rose i blomst i haven

Lav din egen rosenhave

Et sprudlende farvetæppe, berusende dufte, total afslapning og rendyrket velvære. Det er resultatet af at sidde og betragte et velholdt rosenbed på en sommeraften i en dansk have. At anlægge sådan et rosenbed kræver ikke de store forudsætninger som hortolog, men til gengæld en smule planlægning og godt gammeldags knofedt.

Roser trives bedst i sund og levende jord, altså jord med masser af regnorme. Hvis man har mulighed for det, bør rosenbedet planlægges flere år, inden man planter den første rose. På den måde kan man nå at forberede jorden ved at plante grøngødningsplanter, som gang på gang fræses ned i jorden til glæde for insekter, biller og regnorme. Hvis man ikke har så stor en tålmodighed, kan det sagtens lade sig gøre alligevel. For at forhindre rosentræthed skal man blot huske at vælge et stykke jord, hvor der ikke tidligere har været plantet roser. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan alternativet være at udskifte jorden i bedet. Roserne kan med fordel plantes i foråret, så snart jorden er frostfri, så man kan få glæde af sit nye rosenbed allerede samme sommer.

Planlægning af rosenbed

Rose ved at blive plantet i rosenbed i havenInden man farer ud og køber roser til udplantning, er det en god idé at sætte sig ned og planlægge sit rosenbed på en skitse. For at sikre en harmonisk fremtoning bør man vælge en farvestrategi. Det kan for eksempel være den romantiske rosenhave med roser i røde nuancer eller det lysende rosenbed med hvide og gule roser. Rosernes forskellige højder skal tænkes ind i rosenbedets udformning, så højere planter ikke overskygger de mindre. Skal rosenbedet vare hele sæsonen, skal man vælge remonterende roser, som blomstrer igen og igen henover sommeren. Denne type roser kræver dog, at man gødsker tre gange om året.

Det kan på længere sigt godt betale sig at bruge lidt tid på at sætte sig ind i de forskellige rosensorter. Der er i de seneste år kommet en lang række nye sorter, der er modstandsdygtige overfor nogle af de sygdomme, som de gamle sorter bukker under for.

Felter til rosernes placering

For at lette arbejde under udplantningen kan rosenbedet deles op i felter, der markeres med linjer af sand. På den måde er man fri for konstant at skulle måle sig frem til rosernes placering. Roserne skal plantes, så podestedet befinder sig ca. 10 cm under jordoverfladen. Henover sommeren skal roserne have rigeligt med vand og gødning, så de kan klare sig igennem vinteren og igen næste sommer sprede glæde og farve i haven. Hvis roserne passes og plejes med masser af kærlighed, vil de nemlig vokse sig stærkere og smukkere år for år.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.