En af de nyere tiltaf indenfor boligopgradering er brugen af biopejse.

Vi kender alle hyggen og glæden ved traditionelle brændeovne. Få ting er hyggeligere end at få tændt op i brændeoven på en kold vinterdag. Man får varmen, sparer på varmeregningen og så får man noget at se på.

En af udfordringer ved traditionelle pejse er at man er nødt til at fodre dyret med brænde, som koster penge, og skal forarbejdes før det kan bruges. Dertil er der et spildprodukt i forbindelse med en røgproduktion en pejs laver. Ikke bare den der kommer ud af skorstenen, og øger vores forurenings fodtryk i Danmark, men også det der kommer ud i stuen, som potentielt kan være skadeligt.

En af løsningerne, hvis man stadig gerne vil have glæden ved en brændeovn/pejs, er at benytte en biopejs.

Biopejse kommer i alle slags former og størrelser, og kan stå hvor som helst i huset. På den måde kan man anskue biopejsen som et slags møbel, der ikke bare varmer huset op, men også ser pænt ud.

Biopejse brænder bioethanol af, og uden affaldsprodukter, da det er dampene fra bioethanolen der bliver brændt af. Det er derfor langt mindre sundhedsskadeligt end traditionelle brændeovne.

En anden fordel er at det er billigere at fyre op med bioethanol end med brænde, og så skåner man samtidig skovene. En liter bioethanol koster ca. 30kr.

Et nyere tiltag ar tilmed at man kan tilføje forskellige dufte i form af olier til bioethanolen, og på den måde også sprede ønskelige dufte i sit hjem.

De billigeste biopejse ligger på ca. 3000kr. Men fås helt op til 70.000kr, alt efter smag og behag.

Der er snak om at der vil komme en afgift på brugen af brændeovne. Så hvis man står i en situation hvor man endnu ikke har en brændeovn eller en pejs, er det bestemt værd at overveje.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.