Et af mine bedste redskaber i haven må være min kompostkværn – en Bosch AXT 23 C. Da jeg først overtog boligen havde haven fået lov at stå hen i et par sæsoner og der var mange træer og buske der skulle skæres tilbage.
Jeg skar godt og grundigt tilbage overalt i haven og det begyndte hurtigt at give pladsproblemer i baghaven hvor jeg samler mit haveaffald inden det enten bliver hugget op til brænde eller brændt på min bålplads.
Billede oven over fra sidste år viser hvordan tjørnehækken havde fået lov at gro løs – jeg prøver her at genfinde hækken – på billeder er den endnu ikke klippet på bagsiden. Nogen steder var hækken helt oppe i 4 meters højde.
Det gav virkelig store bunker af grenaffald jeg skulle af med på en eller anden måde – jeg kunne se en fordel i at beholde næringen i egen have og ikke bare køre det på forbrændingen og jeg havde ikke pladsen til at lade grenene ligge og tørre til afbrænding på min egen bålplads, så investerede i en kompostkværn. Det var en af de bedre beslutninger når jeg kigger tilbage.
Maskinen er nem at betjene og den tager uden problemer friske grene der er over 40mm i diameter – jeg har kørt endnu større igennem (var dog hyld der er meget blød træsort). Den er støjsvag og generelt pålidelig. De grene der er over den størrelse maskinen kan klare, er gode størrelser til at skære op med motorsaven og benytte til brænde.
Da forskellige træer har hver deres måde at sno deres grene, vil nogen træ-/busktyper være nemmere end andre at få igennem maskinen – dog bør du altid have et ørnenæb i nærheden til at tilrette grene lidt.
Faktisk vil jeg anbefale at man bruger lidt tid på at lave gode bunker af lige grene, inden man hiver kompostkværnen frem. Med sine 2300W er den ikke helt billig i drift, så der er ingen grund til den kører uafbrudt, mens du filtre grene ud fra hinanden.
Sikkerhed med kompostkværnen
Ved arbejde med sådan en maskine, bør du altid have ansigtsværn på og bruge gode havehandsker – høreværn vil også være at foretrække.
Flis – udbyttet af kompostkværnen
På kort tid kan man forvandle kæmpe bunker af grene til en mindre bunke af frisk flis – denne flis kan du enten benytte i din eksisterende kompost eller den kan strøs direkte ud i dine bede. Den vil på denne måde både give fremtidig næring til jorden og planter, samt det vil virke som en naturlig ukrudt bekæmpelse og kan give beskyttelse til små nye planter og spir i den kolde tid.
På billedet har jeg haft en rest af flis fra sidste år jeg nu blander op med min friske flis fra dagens kværneri – Denne bunke vil senere blive brugt til at stø ud i et nyt bed jeg er ved at anrette i haven.
Lækker maskine, sådan en makker vil jeg godt have med ude i haven da jeg kæmper en del med alt mit afklip.
Tak for anbefalingen, tror lige jeg checker dba med det samme 😀