Lad os bare få det på bordet med det samme. Der findes ingen hurtige eller nemme løsninger når det kommer til rensning af fliser på terrassen. Jo større den er og desto længere den har stået uberørt hen, desto mere knofedt skal der til.

foer

Sådan er det. Når du har sat dig i sofaen med en kop kaffe, og accepteret dette faktum kan du roligt læse videre. For den gode nyhed er, at det nok skal blive flot!

Jeg kastede mig over at rense vores ca. 100m2 store terrasse, der engang havde meget fine hvide fliser. Jeg gjorde det med en højtryksrenser og en såkaldt Patio Cleaner som man kan koble på selve pistolen. Den fungerer på den måde at vandet i stedet for at ryge ud af pistolen, ryger ned i denne Patio Cleaner, så du ikke selv behøver at lave cirkulære bevægelser hen over fliserne. Det gør Patio Cleaneren for dig, og den gør det godt. Du skal reelt set bare gå med den som en støvsuger. Jo langsommere du går med den, desto pænere bliver resultatet.

patio_cleaner

Men før vi kommer så langt er der nogle ting du lige skal styr på inden du kommer i gang. Lad os få det op på en liste. Der er 5 faser som nævnt i toppen af artiklen.
(Fase 3 og 4 kan med fordel gentages)

1. Fjern møbler planter og ukrudt

Du vil gerne sikre dig at du har frit lejde når du går i gang med højtryksrenseren, så væk med alt der står på fliserne, og især ukrudt. Det værste kan du tage med hænderne. Er det meget slemt på du i gang med hakken. Men husk at Højtryksrenseren også kan tage meget i fase 2. Potter og planter skal også væk. Det er irriterende at skulle fjerne når man kommer dertil. Du kan lige så godt gøre det fra starten af.

foer2

2. Rens fugerne med højtryksrenseren

Når du har frit udsyn over arbejdsområdet kan du gå i gang med højtryksrenseren. Jeg tog gerne en runde hvor jeg tog de værste fuger mellem fliserne, det kan være mindre ukrudt eller mos. Det fjerne højtryksrenseren pistol så nemt som ingenting. Husk at skrue godt op for vandlangen, da maskinen eller vil stå og vente på at lave tryk. Du vil gerne sikre dig konstant tryk.

Nu laver du det første grove arbejde med at rense mellem fliserne. Det behøver ikke være samtlige kanter, det er meget hvor du synes det er værst. Patio Clearneren skal nok tage sin del af det også. Pointen her er også at få lagt noget vand ud. Desto mere vand du har på terrassen, desto nemmere er det at rense skidtet væk. Faktisk ville det bedste være at gøre det på en dag hvor det regnede meget. Men hvem gider stå en hel dag i regnen.

fase2

Solen er din fjende når de kommer til rensning af terrassen, for det sidste du ønsker er at det skidt du netop har fjernet tørrer ind i fliserne. Så denne første fase har også den effekt at du får lagt noget vand ud.

Her kan du også se hvor der er ujævnheder i terrassen. Vandet samler sig hurtigt der hvor der er fordybninger. Det bedste ville være hvis der er en hældning ud mod græsset eller der hvor du vil have vandet hen. Men det kommer vi til i sidste fase.

3. Kør med Patio Cleaner

Nu ser det hele meget beskidt ud, og humøret kan være svært at holde oppe. Men bare rolig, der er håb! Nu skal du nemlig i gang med Patio Cleaneren. Det er simpelthen at starte fra en ende af, og så køre så langsomt at du ikke kan se de cirkler i algerne/snavset som Patio Cleaneren laver. Når du ikke længere kan se cirklerne har du fundet den korrekte hastighed. Og jeg kan lige så godt forberede dig. Det er langsomt.

fase3

Nu er det bare at køre. Smid evt. et par ørepropper i så du ikke skal høre på maskinen hele dagen. Gummistøvler og regntøj er også en rigtig god ide. Men ellers er det bare at tage fat. Afgræns evt. nogle områder af terrassen og tag lidt af gangen, så du føler du kommer nogle vegne.

Det der sker nu er at du vil se forvandlingen fra hvordan terrassen var og hvordan den kommer til at se ud. Det meget beskidte vand tester dog hurtigt moralen, og inden længere ligner det hele et stort beskidt vandbasin, der reelt er mere beskidt end da du startede. Men det er vigtigt at du ikke stoppe nu. Den måske vigtigste fase kommer nemlig nu!

