flis

Et af mine bedste redskaber i haven må være min kompostkværn – en Bosch AXT 23 C. Da jeg først overtog boligen havde haven fået lov at stå hen i et par sæsoner og der var mange træer og buske der skulle skæres tilbage.

havekværn bosch axt 23

Jeg skar godt og grundigt tilbage overalt i haven og det begyndte hurtigt at give pladsproblemer i baghaven hvor jeg samler mit haveaffald inden det enten bliver hugget op til brænde eller brændt på min bålplads.

overgroet hæk der skal klippes

Billede oven over fra sidste år viser hvordan tjørnehækken havde fået lov at gro løs – jeg prøver her at genfinde hækken – på billeder er den endnu ikke klippet på bagsiden. Nogen steder var hækken helt oppe i 4 meters højde.

Det gav virkelig store bunker af grenaffald jeg skulle af med på en eller anden måde – jeg kunne se en fordel i at beholde næringen i egen have og ikke bare køre det på forbrændingen og jeg havde ikke pladsen til at lade grenene ligge og tørre til afbrænding på min egen bålplads, så investerede i en kompostkværn. Det var en af de bedre beslutninger når jeg kigger tilbage.

Maskinen er nem at betjene og den tager uden problemer friske grene der er over 40mm i diameter – jeg har kørt endnu større igennem (var dog hyld der er meget blød træsort). Den er støjsvag og generelt pålidelig. De grene der er over den størrelse maskinen kan klare, er gode størrelser til at skære op med motorsaven og benytte til brænde.

Da forskellige træer har hver deres måde at sno deres grene, vil nogen træ-/busktyper være nemmere end andre at få igennem maskinen – dog bør du altid have et ørnenæb i nærheden til at tilrette grene lidt.
Faktisk vil jeg anbefale at man bruger lidt tid på at lave gode bunker af lige grene, inden man hiver kompostkværnen frem. Med sine 2300W er den ikke helt billig i drift, så der er ingen grund til den kører uafbrudt, mens du filtre grene ud fra hinanden.

Sikkerhed med kompostkværnen

Ved arbejde med sådan en maskine, bør du altid have ansigtsværn på og bruge gode havehandsker – høreværn vil også være at foretrække.

Flis – udbyttet af kompostkværnen

På kort tid kan man forvandle kæmpe bunker af grene til en mindre bunke af frisk flis – denne flis kan du enten benytte i din eksisterende kompost eller den kan strøs direkte ud i dine bede. Den vil på denne måde både give fremtidig næring til jorden og planter, samt det vil virke som en naturlig ukrudt bekæmpelse og kan give beskyttelse til små nye planter og spir i den kolde tid.

flis bunke i baghaven - kompost

På billedet har jeg haft en rest af flis fra sidste år jeg nu blander op med min friske flis fra dagens kværneri – Denne bunke vil senere blive brugt til at stø ud i et nyt bed jeg er ved at anrette i haven.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

One thought on “Kompostkværn til den mindre have – Flis & kompostering”
  1. Lækker maskine, sådan en makker vil jeg godt have med ude i haven da jeg kæmper en del med alt mit afklip.

    Tak for anbefalingen, tror lige jeg checker dba med det samme 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.