Pil er både et smukt og anvendeligt indslag i enhver have. Piletræer skaber hygge og liv i haven med de forskellige farvenuancer. Samtidig kan man anvende pilekviste til kurveflet, flethegn eller til legetøj til børnene. Man kan godt købe færdighøstet pil, men det er meget sjovere og billigere selv at dyrke og høste pil.
Pilestiklinger er ideelt set lidt tykkere end en blyant. På grund af et højt indhold af plantehormonet auxin danner pil nemt rod. Sidst på vinteren høster man pil til stiklinger og opbevarer dem mørkt og køligt, indtil de skal i jorden tidligt på foråret. De afklippede 20-40 cm lange pilekviste sættes et solrigt sted på fugtig grund, når man er sikker på, at jorden er frostfri. De skal så dybt ned som muligt, gerne så langt ned, at der kun er to eller tre knopper over jorden. 15-20 cm mellem stiklingerne og 50 cm mellem rækkerne er passende. Hvis pilestiklingerne på sigt skal bruges til flet, må der ikke være for langt mellem rækkerne, da pilen ellers vil brede sig ud i stedet for at vokse opad med lange, lige grene. De fleste pilearter egner sig til flet. Mandelpil, Black Maul og Long Bud er flotte pilearter med smukt mørkegrønt løv og glinsende blade.
Jorden skal luges og vandes regelmæssigt i det første års tid. Man kan med fordel fylde blade og flis omkring stiklingerne eller dække jorden med sort plast, inden man stikker stiklingerne ned i jorden gennem plastikken. På den måde holdes fugtigheden i jorden, og ukrudtet kan ikke gro.
Den efterfølgende vinter har hver plante sandsynligvis sat to til fire skud, som skæres af 10 cm over jorden. Det er nødvendigt at skære pilen ned hver vinter. I de første par år vil der være sidegrene, men allerede det tredje år vil stiklingerne begynde at vokse ret opad uden sidegrene. Pil høstes om vinteren efter løvfald, når grenene er i vinterhvile og uden generende løv. Det giver det bedste og mest ensartede resultat.
Pilekvistene sorteres efter høst, så man kan gruppere dem i bundter med nogenlunde samme længde. Der må ikke være for mange pil i samme bundt, og bundtet må ikke bindes for stramt. Derpå sættes de til tørring. Det tager op til et halvt år afhængig af tørreforholdene. Når først pilen er tør, kan den holde sig i årevis. Hvis pilen tørres i direkte sol, bliver farverne lysere og mere skinnende, end hvis den tørrer i mørke. Inden man begynder at flette, skal pilen udblødes i en balje vand i en uges tid. Mange aftenskoler tilbyder aften- og weekendkurser i pileflet.
Hej
I 2015 satte jeg stiklinge af 5 forskellige pil og skar dem efterfølgende ned hver vinter. Jeg er imidlertid blevet i tvivl om jeg skal lade dem gro en sæson eller to uden beskæring for at få større grene til at flette med?
Mvh Janne
Hej Bente,
Umiddelbart ja har jeg intet imod brug af billeder, de fleste her på siden har jeg taget selv og du er velkommen til at bruge bare jeg netop lige ved det 🙂 – det pågældende mener jeg dog at have købt på istockphoto for et mindre beløb for år tilbage, men kan dog ikke lige finde det der inde nu eller andre steder via google search. Kan være vedkommende der har taget det, har fjernet salg af det igen.
Så det er lidt op til dig om du vil bruge det, for mig intet problem.
Hej
Jeg fletter lidt pil i fritiden. Jeg har forsøgt at lave et lille skilt/visitkort at sætte på mine ting. Jeg har flettet 10 kurve de sidste 11 år, så det er ikke en overproduktion eller noget jeg skal/vil/kan leve af. Jeg synes dit billede af en pilekvist på hjemmesiden https://huspaalandet.dk/pil-haven-pileflet.hus er så fin, og jeg vil spørge, om jeg må sætte den på mit visitkort?
Mvh. Bente Hjort