Vi har 3 store hasselnøddetræer i haven, som har stået der i over 30 år, og efterhånden er der nogle af de gamle stammer som er gået ud. Om der er gået frost i dem, eller om de har fået en eller anden sygdom, synes jeg er svært at sige. Men noget skulle der i hvert fald gøres, så jeg hev fat i fukssvansen, i gik til angreb.
Det er første gang jeg klipper nøddetræer, men det skal jo ikke holde os tilbage for at komme i gang. Vi kan jo ikke gå rundt med angst for vores have, bare fordi man ikke har klippet, savet, gravet og plantet i den endnu. Det er bare ud og i gang.
Jeg har læst mig til at det er en god ide med hasselnødder, at holde den indre del af stammerne frie så vidt muligt, da det skulle give flere nødder på træerne. Så jeg gik først i gang med at fjerne en masse småkviste, og nye skud der i et virvar, havde fyldt midten af træerne ud. Derefter fandt jeg frem til starten på de stammer, der var gået ud. Her skal man lige holde tungen lige i munden. For det kan godt være at nogle af de øverste grene er gået ud, men stammen kan stadig bære grene som der stadig er liv i. Om de går ud senere, ved jeg ikke, men målet her var kun at få fjernet alle de døde grene.
Her fandt jeg hurtigt ud af at jeg måtte tage en stige i brug, for at når op til de øverste grene. Flere kan brækkes af, men det giver naturligvis et bedre ”snit”, hvis man saver dem af i stedet. Har man en lille motorsav ved hånden, vil det lette arbejdet med de største stammer betydeligt. Men det kan sagtens lade sig gøre med en fukssvans også.
De inderste kviste, i midten af træerne, tog jeg med et papegøjenæb, og det endte med at se helt pænt ud igen. Det er jo lidt som at være frisør, så bare i haven. Tingene vokser til som det lange hår, og så må vi i gang med ”saksen”.
Når man saver så meget, kan det være en god idé med beskyttelsesbriller, mest for ikke at få savsmuld i øjnene. Det skete naturligvis flere gange, da jeg som en molbo savede grene af over øjenhøjde, og vinden blæste det ind i øjnene. Det kan man også undgå ved at gå op på en stige, og sørge for at man saver under øjenhøjde.
Vi skriver Juni, hvilket er en god måned at gå i gang i, da langt de fleste fugleunger er fløjet fra reden, og man har mulighed for at bygge st. Hans bålet lidt op.
De største stammer og grene slæbte jeg ned på bålet, og resten kunne nemt klares i en trillebør.
Resultatet er en noget mere sundt udseende flok hasselnøddetræer, og så er det bare at håbe at de vil give ekstra mange nødder i år. Jeg skriver en kommentar på artiklen i efteråret!
Update: 2015.08.22
Så kom årets første nøddehøst. Det er tidligere end normalt, men den kraftige sensommer vind i år, har rusket mange nødder af træet. De er lige under modne, men de skal nok nå at blive gode!