Mange køber sig fattige i insektsæber til at bekæmpe forskellige bladlus, trips, spindemider mv. i deres planter – både inden og udenfor drivhuset.
Har du fx. roser i haven, kender du sikkert til de små grønne bladlus der kan sidde på rosenknopperne og de spreder sig rigtig hurtigt.
Opskrift til din egen effektive insektsæbe:
- 1-2 spsk krystalsæbe (fast brun krystalsæbe – ikke den på flaske)
- 2 spsk husholdningssprit
- 1 L vand fra hanen
Man kan varierer styrken på den brunesæbe og sprit – jeg prøver at holde mine knap så kraftige og resultatet er altid godt og jeg skader ikke mine planter. Har dog set mange andre skrive om blandinger der er langt stærkere.
Mit råd er, byg styrken op og start ikke for kraftigt – ville være synd at skade en plante yderligere. Skab dine egne erfaringer og med min blanding herover er du startet fornuftigt ud.
Hvornår skal der sprøjtes med insektsæbe?
Det er ikke altid nødvendigt at bruge insektsæbe, fx. kan du nemt få ram på bladlus med almindeligt vand fra en forstøver flaske eller lign. Blot skyld bladlus af undersiden af bladene/stænglerne og bladknopper. Dette er den mildeste form for behandling og er faktisk ret effektiv bare du tager dig tid til at få skyllet alle lus væk.
Nogen gange er du måske meget hårdt ramt eller planterne er placeret et sted hvor du ikke nemt kan overbruse dem med vand – her kan du så bruge din hjemmelavet sæbe. Det er meget vigtigt at du rammer alle bladlus med sæben, da bare en enkelt lus på kort tid kan starte en hel ny familie igen. Sæben går ind og udtørre lusen hurtigt efter de er ramt og du vil se de går fra grøn til brun på kort tid.
Andre metoder til at få bugt med skadedyr?
I et drivhus kan du fx. benytte dig af indkøbte nyttedyr (rovtæger ol). der jagter dine skadedyr uden at påvirke dine planter. De kan virkelig være effektive og jeg skriver et helt indlæg om dem en dag. Husk Mariehønen / svirrefluen er din ven i haven – de elsker fx. bladlus, så pas godt på dine nyttedyr 🙂
Jeg kan varmt anbefale at plante Tagetes (lille blomst med stærke farver og duft) der tiltrækker nyttedyr. Plant gerne en Tagetes pr. vækstplante du har i dit drivhus – evt. i potter eller mellem dine chili / agurk mv.
KØB INSEKTGIFT HER
Har store problemer med bladlus på mine peber og chilliplanter i år, har prøvet sæbevand, og efter skyllet hvert enkelt blad med rent vand, men oplever at “blomster/frugter” dør og også bladene i topskud…..selvom jeg var meget omhyggelig med efterskylning med rent vand (læst endet sted man skulle!) nu vil jeg gerne vide, om pebrene tager skade af der er lus i planten (hvis der kommer frugte) ? og så vil jeg endnu engang, skylle med forstøver, men kun med vand, da jeg synes planterne virker “afbrændte” selvom jeg skylle sæbevand af med rent vand…(står i kapilærkasser, i drivhus) – krydser fingre for det lykkes…
Jeg har også store problemer med bladlus hvert år. Chili/peber tiltrækker dem bare..
Når du siger bladene ligesom brænder af… Det tror jeg kan være hvis du sprøjter dem i løbet af dagen. Generelt er det en dum ide at gøre planterne våde, ligesom man heller ikke skal vande i solskin. En mulighed kunne være at prøve at gøre det meget sent om aftenen
At skylle med vand bør ikke kunne forsage at frugter og blomster falder af. Tror problemet måske er noget andet mht. det.
På chili når blomster falder af, er hovedårsagen oftest at de simpelthen ikke bliver bestøvet pga. stillestående luft eller manglende flyvende bestøvere (bier mv).
