Når efteråret starter i September, begynder græsset at vokse langsommere, og man behøver ikke lige så ofte at slå det, for at holde det pænt. Vi har tidligere skrevet om at det kunne være en god idé at slå græsset mindre ihærdigt, for at få det til at fremstå mere grønt. Men i september er der en ny årsag, til lige at lade græsslåmaskinen stå en uge eller to mere.
September er Danmarks største svampesæson, og hvis man giver tid og plads til det, vil man i langt de fleste haver se forskellige svampe komme frem. Er man heldig vil det være muligt at finde flere spisesvampe i sin egen have, simpelthen ved bare at lade græsset være.
Dertil er svampe gode for græsset da de er med til at nedbryde plantedele der måtte ligge på plænen, herunder grene, kviste og blade. Sammen med bakterier anses svampe af biologerne som værende de vigtigste nedbrydere af plantemateriale i naturen. Så hvis man vil have en sund og grøn plæne, er der god grund til at lade svampene stå.
I vores have fandt jeg på en enkelt gåtur 5 forskellige svampearter hvoraf mange var spiselige rørhatte. Rørhatte er nemme at kende da de har pudeformede rør under hatten, og kun en enkelt af dem i Danmark er ikke spiselig: Galde rørhat. Den kan nemt kendes på den bitre, om end ufarlige smag. Sætter man tungen på den og får man en bitter smag i munden, har man at gøre med en Galde rørhat, resten af rørhattene er spiselige.
Dertil fandt jeg flere store Kæmpe-Tragthatte, som også er spiselige, men ikke så eftertragtede i smagen, at jeg gider gøre mig umagen. I kogt eller stegt tilstand, skulle den fungerer udmærket som spisesvamp.
Det kan være en fin mulighed for at lære nogle svampearter at kende, da man fra sin have hurtigt kan hente sin svampebog og få dem artsbestemt.
Svampene i slut august og hele september, udgør altså endnu en grund til at lade plænen stå. Når svampesæsonen går på hæld ved indgangen til oktober, kan man så slå græsset, og gøre det klart til vinteren, hvor græsset vokser så lidt, at der ikke er noget mening i at slå det.
God svampejagt!