Chili i kurv - dyrk chili

Billeder til denne chili guide vil komme løbende i takt med jeg nu selv kommer igennem processen – jeg har erfaring fra tidligere år, men nu bliver det hele chili dyrkningen dokumenteret både til glæde for mig selv og forhåbentlig også dig der vil forsøge dig med at lave egne chili).

KØB CHILI FRØ HER

Chili frø

Frøet er udgangspunktet for enhver plante og det kan virkelig godt betale sig at få fat i nogen gode frø – et chili projekt forløber over mange måneder så gør dig selv den tjeneste at skaf nogen kvalitets frø med i din dyrkning. Med det sagt, så er det sjove ofte at høste sine egne frø fra chilier man er vild med – de skal blot tørres og er derefter klar til at blive til en helt ny plante med masser af chili frugter. Så kombiner gerne din første dyrkning med købte frø og dine egne. Det vil give en god erfaring at se forskellene. Du kan finde mere info om chili dyrkning her.

minidrivhus chil frø sået

Såning af chili frø

Du kan fra slutningen af februar og frem til senest maj komme i gang med dine chilier – jo før desto større chance for at frugterne bliver helt modne og kan høstes hurtigere på sæsonen. Og som udgangspunkt: Jo stærkere chilier, jo før skal du komme i gang med dem – de tager længere tid om at modne i vores klima.

 • Fyld frisk jord (Ikke gødet) i din såbakke / potter eller opstil Jiffy pellets i såkasse.
 • Gennemvæd jorden godt og lad vandet løbe af
 • Placer et chili frø i hver potte / jiffy under meget lidt jord (½-1cm)
 • Jorden skal holdes fugtig (ikke våd) – brug evt forstøver og dæk evt. med et stykke plast.
 • Lys er ikke nødvendig før frøet er spiret – første mål er at holde en god lun temperatur og sørge for jorden ikke tørre ud.
 • Der kan gå alt fra 4-14 dage før dine frø spire
Følg min chili såning i 2012.

Spiring af chili

 • Når frøene er spiret og du kan se udfoldet kimblade, kan du fjerne evt. plast – nu skal der lys til bladene for at planten kan rykke ind i sin grofase.
 • Sikre lys til planten hele dagen i din sydvendte vindueskarm og hold jorden fugtig. Konstant lun temperatur skal opretholdes for at opnå den bedste vækst.
 • Undgå at bladene bliver brændt af – det kan blive meget varmt for en lille sart plante – på varme dage med ren sol, skal du overveje en smule skygge, men det er altid en vurderingssag.
 • Når din chili plante har sat ca. 3 bladsæt (afhænger lidt af dit startmedie) kan du overveje den 1. omplantning over i sin første potte. Benyt en potte af ca. 5-6 cm i diameter og benyt igen den ikke-gødet jord (så- / prikkeljord).

Omplantning af chili

omplantning af chili
 • Omplantning er noget der sker flere gange i chiliens liv – hver gang den vokser ud af sin nuværende potte, skal du få den over i en større. Det er vigtigt at ikke gå op i en for stor størrelse med det samme, men have en naturlig vækst i potter i takt med rodnettet vokser.
 • Når rødderne kommer ud af bunden af din potte, er det tid til at overveje en omplantning – kig evt. direkte på rodnettet ved at meget forsigtigt fjerne den gamle potte. Er der mange fine rødder og er de begyndt at sno sig rundt om potten indvendigt, så kan du roligt få den over i en større potte nu.
 • Vælg en større potte og fyld op med god jord – efter 1. omplantning der bør være så- / prikkel jord, kan du herefter bruge almindelig pottemuld eller din egen blanding fra komposten.
 • Fyld op med jord i bunden af den nye potte så der er 1/3 fri jord under planten der overføres.
 • Overfør forsigtigt din chili plante fra den gamle potte og over på den nye jord – pas meget på ikke at beskadige rødderne. Hæld op med frisk jord rundt om og oven på rodnettet og pres let jorden så den står stabilt.
 • Vand planten godt lige efter omplantningen og sørg for at vandet kan løbe frit fra
 • Undgå direkte sollys under omplantningen og det første døgns tid efter omplatningen – rødderne skal lige have fat og sikre vand og næringsstof kan optages igen.

