gråspurv i gren

Vintermånederne kan være ekstraordinært udfordrende for fugle i haven, hvor både føde og varme bliver mangelvare. Det er derfor en god ide at starte med fodring allerede tidligt i efteråret. Dette ikke alene hjælper de lokale fugle men kan også tiltrække besøg fra arter, der normalt ikke ses i danske haver om vinteren.

Daglig fodring frem for ugentlige store portioner

I stedet for at udlægge en stor mængde foder en enkelt gang om ugen, er det mere effektivt at give en mindre portion hver dag. Dette sikrer, at fuglene får en jævn forsyning af næringsstoffer og hjælper dem med at overleve vinterens strabadser.

Variér foderet for at tiltrække forskellige arter

Forskellige fuglearter har forskellige kostbehov. Mens mejser og lignende småfugle er særligt glade for mejsekugler, vil du finde, at solsorte og gråspurve foretrækker solsikkefrø og hampefrø. Flagspætter har en forkærlighed for fedtrige fødevarer som spæk eller andeskrog. På jorden kan rådne æbler tiltrække bogfinker, rødhalse og drosler. Hvis du bruger en specialblanding af vildfuglefoder, kan du endda tiltrække mere eksotiske gæster som fasaner og guldspurve.

Madrester: Vær opmærksom på uønskede gæster

Selvom det kan være fristende at bruge madrester som kogte kartofler og ris, skal du være opmærksom på, at dette også kan tiltrække måger og krager. Hvis du bor i et område med ræve, bør du helt undgå at bruge madrester og sørge for, at jorden omkring foderbrættet holdes fri for foder.

Optimal placering og vedligeholdelse af foderbrætter

Sørg for et overdækket foderbræt

foderhusDet er vigtigt, at foderet holdes tørt, så det ikke bliver dækket af sne eller fugt. Et overdækket foderbræt med kantlister vil hjælpe med at beskytte foderet mod vejret. Et åbent design på en af siderne gør det nemmere at rengøre foderbrættet, hvilket er vigtigt for at forhindre spredning af sygdomme via fugleekskrementer.

Undgå territoriekampe mellem fuglene

Jo større foderbrættet er, desto færre konflikter vil der opstå mellem de besøgende fugle. Hvis du har en stor have, kan det være en god ide at placere flere foderbrætter og foderautomater rundt omkring, så fuglene ikke skal kæmpe om det samme territorium.

Sådan sikrer du et sikkert foderbræt

Katte i nærheden? Placer foderbrættet smart

rød brun katHvis du eller din nabo har kat, er det en god ide at montere foderbrættet på en glat stolpe. Dette forhindrer katten i at nå op til foderbrættet og giver fuglene en chance for at flygte, hvis nødvendigt. Nogle fugle som spurve vil dog sætte pris på, at foderbrættet er placeret tæt på hække eller buske, hvor de hurtigt kan søge skjul.

Overvej egerns adgang til foderet

Det er ikke kun fuglene, der vil forsøge at få del i godterne. Egern, især det røde egern, er kendt for at stjæle fra foderbrætter. Du kan gøre det sværere for dem ved at ophænge foderet under en glat plade. Men husk, egern har også svært ved at finde føde i vinterhalvåret. Måske er det værd at lade dem få lidt, før du fylder nyt på foderbrættet eller foderautomaten.

Ved at følge disse retningslinjer kan du bidrage positivt til det lokale fugleliv og få fornøjelsen af et rigt og varieret fugleliv lige i din egen have.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.