Prøv at “ruske” let i planterne dagligt så blomsterne kan bestøve sig selv. Der skal bare lidt puf til hver plante for at blomsten bestøver sig selv.
At chili frugter falder af kan betyde at de får for meget vand og eller for meget gødning. Så lad dem gerne tørre mere ud og giv evt. mindre gødning.. Så længe planten er grøn og ikke gul får de gødning nok.
Og som Jakob foreslår. Hvis du vil sprøjte bladlus af planterne, så gør det ikke i direkte solskin – så vil hver vanddråbe virke som små forstørrelsesglas og kan godt brænde bladene af.
Hvis høsten nu slår fejl i år, så lad mig endelig anbefale dig at plante Tagetes ud sammen med dine Chili planter. Gerne 1 Tagetes til hver chiliplante (jeg har ca 10 Tagetes i mit ene drivhus, til 10 chiliplanter). Du kan købe tagetes i de fleste supermarkeder i starten af sommeren ret billigt.. Nyttedyrene som mariehøns og svirrefluer elsker den blomst og de hjælper med til at holde bladlus nede.
Jeg ser ingen bladlus mere i mit drivhus efter jeg for år tilbage begyndte at bruge de blomster sammen med mine chili planter.
Jeg kan læse at det anbefales at skylle planterne efter brug af insektsæbe. Sikke et arbejde. Nogen af mine planter er også krybende og hænger fast i rionet. Jeg kan selvfølgelig sprøjte med vand men det gir kalkpletter på gulv og glas. Jeg har længe brugt florin insektsæbe, koncentreret, meget drøj, men den kan jeg ikke købe mere. Det insektsæbe man nu kan købe er blandet og klar samt koster en formue. 200kr for en liter. Helt vanvittigt. Det vil jeg ikke betale. Jeg har aldrig skyllet den sæbe af og faktisk bare sprøjtet x1 i ugen. Det har fungeret rigtig godt, så mine planter trives.
Hejsa.
Spændende læsning.
Jeg arbejder et sted hvor man har et drivhus fyldt med sommerfugle som både lægger æg og forpubber sig. Når larverne kommer ud af æggene lever de af at spise planterne (citrus og passiflora), og dette er hensigten. Men samtidig er planterne inficeret med alt fra spindemider, thrips, mellus, uldlus, skjoldlus.
Normalt ville jeg ty til systemisk pesticid, men dette ville også slå sommerfuglelarverne ihjel.
Ved du om insektsæbe vil være et problem for sommerfuglene?
Venligst Kasper
Hej Kasper,
Jeg tror ikke det er smart for sommerfuglelarverne – sæben har det med at tørre dyrene ud som de dør af. Smarteste er nok at blot bruge vand i en lidt hård stråle og forsøge at skylle de forskellige skadedyr af.
Og du kunne måske kombinerer med at sætte nyttedyr ind (rovmider) der vil angribe skadedyrene. Tror ikke de vil ramme larverne, men kan man undersøge. Og evt. få fat i en masse mariehøns og sætte ind – de vil gnaske sig igennem mange af dem.
Men hvis du er i stand til at få pillet sommerfugllarverne af så ville sæbeblandingen være god til at få bugt med mange af skadedyrene – blot lad sæben tørre helt ind på planten før du skyller den af igen. De kan forholdsvis hurtigt igen komme tilbage på rene planter.
Det er fint hvis sommerfuglelarverne tørrer ud, det er dem vi skal have udryddet, i hvert fald her i haven. Jeg sprøjter netop med litervis af sæbeopløsning, men larverne er der jo i tusindvis.
Hej alle planteskadedyrsbekæmpere. Jeg har fundet små klæbrige dråber med snyltere i som resulterer i at bladene får gule pletter. Der er mange dråber og når jeg tværer dem ud er det meget klistret. Hvad er det for en snylter og er det nok at gnide dem af med en klud og vand?
Mange hilsner
Merete
Hej Merete,
Det kunne lyde som bladlus. Tag evt. et billede så er det nemmere at identificerer.
