse og forlænger levetiden på dit oliefyr.
En olie med additiver er altså vigtig af flere grunde:
Samtidig er det vigtigt, at din fyringsolie har et lavt indhold af svovl. Hvorfor? Fordi det nedsætter dit forbrug og udleder mindre røggas.
Derved skåner du både miljøet og din økonomi – en sand win-win situation!
Det er et lovkrav, at dit fyr bliver serviceret og røgtestet mindst én gang om året. I den forbindelse er det oplagt, at du får fagmanden til at efterse og justere dit fyr.
Selv små justeringer kan højne ydeevnen af dit fyr. Når en fagmand udfører et servieeftersyn, gør han følgende:
Alle de ting påvirker oliefyrets ydeevne og effektivitet. Derfor er det vigtigt, at du husker at få dit fyr tjekket. Et godt tip: Book altid en tid til året efter, når fagmanden servicerer dit fyr.
Hvis du til daglig kan huske de her ting, vil dit oliefyr elske dig for det:
Et oliefyr består basalt set af en oliebrænder og en kedel. Dertil hører en olietank, hvor olien til fyret opbevares.
Dit hus varmes op, når olien brændes af. Olien fra tanken bliver ført ind i fyrets brænder. Her bliver det forstøvet, blandet med luft og antændt. I kedlen brænder den forstøvede olie, og varmen opvarmer det vand, som løbet i radiatorer eller gulvvarmesystem. Derudover varmes brugsvand op, så man har varmt vand i vandhanerne.
På ældre typer af oliefyr sidder brænderen på fronten af kedlen. I moderne fyr er brænderen indbygget i fyret.
Der findes to slags oliefyr – et almindeligt og et kondenserende.
I et almindeligt oliefyr er det selve afbrændingen af olien, der bruges til opvarmning.
Med et kondenserende oliefyr bruges den varme røg fra afbrændingen af olien til at varme vandet i radiatorsystemet. Det betyder altså, at et kondenserende fyr er mere effektivt.
Regeringen har som mål, at oliefyr er udfaset som opvarmningsform i 2030. Siden 1. januar 2013 har det været forbudt at installere oliefyr eller gasfyr i nybyggeri. I nogle tilfælde er gasfyr dog undtaget fra forbuddet. Det gælder eksempelvis i nybyggeri, der er dispenseret fra forbuddet eller i nybyggeri hvor der er givet tilladelse til installation af naturgas.
Siden 1. juli 2016 har det været forbudt at installere oliefyr i huse, hvor det er muligt at få fjernvarme eller naturgas.
Emner i denne artikel:SjællandJyllandFynLolland /...
Emner i denne artikel:Chili frøSåning af chili frøSpiring...
Emner i denne artikel:Opskrift til din egen effektive...
Går lidt med tanken om at lave en form for byttebørs...
Emner i denne artikel:Solceller på tagetBrændeovn?...
Emner i denne artikel:Hvorfor er en støttemur smart?Hvordan...
Emner i denne artikel:Hvorfor overhovedet bruge vinterdække?Hvorfor...
Emner i denne artikel:Brug en fyringsolie af høj kvalitetVælg...
Emner i denne artikel:Historien om racenHvad bruges...