Ribssaft og Ribsgelé smager himmelsk, en god blanding af surt og sødt.

Vi bruger primært vores ribs til at lave ribsgelé, men hvis vi har stort overskud af ribs bliver der også lavet noget ribssaft. For at lave ribsgelé laver du reelt først denne opskrift herunder til saft.

I år har vi her midt i juni allerede kunne plukke vores første portion ribs fra de gamle buske vi har stående. De nye buske vi plantede sidste år er endnu ikke helt modne.

ribs bær

Ribssaft Opskrift

Saften er udgangspunktet for at lave en Ribsgelé. Forskellen er mængden af vand du hælder i under tilberedningen. Skal du benytte dine ribs udelukkende til saft så benyt den store mængde vand.
Skal du lave Ribsgelé ud af saften så benyt kun en smule vand (Da målet i at lave gelé er at få kogt så meget vand ud som muligt).
Udskriv
RetDrinks
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid25 minutter
Samlet tid35 minutter
Antal2 Flasker

Ingredienser

  • 1 kg Ribs med stilke
  • 1 L Vand
  • 1/3 tom Vaniliestang Eller 1 tsk vanilliesukker
  • 150 g Sukker

Sådan gør du

  • Vask ribs i koldt vand og få blade og evt. smådyr væk. Stilkene kan du beholde.
  • Hæld ribs i en egnet gryde med vand og kog det langsomt op under låg. Når kogningen er startet lader du det småkoge i ca. 25 minutter under låg.
  • Sigt derefter den varme saft igennem et klæde og sigte/dørslag. Det tager lidt tid for saften at komme igennem. Rør lidt i bærene undervejs.
  • Hæld derefter den rene saft over i en rengjort gryde. Skal saften benyttes til Ribsgelé så gå nu ned til Ribsgelé Opskriften nedenunder. Skal du lave saft ud af det så læs videre her.
  • Til saft, tilsæt vaniliestang og sukker (Hold gerne lidt igen med sukkeret og smag til løbende). Vi ynder en lidt sur saft her og opskriften er derefter, men vil du have den mere sød kan der kommes mere sukker i løbende end opskriften foreskriver.
  • Lad saften småkoge i ca. 15-20 minutter og fjern evt. skum der kommer på toppen med en ske.
  • Saften er nu klar og kan hældes på flasker og på køl eller fryses ned hvis den skal bruges på et senere tidspunkt.
  • Var planen at lave Ribsgelé og der kun er brugt en smule vand i fremgangsmåden kan du følge opskriften videre herunder

 

ribsgele

Ribsgelé Opskrift

Til at lave Ribsgelé laver du først Ribssaft som beskrevet oven over denne opskrift.
Udskriv
RetTilbehør
Forb. tid35 minutter
Tilb. tid40 minutter
Samlet tid1 time 15 minutter
Antal1 Sylteglas

Ingredienser

  • 1 del Usødet saft fra opskriften oven over
  • 1 del Sukker
  • 1 sjat Atamon eller Cognac

Sådan gør du

  • Kog langsomt den usødet ribssaft og en del af sukkeret op i en egnet gryde og lad det småkoge i ca. 40 minutter uden låg – vi koger her vandindholdet ned så vi kan få en lækker Ribsgelé. Ribs har naturligt pektin i sig der giver den lidt stive konsistens til den færdige gelé.
  • Smag til undervejs og justerer med mere sukker. Det er op til dine smagsløg hvor sur/sød du ønsker din Ribsgelé. Vi holder selv lidt igen med sukkeret for at få den lidt mere sur end normalt.
  • Efter kogning er den nedkogte gelé klar til at komme på egnet glas – skold glasset med kogende vand og sving derefter 1 spsk atamon eller fx. cognac rundt i glasset og hæld det resterende ud.
  • Kom nu den varme gelé i glasset, låg på og ind i køleskabet natten over og stivne
  • Dagen efter kan du så vurderer om din ribsgelé er stiv nok – er du ikke tilfreds kan du igen koge den op og tilføje en smule Pektin der kan købes. Hæld derefter igen på ren gjort skoldet glas og tilbage på køl.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.