Men bladlus vil suge sukker fra bladene og det passere igennem dem og kommer ud som bitte små dråber der ligger på bladene.
Bladlusene vil oftes gemme sig inde på stænglen, under bladene (og drysse ned på de underliggende blade).. Og specielt nye skud elsker de.
Du kan prøve med at over tid at tvære dem ud, alternativt skylle dem af med en hård stråle vand evt. fra en forstøver eller give dem sæbeblandingen et par gange.
Jeg har de smukkeste og kraftige persilleplanter i mine store Kasser på min altan.
De har nogle små hvide fnug der suser rundt bare jeg rører planterne.
Sidste på efteråret blev persillen sort.
Der er SÅ mange og de er pludselig kommet, og var der også sidste år, hvor problemet startede.
Hvad før jeg? Help.
Hej Jet,
Det lyder lidt som mellus du har fået (læs mere her: https://retroplanter.dk/plantedoktoren-behandling-af-hvide-fluer/)
Der står på linket også nogen mulige behandlingsmuligheder – fx. flytte persillen udenfor hvor mellus har naturlige fjender. Og alternativt kan du give den med insektsæben som beskrevet her på siden.
Personligt ville jeg nok give den en vask med sæben for at få bugt med de værste og så købe et par Tagetes (kan købes i de fleste supermarkeder nu) og stille sammen med persillen. Tagetes er en magnet for nyttedyr der lever af skadedyr.
Hej Claus
Virker det også på svamp? Har fået en masse huller i bladene i mine laurbærkirsebær buske og har nu fjernet dem men vil gerne undgå det kommer igen…
Vh
Tina
Hej Tina,
er jeg ikke sikker på vil virke – der skal du nok have fat i et fungicid produkt i stedet.
Dog kan jeg se at nogen faktisk bruger sæbe i denne forbindelse så måske, men jeg har ikke selv nogen erfaring med det. Kan se andre også benytter natron/bagepulver som hjemmelavet fungicid (1 tsk til en liter vand)
Hvidløg presset i vand kan også virke som fungicid.
Ellers findes der mange midler der kan købes til det. Også økologiske og uden det koster en bondegård
Hej. Claus. Jeg ville blot lige sige, at din opskrift virker efter hensigten så tak for din opskrift – jeg har forøvrigt prøvet en lignende behandling, men hvor blandingsforholdet var absurd højt (og det kan chiliplanter ikke lide). Umiddelbart vil jeg mene, at det er sæben, som udtørrer deres voks-overflade og sammen med spritten ligger sig over deres indåndingskanaler (trachésystem), hvorved de kvæles og dør.
10/10 for grønne løsninger.
Har du kurser eller info om selvforsyning?
Hej Christoffer,
Super, tak for tilbagemeldingen om sæben. Glad for du kan bruge den grønne løsning 🙂
Og nej jeg gør mig ikke i kurser, kun via bloggen her. Men måske noget jeg kan overveje i fremtiden ^^
Efter sæbebehandling på krydderurter, må de så spises, eller er den brune sæbe for giftig?
Hov glemte at skrive at det er jord i en potte. Faktisk er det mit oliventræ og kan se at der er flere forskellige kryb der “hygger” sig i jorden. Bladene er ved at blive gule – så vil have de forskellige kryb udryddet.
Hvad gør man hvis man har kryb i jorden. Kan denne opskrift da bruges til jorden?
Hej 🙂
Har spindemider 🙁
Når man har sprøjtet, hvor lang tid går der før de dør?
Hvis jeg en halv dag efter stadig kan se har det så ikke virket? Og i så fald, hvordan laver man det “stærkere”
Vh
Jakob
Nej du skal ikke ændre på opskriften – det er ikke en gift man giver dem. Men et produkt som laver en hinde på dyrene og så dør de ved udtørring. Så du skal sikre det tørre helt ud inden du vasker den ren igen.
