hængekøje ved en tropisk strand

hængekøje ved en tropisk strandBagende sol, lindrende skygge, kridthvidt sand og vuggende bølgeskvulp er nogle af de sanseindtryk, der opleves allerbedst fra en roligt duvende hængekøje udspændt mellem to palmetræer. Livet går i slowmotion. Forpligtelser og krav glider i baggrunden, og kun fornemmelsen af vægtløshed er permanent.

Du behøver dog ikke at tage til en palmestrand på Hawaii for at opnå den ultimative afslapning. Det kan være nok at købe en hængekøje og sætte den op i baghaven mellem to træer eller på et af praktiske stativer, der i dag findes til de moderne haver, der ikke længere bugner af frodige frugttræer, men dyrker det grønne i praktiske urtepotter.

Hvem opfandt hængekøjen?

En hængekøje er ikke en ny opfindelse. De første hængekøjer blev opfundet af vestindiske og mexicanske indianere, der på den måde hævede sig over jorden, når de skulle sove. Det var en smart måde at undgå insekt- og slangebid og samtidig opnå en behagelig og afslappet sovestilling. De spanske opdagelsesrejsende med Christoffer Columbus i spidsen tog hængekøjerne med sig hjem til Spanien, men hængekøjer kom ikke til at udkonkurrere de europæiske senge.

I slutningen af 1500-tallet indførte den engelske flåde hængekøjer til mandskabet for at undgå at skulle opstille egentlige køjesenge ombord. Da en hængekøje altid hænger stabilt uanset skibets bevægelser, er det en meget rolig og afslappet form for sengeleje. Selvom der er høj søgang, risikerer sømændene ikke at blive smidt ud af køjen. I dag bruges hængekøjer stadig på mange civile skibe, f.eks. på skoleskibet Danmark, hvor eleverne skal surre og stuve hængekøjerne væk hver dag.

Jungleentusiaster og moderne opdagelsesrejsende har også taget hængekøjen til sig. Hængekøjer vejer kun lidt. De er nemme at folde sammen og have med i rygsækken. De yder beskyttelse mod insekt- og slangeangreb, og så er de nemme at sætte op, når bare der er to træer i passende afstand. I butikker med udstyr til friluftsliv kan man købe særlige anordninger, der hægtes på træerne, så hængekøjen hænger stabilt.

I Syd- og Mellemamerika står hængekøjerne stadigvæk stærkt. I visse egne er det almindeligt at have kroge i væggene, så man om dagen kan sidde i hængekøjen, som var det en sofa, bruge en hængekøje til vugge og om aftenen gå til ro i hængekøjen.

Folk med rygproblemer har ofte glæde af at sove i en hængekøje, idet ryggen ikke belastes på samme måde som ved at sove i en seng.

Kort sagt er hængekøjer ikke bare praktiske, men også utroligt komfortable. En hængekøje inviterer dig til den ultimative afslapning.

2 thoughts on “Hængekøjen – den ultimative afslapning”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.