snif kat

Sommeren bringer ferietid for mange af os, og det betyder, at vores hjem og haver ofte efterlades uden opsyn i længere tid. Vi kigger på de ting du kan gøre for at gøre haven klar til ferie – Så du kan komme hjem til en smuk have.
Det er vigtigt at gøre sig klart, at vores haver kræver en vis grad af forberedelse, hvis de skal klare vores fravær.

Sommermåneden juli er en travl tid i haven med frodig blomstring og modning af frugter og grøntsager. Specielt køkkenhaver kræver ekstra opmærksomhed i denne periode. Uden ordentlig vanding kan din køkkenhave og dit drivhus lide skade.

Dog er der ingen grund til bekymring. Du kan nemlig tage på ferie med ro i sindet, hvis du sørger for at tage de nødvendige forberedende skridt i haven.

vanding sommer

Her er nogle nyttige tips til at gøre haven klar til ferie

 1. Gør haven fri for ukrudt, før du drager afsted
 2. Sørg for at dine potteplanter har adgang til skygge
 3. Vedligehold græsset inden du tager på ferie
 4. Brug automatisk vanding, hvis det er muligt
 5. Arranger med nogen om at passe køkkenhaven
 6. Sikr dig, at drivhuset har både vanding og ventilation

Begræns ukrudtets vækst

 • Ved længere fravær kan ukrudt hurtigt tage overhånd. Gør en ekstra indsats for at begrænse ukrudtet i både have og køkkenhave, inden du drager på ferie. Det forhindrer, at ukrudtet kvæler dine planter, og gør det nemmere at vedligeholde haven efter hjemkomst.

Skab skygge for potteplanter

 • Potteplanter har en tendens til at tørre hurtigere ud end planter i jorden. Forsøg at samle dine potteplanter i områder, der tilbyder skygge og eventuel adgang til et automatisk vandingssystem. Hvis du ikke har et sådant system, kan en nabo måske hjælpe med at vande dine potteplanter under dit fravær.

Hold græsset i skak

 • Juli varmen kan få græssets vækst til at gå i stå. Klip græsset inden du tager på ferie, og det skulle holde sig pænt indtil din hjemkomst. Har du en robotplæneklipper, kan du indstille den til sjældnere klipninger, og lad græsset stå lidt højere end normalt for at hjælpe det igennem varmeperioden.

Arranger pasning af køkkenhaven

 • Ferier i juli eller tidlig august falder sammen med høstsæsonen i din køkkenhave. Hvis du ikke er hjemme til at høste, kan du arrangere med venner eller familie om at hente de modne afgrøder, så dit hårde arbejde ikke går til spilde.

Sikr dig vanding og ventilation i drivhuset

 • Mere end et døgns fravær fra drivhuset kræver foranstaltninger for både vanding og ventilation. Med et automatisk vandingssystem kan du sikre, at dine planter får nok vand. Det er ligeledes vigtigt at sikre god luftcirkulation, for eksempel gennem åbne døre og vinduer med automatisk åbner.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.