Derefter er det at gentage samme procedure – check planten godt igennem, find synderne og sprøjt igen/udtørre/spul ren og check. Det kan tage tid.
Disse små skadedyr bliver lynhurtigt til mange og der kan være æg mv. der overlever de første angreb. Så der skal ofte et par gange til
Hej Claus
Gælder det samme trick for spindemider? Mvh
Øv spindemider er ikke sjove, men ja bekæmpelse er samme som med bladlus.
Spindemider holder af varmt og tørt mikroklima – så overordnet kan det være en ide at prøve at ændre lidt på det (mere fugt eller mindre varme, evt. kalkning af drivhus).
1) Men selve bekæmpelse vil jeg anbefale sæben – sørg for at komme ind overalt med den, specielt under bladene og i alle kroge.
2) Lad sæben tørre helt ud på planten og spul den derefter forsigtig ren (er det en spiselig plante, så vær ekstra grundig med at få skyllet den helt ren).
3) Gentag behandlingen evt. senere samme dag eller senest dagen efter.
4) Gentag ovenstående indtil spindemiderne er 100% væk.
Man kan også tage vejen og købe sig fattig i rovmider (jeg har prøvet et par gange, de kan nemt bestilles online) – det er den naturlige måde at bekæmpe spindemider ol. på.. Dog virker det lidt som overkill for mig i mit lille drivhus og jeg syntes faktisk ikke effekten var så god (tror de rovmider stak af 🙂 )
Man kan dog være så angrebet af spindemider, at man reelt vælger at smide planten helt ud. Kommer lidt an på hvor meget tid de har fået alene på planten
Spændende tråd 🙂 Jeg døjer rigtig meget med lus i mine bærbuske. Jeg har prøvet med sprit og flydende brun sæbe, da jeg ikke havde fast, men det har tilsyneladende ikke den store effekt. På dit indlæg lyder det til, at det primært er sæben der dræber dem, men hvad gør spritten? Og har du nogle særlige tanker ift. Lus i bærbuske?
Mvh. Stine
Hej Stine,
Tror det er kombinationen af krystal sæbe og sprit der gør tricket. Spritten der hjælper til hurtigere fordamping og noget i krystalsæben der laver en hinde på lusen.. Når væsken tørre så vil lusen reelt udtørre og det den dør af. Den flydende sæbe har vist ikke den egenskab.
I din situation ville jeg uden tvivl bruge vandslangen og skylle alle lus af du kan se – Det er den mest effektive metode. Helst med en dyse hvor du nemt og præcist kan styre strålen og ramme lusene uden at spule bær af.
Derefter når der kun er de mest genstridige lus tilbage, kan du give dem med sæben (og derefter lade det tørre 100% inden du igen så kan tage vandslangen og spuler de lus igen du ser og evt rester af sæbe fra planten. De burde nu være døde og sæben har været med til at løsne deres sukkerstads der gør de kan være svære at spule af i 1. omgang.
Derefter checker du den igen dagen efter og med jævne mellemrum – ser du lus gør du samme som tidligere. Der vil altid være nogen der overlever fra gang til gang – specielt nu hvis du har været hårdt ramt. Så blot gentag og til sidst er du pludselig fri for dem.
Hvor tit skal man spraye planten for at komme bladlusene til livs. De er gået til angreb på en udendørs krukke med mynthe 😱
Det kan være alt fra en til flere gange dagligt. Men husk, giv dem grundigt med rent vand først og med strålens kraft spul alle de værste af (jeg syntes dog godt nok det er lidt tidligt hvis de allerede er der 🙁 )
De fleste får du med alm. vand – de sidste genstridige får så med sæben, og lad den tørre ind. Derefter kan du igen give med rent vand og spule de udtørret lus af og gentage.
Hej.
Min plante “Susanne med det sorte øje” ser ud til at have fået mikroskopiske lus på bladene.
Jeg har før brugt husholdningssprit og vand – men er der nogen, der ved om den kan tåle det?
