I vores have trives flere store hyldbuske, som hvert år leverer en rig høst af hyldeblomster. Sidste år eksperimenterede vi med at lave vores egen opskrift på hyldeblomstsaft, og det blev en stor succes i familien. Derfor er vi allerede i gang med årets høst og saftproduktion.
Hyldeblomst koncentrat i fryseren: Langtidsholdbar nydelse
Sidste år fandt vi stor glæde ved at fryse saftkoncentratet ned i poser, afmålt til at passe til vores saftkander. Dette gjorde det nemt at tage en pose ud af fryseren gennem efteråret og vinteren, tø den op i en saftkande blandet med vand, og nyde en smag, der var lige så frisk som da blomsterne lige var plukket.
Man kan lave saften i de mængder man nu lige har plads til i køleskab/fryser. Vi har i år købt fødevaregodkendte spande i biltema hvor vi kan lave 4,5L koncentrat i hver (rækker ca. til 15L blandet saft).
Hyldeblomstsaft Opskrift
Ingredienser
- 40 stk Hyldeblomst skærme
- 40 g Citronsyre
- 2 stk Store øko citroner
- 1 kg Sukker Alternativt 500g rørsukker og 500g alm. sukker
- 1,5 L Vand
Sådan gør du
- Hyldeblomst skærmene skal skylles hvis der er dyr i – ellers kan de godt bruges direkte fra busken. (giver mere smag hvis ikke man får skyllet alt pollen væk).
- I en egnet beholder man kan have i køleskabet blander man lagvis de 40 hyldeblomst skærme og citroner skåret ud i skiver.
- Sukker, citronsyre hældes i en gryde og overhældes med kogende vand – sørg for alt sukkeret bliver opløst.
- Hæld sukkervandet over hyldeskærmene og rør lidt rundt i blandingen.
- Låg på beholderen og ind i køleskabet.
- Du kan en gang dagligt lige røre lidt rundt i blandingen.
- Efter 4-6 dage er saften klar. Si den igennem en finmasket si eller et klæde for en renere saft.
- Opbland efter smag (ca. 1/3 del saft til 2/3 vand) og nyd smagen af frisk hyldeblomst saft.
- Har man lavet en større portion kan koncentratet hældes i fryseposer (opmål i forhold til din smag og størrelsen på den kande du vil benytte i fremtiden). Så du kan tage dit frosne koncentrat og opblande med vand direkte i kanden. Kort tid efter har du iskold saft.
Saftproduktion på højtryk: Pladsbesparende løsninger
I år har vi købt fødevaregodkendte spande i Biltema, hvor vi kan lave 4,5 liter koncentrat i hver – hvilket rækker til omkring 15 liter blandet saft. Vi høster hyldeblomster ca. hver 4. dag under blomstringen og laver saft af det hele, hvorefter vi fryser det ned. Dette sikrer os saft nok til hele året, indtil næste sommer, hvor vi gentager processen.
Deling af hyldeblomstsaftenn med nære og kære
Vores hjemmelavede hyldeblomstsaft er blevet smagt af venner og familie, og alle elsker den. Den er lidt sur og meget frisk, ligesom en lemonade. Man kan simpelthen ikke købe en bedre saft end denne. Den er perfekt til sommervarmen.
Tips & Tricks til Hyldeblomstsaftproduktion
Sidste år, grundet pladsmangel i køleskabet til saftproduktionen, prøvede vi at fryse hyldeblomsterskærmene ned i poser. Her i år (1 år efter de blev frosset ned) har vi testet, om man kunne lave saften ud af dem. Det må siges at være en succes – smagen er lige så god som hvis det er lavet på helt friske blomster. Så har man pladsmangel i fx. køleskabet under selve saftproduktionen, kan man fryse skærmene. Eller hvis man har pladsmangel i fryseren til at opbevare saftkoncentrat over sæsonen, kan det også anbefales at fryse blomsterskærmene ned i stedet, da de fylder betydelig mindre.