I disse år er bæredygtighed på alles læber. Og med god grund. Hvis vi som samfund skal omstille os hurtigt nok i forhold til klimaforandringerne, skal alle nemlig bidrage.

Og det er bestemt ikke nok at læne sig tilbage og vente på, at politikere og forskere kommer med alle løsningerne. Alle borgere – og heriblandt naturligvis også husejere – må også gøre deres for den grønne omstilling.

Så hvad kan du gøre som hus- eller gårdejer for at gøre dit hus på landet mere bæredygtigt?

Det undersøger vi i dette blogindlæg, så læs endelig videre og lad dig inspirere.

Solceller på taget

Skiftet fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder er selve kernen i den grønne omstilling. Og én af de mest interessante vedvarende energikilder – der er meget tilgængelig for husejere – er solceller.

Med solceller på taget kan du både slå et slag for miljøet og gavne din egen pengepung. Mange huse på landet er traditionelt store og har måske endda store staldbygninger. Og hvis de har en gunstig placering i forhold til solens vandring over himlen, kan solceller måske være en rigtig god investering.

Brændeovn? Brug den mere bæredygtigt

Rigtig mange huse på landet har én eller flere brændeovne, der supplerer den øvrige varmeforsyning. På landsplan vurderer Mijøstyrelsen, at der findes omkring 670.000 brændeovne i Danmark. Og derfor er det naturligvis essentielt, at der fyres korrekt og bæredygtigt.

Hvis der fyres korrekt, har forsøg nemlig vist, at partikeludledningen kan reduceres med 80%. Det vigtigste er grundlæggende at tænde sin brændeovn fra toppen, fordi det færre til en mindre partikeludledning.

Og det gør du sådan her:

  • Brug kun knastørt træ når du fyrer. Både som optænding og som selve brændekævlerne.
  • Læg to stykker brænde i bunden af brændeovnen. Barksiden skal vende nedad, og der skal være et par centimenters mellemrum mellem brændestykkerne.
  • Tag en håndfuld optændingspinde og læg dem i 2-3 lag oven på brændestykkerne.
  • Læg 2-3 optændingsbriketter forskellige steder i de 2-3 lag af optændingspunde.
  • Tænd optændingsbrikkettere og lad ovndøren stå lidt på klem. Det sikrer godt med ilt i starten, og det er vigtigt.
  • Åben helt for luftspjældet og lad din luge stå lidt på klem i hele optændingsfasen.
  • Når der er kommet gang i ovnen – og der er store flammer i ovnrummet – kan du lukke ovndøren og stille og roligt skrue ned for ovnens spjældmekanismer.

Isolering, isolering, isolering

Du kan opnå rigtig meget ved at efterisolere dit hus. Det er ganske simpelt: Hvis dit hus er godt isoleret, skal du bruge mindre energi og færre penge på opvarmning, og det er naturligvis godt for både klimaet og pengepungen.

Her er nogle af de ting, du bør undersøge i din bolig, når det kommer til isolering:

  • Er hulrummene i dine vægge (i ældre bygninger) isoleret? I nogle huse er der op mod 100 mm hulrum, der uden de store problemer med efterisoleres.
  • Er dine tag- og loftkonstruktioner isoleret godt nok?
  • Er dine varmerør og ventiler på fjernevarmeanlæg isoleret?
  • Har du gamle vinduer i din bolig? Så overvej kraftigt at få dem udskiftet med nye.

Det kan være en god idé at alliere dig med en professionel rådgiver, der sammen med dig kan gennemgå din bolig og komme med idéer og forslag.

Skal du bygge om? Vælg bæredygtige løsninger

Hvis du står foran et ombygningsprojekt, bør du vælge bæredygtige byggematerialer.

Materialer såsom bambus (gulv), naturligt skifer (beklædning af huse) og fornybart træ (eventuelt som vægbeklædning) er tre eksempler på bæredygtige byggematerialer.

Det er dog klart, at alle valg kræver ressourcer. Der er eksempelvis en lang transport forbundet med bambus, da det ofte produceres i andre (og varmere) lande. Men selve bambus vokser hurtigere end almindelige træer og optager derfor også mere CO2 og kan frigive mere ilt. Og så er det ekstremt holdbart på den lange bane.

Vælg en bæredygtig opvarmning af din bolig

Der kan både være store besparelser på både CO2- og bankkontoen forbundet med at opdatere opvarmningen af din bolig. Mange har stadig oliefyr – særligt på landet, hvor fjernvarme nogle steder ikke er muligt – og det er ikke den bedste løsning.

Det viser sig med al tydelighed i reglerne omkring oliefyr:

  1. Siden 1. januar 2013 har det været forbudt at installere oliefyr eller gasfyr i nybyggeri.
  2. Fra 1. juli 2016 må man ikke installere oliefyr i dit hus, hvis man kan få fjernvarme eller naturgas i stedet.
  3. Der er et politisk ønske om, at oliefyret er udfaset som opvarmningsform i år 2030.

Nu til dags er varmepumper til gengæld en rigtig fornuftig løsning, blandt andet fordi de bruger tre gange så lidt energi som oliefyr.

Varmepumper kan både være luft til vand og luft til luft, og det kommer meget an på dit hus, hvilken varmepumpe der giver mening for dig. Her kan du læse en omfattende guide om varmepumper.

7 tips til dagligdagen

Der er naturligvis også en masse ting, du både kan og bør gøre i din dagligdag for at leve mere bæredygtigt. Her er syv tips, der er lige til højrebenet:

1. Køb energivenlige produkter

Når du skal ud og købe et nyt produkt, eksempelvis et køleskab, så vælg et energivenligt et af slagsen. Og det samme gælder med alle andre elektriske produkter, såsom tørretumblere, brødristere, blendere, fjernsyn og så videre.

2. Fyld dine maskiner op

Kør først din vaske- og opvaskemaskine når de er fulde. Det er almindelig logik, men desværre viser det sig, at danskerne i gennemsnit kun vasker 3,2 kilo tøj ad gangen. Og det er jo fjollet, når de fleste maskiner er lavet til at kunne håndtere 5-6 kilo eller 7-8 kilo.

3. Skru ned for graderne

Hvis du fremover vasker tøj på 20 i stedet for 40 grader, gør du både din strømregning og miljøet en tjeneste. I dag er vaskepulvere så gode, at tøjet uden problemer bliver rent selv ved eksempelvis 20 grader.

4. Brug tørresnoren

Det er gratis for både dig og klimaet, hvis du tørrer tøjet udendørs i stedet for at bruge din tumbler.

5. Sluk lyset når du forlader et rum

Hvorfor bruge energi og penge på at lade lyset brænde i rum, hvor du ikke befinder dig? Gør det til en god vane at slukke lyset, når du forlader et rum.

6. LED- og sparerpærer

På kort bane er LED- og sparerpærer dyrere end almindelige pærer. Men på lang sigt er der bestemt og uden tvivl tale om en besparelse. Så tænk langsigtet næste gang du skal udskifte en elpære derhjemme.

7. Husk fryseren og køleskabet

Dit køleskabet og din fryser kører hele dagen, og derfor er det vigtigt, at temperaturen er korrekt og bestemt ikke for lav. For det er naturligvis dyrere, jo lavere temperaturen er. Det anbefales, at du har 5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren.

One thought on “Sådan gør du dit hus på landet bæredygtigt”
  1. Hvorfor nævnes jordvarme (vand til vand) varmepumper ikke? Selvom det også er en større investering, så er der jo på landet ofte masser af plads at udnytte og vand til vand er mere effektivt end luft-til vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.