Vanding & gødning af chili planter

 • Vigtigste grundregel er at aldrig overvande eller overgøde din chili plante – de fleste der dyrker chili vil opleve at enten slå deres planter ihjel eller sætte deres vækst rigtig meget tilbage, pga. de har været for ivrige med vandkanden eller gødningen. Så skriv dette bag øret med det samme! En plante kan derimod sagtens tåle både udtørring samt for lidt gødning i perioder.
 • Når du vander dine planter efter deres 1.omplantning skal det generelt gøres når overfladen og “en fingerspids” ned virker tør. Vand hele potten godt igennem og sørg for at du har givet nok til at det kan dræne af i bunden. Først når den er færdig med at dryppe, kan den sættes tilbage på din plads. (Lad IKKE vand stå i skålen, da de nye små rødder derved risikerer at rådne).
 • Mht. gødning vil jeg anbefale at man køber en specifik gødning målrettet mod chili / peberfrugter – alternativt kan der dog bruges en normal drivhus gødning.
 • Gødning starter først efter man har omplantet sin chili et par gange.
 • Pottemuld vil indeholde næring, så ved omplantninger skal du kun benytte almindelig vand i de første par uger da der er rigeligt i jorden.

Knib blomster for at opnå god forgrening

 • Din plante vil efter noget tid begynde at sætte blomst, det sker omkring de 9 bladsæt – det er meget vigtigt at du er hård og går imod dine instinkter – de første 5-9 blomster skal knibes af for at sikre man i sidste ende får en stor plante med god forgrening der giver dig mange frugter. Kniber du ikke blomster af her i starten, vil du i sidste ende opleve en ranglet plante med meget få og ikke spændende chili frugter.

Bestøvning af blomster på chili planten

bestøvning chili
 • Chilien er selvbestøvende hvilket gør det nemt at sikre blomster bliver til frugter. Hvis dine planter står et sted uden luft der kan ruske op i pollen, han man blot selv tage og stammen og ryste planten lidt. Selve bestøvningen sker inde i selve blomsten hvor både pollen og støvfanger er placeret.
  Gør det gerne til en vane at lige give dine planter et lille ryst om dagen, mens planten har friske blomster.
 •  Blomsten vil efter bestøvning falde af og på samme sted kommer din nye chili frugt.

Udplantning i drivhus eller friland

chili i drivhus
 • Når planten er nået en størrelse hvor den ikke længere kan stå i dit vindue, er det blevet tid til at få den udenfor. Du kan enten benytte et drivhus eller direkte på friland.
 • Det er vigtigt at tilvænne din plante til sit nye sted – den kan sagtens dø eller helt stoppe i vækst hvis du ikke gør dette roligt og undgår den får et for stort chok. Tilvænning består blot af at ca. 10 dage inden du vil flytte din plante permanent, begynder at sætte planten ud i et par timer om dagen på dette sted, for derefter at flytte den ind igen i vinduet.
 • Plant den efter de 10 dage ud i sit medie efter dit valg.

Høst chili

chili klar til høst i drivhus
 • Du kan forvente at der går op til 4-5 uger for en chili at nå sin endelige størrelse – dog er den ikke fuldt moden her og sikkert ikke ret stærk (Vil minde om en grøn peber).
 • Chilien skal blot have lov at blive siddende på din plante, hvor den over 2-4 uger vil modne og blive kraftigere i smag.
 • Det er helt op til dig hvornår dine chili skal høstes, så vil anbefale at du efter ca. 6 uger fra blomst, begynder at nippe chilier af og teste. Det vil give en god viden om modningsprocessen og hvornår præcis du skal høste dine.
KØB CHILI FRØ HER

Høst chili frø

 • Vil du høste dine egne chili, så sørg for at udvælge de mest modne chilier – lad evt. nogen blive siddende lidt længere på din plante. Dette kan også gøres på chili fra supermarkedet.
 • Skær din chili op og fjern forsigtigt de mange frø med en kniv – læg frøene på et stykke køkkenrulle og dæk dem med et stykke køkkenrulle og stil til siden i 1-2 uger et tørt sted.
 • De tørret frø skal være helt hårde – tryk på dem med en negl og sørg for de ikke er bløde.
 • Frøet er reelt nu klar til at ryge i jorden for at blive til en ny chili plante – alternativt kan du pakke det ned i en pose / konvolut og gemme mørkt og tørt til næste sæson.
 • Frøene og frugtkødet kan også sagtens bruges til at lave chilisauce. Find opskrifter på chilisauce på denne nye side jeg har lavet til formålet.
Chili i kurv - dyrk chili

