køkkenaffald til komposten
Hus på landet » Huset » Køkken » Lav din egen kompost & kompostbeholder

Lav din egen kompost & kompostbeholder

Gør dit affald til gavn: Kompostering som en bæredygtig, økonomisk og effektiv måde at forbedre din have på, samtidig med at du reducerer dit affald. Jordforbedrende og plantenærende kompost.

af Claus
1 kommentar 2 minutters læsning

Kompostering er en effektiv og miljøvenlig måde at gøre brug af det organiske affald fra din have og dit køkken. Med kompostering skåner du ikke blot miljøet, men også din egen økonomi. Dit affald kan nemlig let omdannes til jordforbedrende og plantenærende kompost, som du kan anvende i dine højbede, dit drivhus og din køkkenhave.

KØB EN GOD KOMPOSTBEHOLDER HER

Hvad kan komposteres?

Principielt set kan alt organisk materiale komposteres. De fleste er bekendte med, at blade, grene, afklippet hæk, græs og andet haveaffald kan bruges, men vidste du, at du også kan kompostere køkkenaffald? Æggeskaller, kaffefiltre og appelsinskaller tager lidt længere tid at nedbryde, men de gør absolut ingen skade i kompostbunken.

Bemærk dog, at det er mindre hensigtsmæssigt at kompostere kødrester, og ekskrementer fra mennesker og kæledyr bør ikke anvendes af hygiejniske årsager. Gødning fra heste, kaniner og høns er derimod fint at anvende. For at fremskynde processen bør køkken- og haveaffald hakkes i så små stykker som muligt, inden de smides i kompostbunken.

kompost køkkenaffald

Hvad er kompost? Komposteringens nøgleelementer

Grenene i kompostbunken nedbrydes lidt langsommere end de fleste andre ting, så de er med til at sikre, at der kommer luft til alle lag i kompostbunken. Desuden er det vigtigt at huske, at kompostmaterialet med mellemrum skal vendes med en gravegreb. Hvis komposten bliver for tør, skal den vandes lidt. Kommer der ikke nok ilt til kompostmaterialet, kan det begynde at lugte dårligt, og det vil ikke kunne bruges som plantenæring.

Indretning af kompostpladsen – Placering af kompostbeholder?

Hvis du ikke bryder dig om synet af en kompostbunke i haven, kan du vælge at placere din kompostplads i en afkrog af haven og evt. plante nogle buske eller en hæk omkring den. Du kan også indrette pladsen med ruminddelinger, så der er plads til kompost med forskellig omsætningsgrad. På den måde kan du også blande færdig kompost i en bunke, der kommer til at lugte dårligt, hvilket kan redde den pågældende kompostbunke.

Byg din egen kompostbeholder

En mulighed er også at bygge din egen kompostbeholder, som jeg personligt har valgt at gøre. Jeg vil skifte den lille plastikkompostbeholder ud, der stod her, da jeg overtog huset, med en hjemmelavet kompostbeholder med 2 rum. Jeg planlægger at følge vejledningen fra “Den nye have” programmet på DR1, hvor Kuno bygger en kompostbeholder i lærketræ.

høns ved komposten

Kompostering er ikke bare en genvej til en sund have – det er også en aktiv handling for et mere bæredygtigt liv. Begynd rejsen i dag og oplev fordelene ved hjemmekompostering.

Du vil også syntes om

1 kommentar

Kristian 29. september 2012 - 15:24

Rigtig god artikel som jeg vil vise til mine læsere, tak for at dele.

Svar

Wow, læser du stadig med?
Giv dig selv til kende i form af en kommentar herunder!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.