Hvert efterår havde vi et problem nede i bunden af vores have. Efter kraftig regn ville der lægge sig et lag af vand, således at man ikke kunne gå der eller slå græsset. Forsøgte man alligevel ødelagde man græsset og det hele blev hurtigt til en mudderpøl.
Dette skyldtes flere ting. Da man for nyligt anlagde denne nye del af haven, anvendte man tunge maskiner, der således har skabt et hårdt lag af traktose jord. Samtidig er vores havejord meget leret, så vandet har fra starten af svært ved at komme igennem.
Jeg forsøgte flere ting for at komme denne vandlidende del af haven til livs. Der var tydeligvis meget dårligt dræn i jorden, så jeg prøvede først at lave en masse huller. Andre steder i haven havde vi ikke vand, men stadig meget dårligt dræn/dårlig vækst af græs. Så jeg lavede simpelthen drænforbedring med en grev, og hakkede tusindvis as små huller over det hele. Resultat er en meget fin grøn græsplæne.
Men lige på dette sidste stykke af haven, hjalp det ikke tilstrækkeligt. Vandet lagde sig stadig på græsset. Der måtte andre metoder i brug. Jeg prøvede at lægge sand ud, da det skulle kunne opløse noget af leret. Men det er en langsommelig proces og løste heller ikke problemet tilstrækkeligt.
Så en solskinsdag i efteråret tog fanden ved mig, og jeg tænkte at jeg nu måtte gøre noget en gang for alle. Jeg tog min trillebør og min spade og gik i gang med at grave et hul. Tanken var at hvis vandet insisterer på at være lige der, hvorfor så ikke løse problemet samtidig med at jeg ville få en lille fin sø til frøerne og salamanderne?
Alt dette er naturligvis en efterrationalisering. I starten var det noget med en masse håb og hårdt arbejde og så se hvad der ville komme ud af det. Vandet skulle væk, koste hvad det ville.
Resultatet var meget overraskende og positivt.
14 dage efter jeg havde gravet hullet, var græsplænen ikke bare drænet tør men hullet var fyldt med vand. Den lerholdige jord gjorde det, at den holdt på vandet. Jeg havde regnet med at vandet ville sive væk. Men resultatet blev at jeg egentlig flyttede drænet fra ikke at være tilstede/dårligt til et hul i jorden. Det vand der før ville lægge sig på græsplænen lagde sig nu i hullet i stedet. Således fik jeg skabt en fin lille ny sø i Danmark!
Almindelig dræn og fordampning klarede resten, og sørgede for at den ikke flød over efter kraftig regn.
Søen har været fyldt med vand lige siden og i år var der mindst 20 salamandere i den. Når jeg nærmer mig søen om sommeren, springer der frøer fra kanten og ned i vandet.
En perfekt løsning og et eksempel på at man kan vende negative dele af haven til noget positivt, og ikke mindst skabe en lille biotop for vores padder og insekter!
Grav løs!
Øv, bliver helt misundelig over ikke at have et stykke vandlidende jord. Skøn løsning på den udfordring. Held og lykke med salamandrene!