En af de ting mange nok overser i forbindelse med køb af en landbrugsejendom er hvordan de reelt er dækket forsikringsmæssigt hvis der sker skade på kloak og kloakrør.
Forsikringen (Tryg i dette tilfælde), bruger en skala hvor de vurderer stand og alder af kloak for hvor meget de vil udbetale hvis der sker en skade hvis du har en rørforsikring.
I vores tilfælde hvor vi har 70 år gamle kloakrør der er kommet sammenfald på, vil Tryg kun dække 20% af udgiften i forbindelse med udbedring af skaden. Vi skal så selv betale 80% samt selvrisikoen.
Citat fra Tryg: “Da rør er over 50 år gælder jf. levetidstabeller for betonrør en værdiforringelse på 80%”
En skade vi først er blevet bekendt med efter at have fået en TV inspektion af vores afløbsrør, da kloakmesteren havde problemer med at spule dem ordentligt.
Tilstandsrapport / Huseftersyn tager ikke stilling til kloak/afløb
Ved køb af landbrugsejendommen var kloakrør ikke en af de ting vi skænkede en tanke. Vi fik lavet et Huseftersyn/Tilstandsrapport på egen regning, men det kan nu undre os at man ved sådan et eftersyn ikke vurderer kloakforhold også? En byggesagkyndig ville nemt kunne finde info om hvor gamle rør er og give en vurdering til køber/sælger om estimeret restlevetid på sådanne rør.
Da prisen for udbedring af kloak og afløb kan løbe op i ret store summer, vil det være en meget brugbar information for købere at vide hvad de kan forvente for fremtiden. På samme måde som man vurderer restlevetid på tag mv.
Vi så reelt først alle papir i vores køber mappe efter købet hvor der er noteret i hvad alderen er på septiktank mv. som giver os et billede af hvor gamle rørene også er. (Vi kunne hvis vi var bevidste om det havde bedt om at få disse info på forhånd, men jeg tror det færreste tænker over det).
Inden i køber ejendom
Så står i og vil erhverve jer en landbrugsejendom så sørg for at også undersøge alt i kan om kloakforhold inden i skriver under – at tage fat i fx. en kloakmester eller forsikringen på forhånd, kan give jer mulighed for yderligere afslag i prisen og på forhånd være bevidste om udgifter der kan komme hen af vejen. Er det gamle betonrør der ligger kan man nok godt forvente at levetiden er 0 eller tæt på. Nyere rør i PVC skulle have en levetid på ca. 100 år.
Check evt. via https://www.weblager.dk om hvilke rør kommunen har fået oplyst der ligger på grunden. På samme side kan i finde andre spændende info om jeres nuværende eller kommende bolig som er indberettet til kommunen. (tanke, bygnings tilladelser mv).
Rigtig interessant blog. Jeg har selv haft hus på landet, og oplevede i den grad, at jeg var heldig at min forsikring dækkede kloak. Ellers havde jeg i den grad været fuldstændig på den. Så ja, det er en vigtig ting at huske. Til gengæld ønsker jeg mig, at du ville skrive dato/årstal på dine indlæg. For hvis indlæggene ikke er up-to-date, især på sådan en blog som denne, er det måske ikke gældende information…Så som ekspert på WP området, må det være let at fixe….
Tak for kommentar. Ja det er en kedelig en at finde ud af forsikringen kun vil tage 20% af skaden.
Det er meget typisk for den type forsikring (eneste vi kan tegne = Landbrugsforsikring) at de ikke vil dække mere.
Årstal har jeg ført ind på siden 🙂