høns ved huggeblokken

Som tidligere nævnt har jeg gået med tanken om at få høns til haven. Det passer sig til min ide om at leve mere bæredygtigt og yderligere dyrke selvforsyningstanken endnu mere (økonomien kan falde fra hinanden, men jeg har stadig æg på bordet).

michael fra hønsegården.dkJeg hev fat i Michael fra hønsegården.dk der har høns til salg og færdige startpakker – det virkede til at være et godt sted for mig at starte. Jeg aner ikke om jeg reelt er hønsetypen, så inden jeg går i gang med et større byggeprojekt til at give dem en del af haven (hønsehus, hønsegård og fast frit areal), virker det oplagt at lige nappe en nem løsning fra starten af og se det hele lidt an en sæsons tid.

Michael sørger han for ALT og det passede mig godt, så jeg sikre at komme rigtig fra start med dem. Det skete så her i fredags (d. 31 aug) hvor Michael var forbi med min startpakke.

Han medbragte

 • Hønsehus med indbygget hønsegård.
 • 3 Isa Brown høns (21 uger mener jeg de var – klar til at lægge æg).
 • Vand og foder trug
 • Foder (10kg)
 • Knuste østersskaller
 • Halm og strøelse til huset.

Michael fik hurtigt samlet huset på en placering i haven vi begge var enige om egnede sig fint, mens vi fik en god sludder omkring hønsene så jeg ikke var i tvivl om noget. Det tog ikke lang tid før huset med den tilhørende hønsegård var opsat, og de 3 nye beboere kunne komme ud af deres transport kasse.

hønsegård hønsehus

Da min have er indhegnet hele vejen rundt fik de allerede dagen efter (lørdag) lov til at komme ud og bevæge sig frit rundt i haven. De fandt lynhurtigt nogen gode steder og gik på tur rundt i det meste af haven og skrabede rundt.

høns i baghaven

høns ved komposten

Det var også rigtig nemt at få dem ind i hønsegården igen, blot ved at roligt gå bad dem og styrer dem hen mod hønsehuset – de hoppede selv ind hvor den opstillet mad/vand var og jeg kunne lukke gården af og tage ud og handle.

høns ved huggeblokken

De har dagligt fået lov til at være ude, om end jeg har opsat et midlertidigt hegn så de er afgrænset til kun den bagerste halvdel af haven.

Og i dag tirsdag skete det så – Mit første æg!

nyt æg fra høne

Efter 4 dage har den første høne været oppe og lægge et æg i sin redekasse! Debut både for den og mig!
Jeg bemærkede godt at den opførte sig lidt anderledes i dag – gik og pludrede lidt ekstra og skilte sig væk fra de andre flere gange hvor den gik tilbage til huset og satte sig i sin kasse. Det gjorde den en 3-4 gange, før der kom et æg.

Jeg lod den få lidt fred og 30 minutter efter var hønen ude og drikke vand og der lå et helt frisk æg i kassen 😀 Det gik hurtigere at få det første æg end jeg troede – fedt!

Høns vs hund og kat

Nu har jeg både hund og kat på ejendommen, men det er faktisk gået rigtigt godt mellem dem alle. Hunden har naturligvis forsøgt at jage hønsene lidt, men det er allerede kontrollabelt nu og de kan godt gå sammen uden de store problemer. Hunden er naturligvis ret interesseret i de nye.
Vil helst bare have introduktionen mellem de forskellige dyr overstået, så alle med det samme kan vænne sig til at være blandt andre arter, uden at toppes for meget. Og uden at jeg skal tage specielle hensyn (f.eks. at ikke kunne have hunden med ud i haven i samme område hønsene er).

Der kommer flere update senere når vi alle har lært hinanden lidt bedre at kende – nu vil jeg lave mig et blødkogt æg 🙂

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

17 thoughts on “Så fik jeg høns i haven!”
 1. Hej Claus

  Jamen så må du da have nogle nye høns. Du må komme op og se min Hønseby. Der er sket meget siden sidst, og jeg har sat hundrede vis af familier igang med at holde høns.

  Håber vi ses

  Michael Mønster – Hønsegården.dk

  1. Hej Michael,
   Jeg har ellers skrevet til dig på emailen for et par mdr siden, men fik ikke noget svar. Vi er netop på udkig efter et hold nye høns.
   Vi må lige se om vi kan finde en dag og kigge op 🙂

 2. Dejlig historie om begyndelsen på dit hønsehold. Det ville være dejligt med en opdatering og nye fotos.
  Vi er mange, der er glade for høns i haven og dagligt nyder de friske æg.

  1. Opdateringen er at ræven i sidste ende fik mine 3 høns 🙁 Men de fik 3 gode år som fritgående høns i haven og masser af lækre æg dagligt.
   Vi er nu flyttet til nyt hus på landet med langt mere plads i haven og er igen på udkig efter et hold høns 🙂 Vi skal til at se os omkring efter et godt sted at anskaffe dem

 3. Fine høns. Vi har været igennem en del racer efterhånden, men til æglægning er Isa Brown helt klart dem vi har haft størst succes med. De lægger de fineste æg, og mange af dem.
  Hvis du engang vil prøve med slagtekyllinger, skulle du overveje Orpington.

  1. Fungerer rigtig godt, kan ikke klage over det. Det er solidt og stabilt nok til at modstå vores vejr. Og virker til at være tæt nok mht træk, dog samtidig have små sprækker til at have en smule lufttilførsel.

   Samtidig ikke tungere end at 2 personer sagtens kan flytte det hvilket kan være praktisk for nogen

 4. Jeg har det ligesom dig – jeg vil også gerne kunne være bare en lille bitte smule selvforsynende. Så derfor er jeg også selv gået igang med projekt – få dyr i haven. Jeg er ikke helt nået til høns endnu – da jeg netop mangler lidt et startkit. Høns er lige lidt mere besværligt end de gæs og ænder jeg allerede har gående i haven.

  Så tak for en reference til Michael – ham må jeg have fat i 🙂

 5. Michael fra Hønsehuset har vanvittigt travlt nu. Han skal nok vende tilbage, når han få et åndehul 🙂

  1. Michael gør også et super arbejde – så fortjent at han har nok at se til i denne tid. Vil tro mange starter op nu med høns.

 6. Hvordan har du kunne få nogen form for kontakt til Michael?? Jeg har ringet og ringet på begge nr og intalt besked på tlf svarer men ingen form for tilbagemeldning. 🙁

  1. Hej Susanne, mange tak. Og ja nu har jeg haft dem lidt tid og må sige at det er en af de bedre beslutninger jeg har taget. De er rene givere og er langt nemmere at have dem end jeg havde troet.
   Så fulde anbefalinger herfra – hvis du bor på Sjælland, så tag fat i Michael fra Hønsegården.dk – han har styr på det.

 7. Jeg har længe været i tvivl om dine høns ville lægge hvide eller brune æg, men nu ser det ud til at være blevet bekræftet.

  Tillykke med hønsene og de brune æg 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.