Ribssaft og Ribsgelé smager himmelsk, en god blanding af surt og sødt.
Vi bruger primært vores ribs til at lave ribsgelé, men hvis vi har stort overskud af ribs bliver der også lavet noget ribssaft. For at lave ribsgelé laver du reelt først denne opskrift herunder til saft.
I år har vi her midt i juni allerede kunne plukke vores første portion ribs fra de gamle buske vi har stående. De nye buske vi plantede sidste år er endnu ikke helt modne.
Ribssaft Opskrift
Ingredienser
- 1 kg Ribs med stilke
- 1 L Vand
- 1/3 tom Vaniliestang Eller 1 tsk vanilliesukker
- 150 g Sukker
Sådan gør du
- Vask ribs i koldt vand og få blade og evt. smådyr væk. Stilkene kan du beholde.
- Hæld ribs i en egnet gryde med vand og kog det langsomt op under låg. Når kogningen er startet lader du det småkoge i ca. 25 minutter under låg.
- Sigt derefter den varme saft igennem et klæde og sigte/dørslag. Det tager lidt tid for saften at komme igennem. Rør lidt i bærene undervejs.
- Hæld derefter den rene saft over i en rengjort gryde. Skal saften benyttes til Ribsgelé så gå nu ned til Ribsgelé Opskriften nedenunder. Skal du lave saft ud af det så læs videre her.
- Til saft, tilsæt vaniliestang og sukker (Hold gerne lidt igen med sukkeret og smag til løbende). Vi ynder en lidt sur saft her og opskriften er derefter, men vil du have den mere sød kan der kommes mere sukker i løbende end opskriften foreskriver.
- Lad saften småkoge i ca. 15-20 minutter og fjern evt. skum der kommer på toppen med en ske.
- Saften er nu klar og kan hældes på flasker og på køl eller fryses ned hvis den skal bruges på et senere tidspunkt.
- Var planen at lave Ribsgelé og der kun er brugt en smule vand i fremgangsmåden kan du følge opskriften videre herunder
Ribsgelé Opskrift
Ingredienser
- 1 del Usødet saft fra opskriften oven over
- 1 del Sukker
- 1 sjat Atamon eller Cognac
Sådan gør du
- Kog langsomt den usødet ribssaft og en del af sukkeret op i en egnet gryde og lad det småkoge i ca. 40 minutter uden låg – vi koger her vandindholdet ned så vi kan få en lækker Ribsgelé. Ribs har naturligt pektin i sig der giver den lidt stive konsistens til den færdige gelé.
- Smag til undervejs og justerer med mere sukker. Det er op til dine smagsløg hvor sur/sød du ønsker din Ribsgelé. Vi holder selv lidt igen med sukkeret for at få den lidt mere sur end normalt.
- Efter kogning er den nedkogte gelé klar til at komme på egnet glas – skold glasset med kogende vand og sving derefter 1 spsk atamon eller fx. cognac rundt i glasset og hæld det resterende ud.
- Kom nu den varme gelé i glasset, låg på og ind i køleskabet natten over og stivne
- Dagen efter kan du så vurderer om din ribsgelé er stiv nok – er du ikke tilfreds kan du igen koge den op og tilføje en smule Pektin der kan købes. Hæld derefter igen på ren gjort skoldet glas og tilbage på køl.