En af de ting jeg har bemærket når jeg slår græsset, specielt i de varme sommermåneder, er at den går fra at være grøn og pæn til at være fyldt med gule pletter, og kan se ud som om det hele er ved at gå ud. Til kan være lidt svært at blive klog på hvornår man skal slå sit græs, så man undgår alt for mange gule pletter, og et vissent udseende.
Første skridt på vejen mod en grønnere græsplæne, tror jeg er at gøre op med vores planlægningsmani; og simpelthen ikke planlægge græsslåningen på uge og dagsbasis. I stedet bør man som bondemanden der passer sin mark, at forholde sig til hvordan vejret har været i perioden. Er det meget tørt, med lidt nedbør, skal plænen slås mindre ofte, end hvis der f.eks. har været meget nedbør og sol. Har der været meget nedbør, uden sol, bør man også vente. Det er noget med lige at stikke en finger i jorden, og reelt se hvordan plænen ser ud, før man mekanisk bare slår den lørdag eller søndag hver uge.
Man er nødt til at have et mere dynamisk forhold til sin græsplæne, og navigere i forhold til vejret. Desto højere græsset er, jo bedre er det til at binde fugten fra natten og efter nedbør. Så en vis længe på græsset er godt, for at opretholde den grønne farve.
Jeg er selv gået væk fra at slå den engang om ugen, til kun at slå den ca. Hver 10. Dag. Det kan variere alt efter sol og regn. Men som fingerregel har jeg opdaget at det er bedre at lade den stå længere, end kortere.
På plæneklipperen sætter jeg gerne selve klipperen til 4,7, eller bare lige under 5 cm. Det kommer naturligvis an på hvilken plæne man har, men i vores have fungerer det godt. Det er ikke et spørgsmål om hvor tit man klipper, men snarere om hvor grøn en plæne man har. Man kan forledes til at klippe plænen helt kort, som greenen på en golfbane, i den tanke, at man så slipper for at slå græsset lige så ofte. Det er der naturligvis noget om, men det skyldes ikke så meget længden på græsset, som udtørringen af jorden græsset står i. Klipper man det for kort, tørrer jorden simpelthen så meget ud, at græsset har svært ved at gro igen.
Nej, så hellere have en lidt mere langhåret græsplæne, der er grøn, frem for en karseklippet plæne der er gul og vissen.
Samtidig kan det være en god idé at lade nogle områder af græsplænen være, og simpelthen lade være med at slå det, for at skabe nogle naturlige engområder, som kan være med til at holde på fugten. Samtidig er det med til at give lidt luft til nogle af de mange blomster der gerne kommer op, hvis man lader græsset stå selv. Planter man f.eks. forårsløg i sådan en eng, skal man bare huske at slå det ned inden efteråret og vinteren, så de frit kan spire til foråret.
3 gyldne regler til en grønnere græsplæne
- Slå den sjældnere, fx hver 10 dag, i stedet for 1 gang om ugen
- Sæt klipperen lidt højere, evt. omkring 5cm
- Lad områder af plænen stå som eng, der holder på fugten
Højt græs er grønt græs, lavt græs er gult græs 😉