Håber i kan hjælpe 🙂
Husk at det ikke kun går ud over skadedyrene, men også nyttedyrene!
Selvom i ikke direkte angriber edderkopperne, så fjerner i deres føde og de forsvinder.
Pas på jeres edderkopper og mariehøner og der vil være langt færre skadedyr at tage sig af 🙂
Kan man bruge klorin hvis man ikke har husholdningssprit?
Nej det må du endelig ikke gøre. Det vil skade dine planter og måske dræbe dem. Det skal være sprit
Jeg har bladlus i drivhuset, har spulet og brugt insektsæbe uden positivt resultat.
Har for en uge siden udsat nyttedyr og mit spørgsmål er nu: hvornår opnår jeg en effekt? Kan jeg samtidig overbruse en enkelt plante i ny og næ eller forsvinder mine nyttedyr så?
Hvad er jeres erfaringer med nyttedyr?
GO weekend 🙂
Hej Conni,
Ah surt – men ja har man dem først kræver det rigtig meget krudt at komme af med dem igen.
Og til dit spm. så er det bedst at spule dem helt i bund og fjerne alle synlige lus, inden de kommer ind i tillukket drivhus sammen med nyttedyrene… De behandlinger du laver nu vil også ramme nyttedyr (specielt insektsæben – den er lige så effektiv på nyttedyr som skadedyr). Er det flyvende nyttedyr, kan du i teorien godt spule med vand på dine blad og blomsterskud, men havde været meget nemmere at gøre inden nyttedyrene kom derind (de smutter meget hurtigt ud igen hvis man har åbent). Og er forholdet mellem skadyr og nyttedyr for stor har nyttedyrene ikke en chance.
Hvis nu der virkelig er mange lus, ville jeg nok meget hurtigt åbne, nappe en enkelt plante med ud, lukke igen og så i fri luft få planten spulet godt ned. (Kan du ikke pga. de står i bed/plantekasser eller lign, så ja så er du tvunget til at gøre det indenfor i drivhuset (pas dog på fugten, da du er tvunget til at holde vinduer/døre lukket.. For meget fugt kan give endnu større problemer 🙂
Ja brumbasserne har en fest derude 🙂 – men vi er i samme båd, blot forskellige slags lus. Dette er også 3. år jeg bemærker dem hos mig.
Jeg har netop nu været ude og sprøjte hækken med vandslangen med en “jetstream studs” fra Grow – den er knap så voldsom som højtryksspuling og må sige resultatet imponerer mig. Hækken tager ikke skade, men der var lige netop tryk nok på til at spule størstedelen af lusene af.
Jeg giver den måske lige en tur mere i morgen inden jeg så klipper den.
Men ja det er en temporær løsning, da jeg ligesom dig godt helt vil være fri for dem næste år – jeg vil holde øje med en mere permanent løsning og skal nok kontakte dig hvis jeg finder noget der kan virke.
Og sprøjt kun hvis du ser dem i foråret da insektsæben også rammer nyttedyrene – får man fjernet de nyttedyr kan man pludselig stå med nye problemer.
Jeg ved med lus af de normalt er meget stationære og får man dem spulet af og ned på jorden med rent vand er der lille chance for de kommer tilbage til planten og dør istedet, men er der for mange lus på en plante, vil nye generationer af lus få vinger så de kan søge ud og finde nye skud.
Det samme gjorde jeg i går, klippet alle de nye skud af.
Vi har rigtig mange brumbasser, og et bo i vores skur. Super hyggeligt, de er velkommen. Små mejser spiser dem også.
Hvad hvis man startede med at sprøjte om foråret, lige inden bladene voksede ud. For de her lus må overvintrer på en måde, nu er det 3. år vi har dem og det bliver værre og værre. Andre bøgehække i nabolaget er ikke angrebet, så de æg på sidde på vores hæk.
Så kunne jeg gentage sprøjtningen med en uges mellemrum.
