En terrasse gør det nemmere at nyde solen og udsigten til haven, men forbered dig omhyggeligt, inden du går i gang med at lægge fliser. Først og fremmest skal du overveje, hvad du vil bruge terrassen til og på hvilke tidspunkter. I stedet for en kæmpestor terrasse, er det måske en bedre idé at anlægge flere små terrasser, så du både kan nyde morgensolen og se solnedgangen. Flere små terrasser giver også en hyggeligere stemning end en stor, forblæst terrasse.
Terrassen skal ligge tæt på huset og i samme niveau, så det er nemt at komme ind og ud. De fleste sætter pris på privatliv, så et hegn, nogle buske eller en afgrænsende mur, der forhindrer nysgerrige blikke, er at foretrække. Du kan også vælge at etablere en terrasse i en vis afstand fra huset, så den kan fungere som hyggekrog langt fra telefoner, tv og andre forstyrrelser hvor du kan sidde i dine havemøbler og bare slappe helt af.
Der findes ganske få regler, når det drejer sig om terrasser, men du bør sætte dig ind i bygningsreglementet og brandregler. Som regel konstrueres terrasser i vejrbestandige materialer som træ og sten. Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du bruge en træsort, der kan holde til at stå udendørs i mange år. Det har gennem mange år været populært at anvende trykimprægneret træ. Der er dog den ulempe, at trykimprægneret træ indeholder giftige stoffer, så det skal ikke anvendes nær køkkenhaven eller i højbede. Ellers er gran, eg og robinie populære og robuste træsorter. Hvis du vælger at konstruere en terrasse i sten, er betonfliser og betonsten absolut nemmest at have med at gøre. De er nemme at lægge og nemme at vedligeholde. Natursten er ofte noget sværere at lægge, men til gengæld bliver de som regel flottere med tiden.
Inden du lægger terrassen, skal du grave ned til den faste råjord mindst 20 cm under det færdige belægningsniveau. Jorden skal være fast og stabil, så komprimer den med en pladevibrator. Et lag af stabilgrus på cm 15 cm skal også vibreres godt, inden du lægger ca. 3 cm læggegrus. Læggegruset skal være helt plant. Sørg for, at terrassen overordnet set har en hældning, så regnvand kan løbe af. Når du lægger fliserne, skal du begynde ved husmuren, så du har en lang linje, hvor stenene ikke skal skæres til. Læg et felt ad gangen. Bruger du betonsten, så bland sten fra forskellige paller for at undgå farveforskelle. Stenen skal blot lægges let mod hinanden, så der stadig er plads til sand i fugerne. Terrassens yderste sten skal sikres godt, så de ikke skrider ud. Til allersidst kører du over stenene med pladevibratoren og fylder fugerne op ad flere omgange.
Jeg går selv i gang med at lægge fliser i haven i marts/april (ca. 20 kvm) til en lille sti og under mit kommende drivhus – jeg dækker naturligvis forløbet her på bloggen når jeg går igang.
Faldt lige over et par gode videoer også der beskriver arbejdet mht. at lægge fliser til terrassen – fra Beton Danmark – Belægningsgruppen. Se dem herunder
Rigtig god og informativ video omkring hvordan man ligger belægningssten.
Det er også rigtig vigtigt, at man sørger for at ligge stenene tæt sammen, så man netop sørger for at der ikke kommer ukrudt m.m. imellem belægningsstenene. I værste fald kan det betyde, at der kommer større mellemrum, fordi at ukrudtet presser stenene.
Christian, Easy-Stone.dk
Hej
Jeg har været i gang med at lave en hjemmeside med billeder af hvordan man kan benytte fliser i haven. Måske du/i har nogen billeder af fliser i haven som i vil dele til inspiration?