jans have

Hvis din have skal se ud som ovenstående, kræver det smart prioritering af din tid. Ellers bliver det hurtigt uoverkommeligt og meget tidskrævende.

Jeg er opvokset med en kæmpe have, og dengang var det heldigvis mine forældre, der stod for vedligeholdelse samt indkøb af havemøbler og deslige. Men det er først, da jeg blev voksen og fik min egen have at det gik op for mig, hvor tidskrævende det at have en have egentlig er.

Jeg er sikker, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan, og derfor tænkte jeg, at det ville være på sin plads at lave en lille guide til, hvad andre kan gøre for at spare mere tid.

Ordentligt haveudstyr sparer dig tid

De kloge siger, at godt værktøj er det halve af arbejdet. Bruger du en havetraktor eller en benzindrevet græsslåmaskine frem for en god, gammeldags håndskubber-græsslåmaskine, er det klart, at det går hurtigere. Bruger du en ukrudtsbrænder frem for håndkraft, når ukrudtet skal fjernes er det også klart, at det er noget hurtigere.

Balance mellem pris og tid

Hele tiden skal der dog være en balance mellem pris og tid. En havetraktor er eks. ikke billig, men hvis det kan spare dig en masse tid, som du kunne bruge på noget mere fornuftigt og givtigt, såsom at arbejde med noget andet eller bare slappe af i haven med familie og venner, er det måske penge godt givet ud.

Skriv vedligeholdelse af haven ind i din kalender

Udvælg nogle faste dage og tider for, hvornår haven skal prioriteres. Det kunne eks. være hver ½ time tirsdag, 1 time torsdag, 1 time søndag.

Løbende arbejde kan kun betale sig

Det gode ved at lave en tidsplan er også, at du løbende får lavet noget, og derfor vil du ikke i samme grad opleve, at græsset og hækken er vokset op til skyerne eller at de få ukrudtsblade er blevet til hele buske. Hvis du i sommerperioden har ladet haven stå for sig selv i eks. en måned, så bliver det ekstra tidskrævende at få bugt med det hele. Så lav en tidsplan, og stå ved den.

Del havearbejdet med andre

Det er forhåbentligt ikke kun dig, der skal lave det hele? Del arbejdet op – hvis du kan. Har du børn, der sagtens kunne slå græsset eller fjerne lidt ukrudt, så kan du sikkert også overtale dem til at lave lidt havearbejde mod lidt ekstra lommepenge. Har du ikke selv børn, vil naboens børn måske være interesserede. Din partner kan sikkert også hjælpe.

Skaf en billig havemand i tilfælde af megen travlhed

I tilfælde af megen travlhed bør du kigge efter en havemand. Dem findes der masser af – amatører såvel som professionelle. Tag et kig på opslagstavlerne i de nærmeste supermarkeder. Findes der ikke relevante opslag, kan du lave et par opslag selv, hvor du melder ud, at du søger en haveinteresseret, der kunne tænke sig at tjene lidt ekstra.

Find havehjælp på nettet

På hjemmesiden Få det gjort.dk kan du tjekke online-opslag fra havefolk, der tilbyder deres hjælp.

Spar tid ved at købe havemøbler online

Det er ikke kun vedligeholdelsen af en have, der er tidskrævende. Indkøb af havemøbler kan også tage lang tid, og her vil jeg anbefale dig at købe havemøbler og andet haveinteriør på nettet. Det er nemmere at få overblik, og så bliver det leveret til din dørkant. Nemmere bliver det ikke.

Tjek Harald Nyborg for de helt billige, WhiteAway for design havemøbler og dba.dk for de brugte, hvor du i forhold til sidst nævnte skal søge efter en sælger, der gerne vil levere havemøblerne.

Nyd din vedligeholdte have

Når du kommer mere ind i havearbejdet, kommer du måske med tiden også til at nyde den fred og ro, det kan give. For nogle er det sågar ren terapi at sidde med knæene plantet i mulden. Dertil er jeg ikke selv nået, men jeg elsker følelsen af at have lavet et godt stykke havearbejde, hvorefter jeg kan sætte mig til rette i havestolen og nyde en kold drik. Der er bare mere nydelse i at hygge sig i en have, der er pæn og vedligeholdt …

Skrevet af Jan Kaczmarek

3 thoughts on “Guide til en nemmere have”
 1. Jeg var på udkig efter havemøbler på DBA, som du nævnte at spare tid, men det er faktisk tager temmelig lang tid at gå igennem alle disse stillinger 🙂
  Kender du måske nogen loppemarkeder med fokus på haven eller sommerhuset møbler?

 2. Hej Fie,
  Ved ikke lige hvilken type møbler du tænker på, men her er et eksempel på hvor effektivt det er at bruge en almindelig højtryksrenser til at rengøre selv meget gammelt og genstridigt skidt. På billedet ses både fliser og en almindelig plastik stol som har stået udenfor i mange år og ikke været brugt. Kemikalier kunne ikke rigtig gøre meget, men vand under tryk gjorde den som ny.
  Man skal selvfølgelig sikre sig det er materiale som kan tåle sådan en omgang.

 3. Sikker en spændende blog. Nu interesser jeg mig en del for haven og elsker en grønne finger. Men ang. havemøbler har jeg mine tvivl, jeg synes hurtigt havemøbler kan blive grimme at se på. Kan du anbefale nogle bestemte mærker, materialer eller andet man kan gøre? Jeg elsker sådan en slags som denne: Plantorama, men er det ikke netop det materiale som hurtigt bliver grimt. Hvad gør du ved dine havemøbler? Grunden til at jeg spørger på den tid, er jeg tænker det nok er muligt at finde noget billigt på udsalg.

  Håber du kan hjælpe 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.