Bomuldslus er en lus der ligner en lille tot vat.
Vi har fået den i vores bøgehæk, ca. 30 meter, og hækken lider under det.
Puha – det er en og vil være et kæmpe arbejde eller meget vand.
Jeg prøver at sprøjte, og håber det vil virke.
Øv, ok den kender jeg ikke lige.
Men det med lus i hækken kender jeg udemærket – har det faktisk selv pt. i min blommehæk, det er dog store sorte lus. Det er ca. 25 meter hæk.
De nye skud krybler sammen og bliver misformet og lusene tiltrækker også et hav af andre insekter der lever af lus – både gode og irriterende insekter.. Dog er jeg så hårdt angrebet at jeg i stedet for at sprøjte nu klipper hækken – det er lidt før jeg plejer, men på denne måde får jeg nemmest bugt med størstedelen i samme omgang med et arbejde der alligevel skal gøres.
Derefter kigger jeg hækken godt igennem og spuler med vand hvis jeg ser nogen (heldigvis sidder de lus ofte ude på se nyeste skud og derfor vil de ryge ud med afklippet).
For mig vil en hæk være for stort et arbejde mht. insektsæbe – det er mere noget jeg bruger til solitære planter hvor det er til at komme til under bladene.
Tror du denne insektsæbe vil slå bomuldslus ihjel?
Skal man ramme insektet direkte, før den dør.
Hej Rikke,
Nu kender jeg ikke bomuldslus, men ja jeg vil tro det virker fint.
Det insektsæben reelt gør, er at udtørre lusene når vandet i insektsæben fordamper og det er den udtørring de dør af. Derfor skal de også rammes direkte for at have en effekt. Det betyder hvert blad skal løftes og sprøjtes.
Afhængigt af planten, størrelse og forhold kan det godt betale sig at blot spule dem af med rent vand.
Hej,
Jeg har lige opdaget at mine chiliplanter i vindueskarmen er ramt af bladlus.
I første omgang har jeg fjernet alle lus med fingrene, da de stadig er små og nok lidt sarte overfor vandtryk.
Mit spørgsmål er så, kan bladlus leve i jorden? – Altså kan det betale sig at skifte jord på mine planter? eller findes de allesammen kun på bladene?
mvh
Mette
Hej Mette,
Fint at fjerne dem sådan – plejer også forsigtigt at mase dem på bladene med fingerne.
Mht. spray vil jeg anbefale sådan en almindelig forstøver (der kan laves om til direkte stråle) og så forsigtigt kan man sprøjte dem af med en “blød” stråle.
Min erfaring er at det ikke kan leve i jorden – de søger først og fremmest op på de nederste blade på din chili og efter lidt tid rykker de op i de nye skud (netop inde i de helt nye skud kan det være svært at få spulet alle ud – hvorfor gentagen behandling skal til). De sætter sig også inde i blomsterne.
Så jeg ville ikke stresse over jorden, men blot være over den hver dag i den kommende tid – sprøjt de synlige væk dagligt indtil du ikke ser flere.
hej Tak for opskriften, må jeg venligst spørge om de behandlede planter skal skylles med vand efter “kuren”….håber ikke det er et “dumt” spørgsmål.
Mvh. Jan.
absolut ikke dumt spørgsmål. Og mit svar vil være ja til at skylle den. Ikke at jeg tror der er noget skadeligt i det, men der er ingen virkning i sæben når den først er tørret ind og den kan efterlade en tynd hinde (der dog vil blive vasket af af regn normalt hvis den står ude).
Effekten i sæben ligger når den tørre – det kan lusene ikke tåle og dør.
Efter en spulning i rent vand, kan man så kigge planten godt igennem igen (evt efter et par dage) og gentage sæbebehandlingen hvis der stadig er nogen af de unge lus der har overlevet 1. behandling.
ahh jamen tak for opskriften, tænkte nok google kunne hjælpe mig med en billigere løsning end den i havecenteret