Det behøver ikke at være særlig svært eller dyrt at skabe optimale vækstbetingelser i et drivhus. Find nogle flamingokasser, og fyld dem med en blanding af 50% god kompost og 50% lys spagnum. Dæk kasserne med plastfolie, og vand med gødningsvand. Du kan også anbringe blandingen i sorte affaldssække. I havecentre og byggemarkeder kan du få en række forskellig slags plantesække med næringsberiget spagnum. Der er ikke næring til mere end en halv eller en hel måned, så du skal huske at gødningsvande i hele vækstperioden. Du kan også købe 15 literspotter med næringsberiget spagnum, som du kan dække med plastfolie i det kolde forår eller anbringe i et bed med halmballer eller hestegødning.

tomat plante udplantes i drivhus

De fleste dyrker planter i den jord, som nu en gang er i drivhuset. Det er udmærket, men man skal huske at udskifte jorden hvert andet eller tredje år. Du kan selvfølgelig også tilsætte naturgødning, kompost eller næringsberiget spagnum.

Dyrkning i et drivhus er en meget intensiv affære, så planterne må aldrig mangle vand omkring rødderne. Planterne kan ikke optage vand, hvis der ikke er ilt. Dyrkningsmediet skal altså have en konsistens, der gør, at du kan vande rigeligt uden at gøre dyrkningsmediet iltfattigt. Voksende tomatplanter har brug for to til tre liter vand i døgnet og agurk tre til fire liter. Det er mere end de fleste umiddelbart forestiller sig.

Forsøg dig frem med en vandingsteknik, som passer ind i dine rutiner, og som tilgodeser planternes behov. Du kan vande med vandkande og eventuelt bruge opsamlet regnvand tilsat gødning. Du har også mulighed for at dyrke i plantesække, som placeres oven på en kasse med gødningsvand. Denne metode kan bevirke, at der opstår gødningsophobning i jorden omkring rødderne, hvilket bevirker, at der kommer griffelråd på frugterne. Drypvanding er den ideelle form for vanding i et drivhus. Planterne dyrkes i kasser eller beholdere med beskedne mængder jord, og vandingsvandet er tilpas opvarmet med en konstant tilsætning af næringsstoffer.

I begyndelsen er der som regel ingen problemer med sygdomme eller skadedyr i et drivhus, men problemerne dukker op efter et år eller to. Der kommer mider på agurk og lus på peber. Sygdomme og skadedyr kommer som regel ind i drivhuset sammen med planter fra havecentre og blomsterhandlere, så det er vigtigt at holde nøje øje med planterne i den første tid. Potter og kasser skal afvaskes i varmt vand og brun sæbe, og ved slutningen af sæsonen skal hele drivhuset afvaskes både ind- og udvendigt.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.