4. Afvask fliserne efter rens

Dette er måske den vigtigste fase, da du skal have alt skidtet væk. Det er lidt ligesom at rense et akvarier. Du har renset ruderne, og bunden, men selve vandet er møgbeskidt. Så du må skifte noget af vandet ud før det bliver klart. Det samme her. Desto mere vand du får kørt igennem terrassen og ud på græsset, eller hvor du nu vil have vandet hen, desto mere skidt får du væk.

forste_afvask

Som i fase 2 bruger jeg nu højtryksrenserens pistol igen. Og så bruger jeg ligesom den til at spule det beskidte vand væk. Du kan også bruge en kost eller begge dele. Men pistolen er ret god til det, det er bare hårdt arbejde, da vandet hele tiden falder tilbage når du ikke presser på det. Jeg måtte grave et hul i udkanten af terrassen hvor jeg kunne kanalisere vandet hen, eller ville det løbe tilbage ind over terrassen.

afloeb

Du kan ikke bare venter med dette til dagen efter, da du risikerer at skidtet tørre ind, og så er det næsten som at starte forfra. Så væk med det beskidte vand.

efter_forste_afvask

Når du har fået det værste væk, kan du vurdere om du vil gentage fase 3 og 4 endnu engang. Du får aldrig alt det beskidte vand væk, der vil altid ligge små pytter her og der. Jeg fik ikke vasket det hele væk, og måtte dagen efter gå i gang med fase 3 og 4 igen. Så hvis du ikke kan nå hele terrassen på en dag, er det endnu en god grund til at dele arbejdet op. Der må nemlig godt ligge skidt og beskidt vand på den del af terrassen der endnu ikke er blevet rengjort af patio cleaneren.

Men når du har renset med Patio Cleaner er det alfa og omega at du får det beskidte vand væk.

5. Sand til fugerne

Denne fase er din belønning får hårdt arbejde. Når du er færdig med hele terrassen og det værste skidt er vasket væk og den er blevet nogenlunde tør, kan du købe sand og lægge ud. Husk på at du har fjernet meget af det fyld der lå i fugerne, og flere steder var der måske allerede lufthuller. Sandet har mange fordele. Det slider på fliserne på en måde således at de holdes rene. Det fungerer reelt som fint sandpapir når vinden feje det omkring. Dertil har lyst sand den fordel at det dækker de mørke revner og huller og får hele terrassen til at se pænere ud.

fase5b

Du kan få forskellige sand til fliser noget billigt og noget dyrere. Det dyre sand har ofte kanter og fungerer bedre til pakning af revner og vindslibning, men det billige kan naturligvis også gå. Når man har brugt så mange timers arbejde, vil man dog gerne have det bedste. Vi købte Dansand til ca. 120kr/20kg. Og så et par sække af det billige sand til at dække de største huller og revner. Ingen grund til at bruge det dyre stads til det.

fase5

Nu er det bare at feje sandet omkring og ellers lade det ligge. Det kan godt tage nogle uger før det selv får lagt sig på plads, og du får fejet det frem og tilbage. Men det bliver bedre fra hver dag der går. Reelt fejede jeg kun lige et par gange. Vinden har klaret resten.

Resultatet ser således ud.

resultat

5 thoughts on “Rensning af fliser på terrassen”
  1. En patio-cleaner vil tage min. 80% af alle småukrudtsvækster, så jeg vil helt klart anbefale man fjerner de store ukrudtsvækster og så køre over med patiocleaneren efter. Så er der lidt mindre arbejde og det samme resultat 🙂

  2. Hejsa
    Virkelig pænt arbejde. Men har du brugt imprægnering efter? Jeg har hørt at man nedbryder den yderste “skal” af fliserne, og de derved er mere udsatte for vandindtrængning og dermed frostskader. Nu har du ikke set det da der ikke har været rigtig frost siden din artikel, men hvad er dine overvejelser omkring dette?

    1. Jeg nævnte faktisk dette for Thomas da jeg hørte han var i gang med at rense via højtryk pga. egne erfaringer her hvor jeg bor – jeg tænkte ikke pga. frost, men fremtidige algevækst. Jeg har selv renset mine fliser på samme måde flere sæsoner, men bemærket at alger kommer kraftigt igen året efter. Højtryks metoden, selv med det roterende hovede er så effektiv at den reelt ødelægger overfladen på fliserne og skaber små nye overflader hvor belægninger nemt kan få fat igen. (Og måske revner til vandindtrængning dybere).
      Så for at få en nem længervarende virkning mht. alger, kunne man efter rensningen vaske hele arealet i en form for algerens der kan danne en beskyttende hinde over de rå fliser. Og som Tonny nævner findes der nok en imprægnering der forebygger evt. frostskader.

      Personligt har jeg ikke brugt algerens eller nogen form for imprægnering, selvom det har været i overvejelserne tidligere. Dog skal jeg stadig feje nu og da for at fjerne blade ol. der kommer ind med vinden og for mig virker det som en rensende metode i sig selv at børste rundt med en stiv kost, gerne kombineret med lidt frisk sand som Thomas også nævner i artiklen, er med til at slibe overfladen af ens belægning i fejningen og af sig selv efterfølgende.
      I år efter jeg rensede fliserne sidste forår og efterfølgende blot har fejet lidt sand ud, er fliserne så fine at de ikke skal renses yderligere med højtryk. Og jeg har sluppet for at benytte kemi og har endelig rene fliser uden alger på og ukrudt voksende op mellem dem. Og jeg har ikke oplevet nogen frostskader må jeg hellere få med.

  3. God artikel og flot arbejde.
    Hvor mange timer vil du tro du har brugt i alt på de 100 m2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.