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

163 thoughts on “Komplet guide til Chili Dyrkning: Fra spiring til høst”
 1. Hej Claus.
  Jeg faldt over din blog i mit forsøg på at finde svar på om jeg må plante 2 af samme slags chili/peber i samme potte? Jeg planter i 10 el 20 l spande og har her i foråret købt en chili hvor der var 2 planter i samme potte. De kunne ikke skilles ad da jeg første gang ville omplante så står de i en 20 l spand og de ser ud til at gro udemærket (de er da både blevet 3 gange så høje i rigt forgrenet )😊
  Jeg har sået forskellige chili peberplanter og ville gerne hvis jeg kunne spare lidt plads ved at have 2 af samme slags i én spand. Har du erfaringer med det?

  1. Hej Stine,
   Ingen erfaring med at have flere i samme potte, men er du tilfreds med udbyttet på de nuværende lyder det til at godt kunne gå uden problemer – som med de fleste planter gælder det ofte at det neden under jorden vil fylde det samme som oven over – så jo mere plads i potten, desto større buske kan man få.(til en vis grænse naturligvis)
   Dog vil mange chili planter dog ofte have mere end rigelig frugt på selv begrænset jord – jeg har ofte blot benyttet plantesække og haft 3 fede planter i hver sæk.

   1. Hej Claus
    Tak for svar. Jeg lader det komme an på en prøve så. Må jo bare så nye næste år hvis det ikke lykkedes – og bliver derved en erfaring rigere 😊 Kan jo melde tilbage her hvordan det går 😁

 2. Super fed blog !! Tak for det 🙂

  Jeg står og skal til at omplante 1 gang.
  Frøene er sået i jeffrey briketter og der er købt prikkelmuld til 1 omplantning.
  Planterne er mellem 3-6 cm høje med 2-4 kim blade på.
  Dog kan jeg ikke se nogle rødder i bunden endnu af briketten, burde jeg så vente?
  Derudover er har jeg et spørgsmål der går på jeffrey briketten, skal den skal der er rundt om den skæres op/fjernes eller skal hele briketten bare med over i den nye omplantning med prikkelmuld ?

  God chili sæson 🙂

 3. Hej! Dejlig guide! Et hurtigt spørgsmål. Min chili er begyndt at lave små chilier nu, men den trænger til at blive omplantet, er bare lidt bange for at gøre det nu når der endelig er kommet frugt. Har jeg intet at være nervøs for?

  1. Den skal bare omplantes, ingen problemer 🙂 I denne tid vil den blive ved med at lave flere og flere blomster/frugter. Så jo bedre betingelser du giver rødderne, desto mere frugt får du

 4. Hejsa
  Allerførst vil jeg gerne sige at jeg er superglad for at have fundet dette website.
  Jeg har en chilliplante stående, se billede, aner ikke hvilke type det er. Den har enormt mange frugter men det er som om de ikke rigtig vil blive røde. Der er 3 små som efterhånden er blevet røde, men alle de andre er stadig helt grønne. Skal jeg thnde ud i bladene på planten for at give frugterne mere lys eller skal jeg bare være mere tålmodig? Kan du ud fra billedet se hvilken type det er?

  1. Hej Steen,
   Spændende – ja ingen tvivl om det er peber/chili af en eller anden art

   Dog kan det sagtens være den blot skal have længere varme og sol endnu – mange af mine i drivhuset er stadig helt grønne. Det afhænger helt af arten du har.

   Er heller ikke sikkert din vil ende i rød som moden – så jeg ville mærke på dem løbende og evt. tage en tester nu og da. Man kan som regel smage på den om den er moden, eller om den skal have længere (hvis den smager lidt af en grøn peberfrugt)

   1. Hej Claus
    Tak for dit svar. Men kan jeg tynde ud i bladene for at der kommer mere sol ind til frugterne og cil det fremskynde modnimgsprocessen?

    1. Er mere varme du skal gå efter hvis det endelig er – der modner de bedst. Men pas på med ikke at give dem et chock med stor temperaturforkel med det samme.
     Jeg ville ikke pille blade af, kun hvis de er meget skadet eller der er utøj i.

 5. Hej . Jeg har sidste år sået frø fra gul og rød habanero og fra en aflang rød, ikke så stærk chilli. Jeg fik de flotteste stærke habaneroer og lidt af de røde små aflange. I år har jeg sået frø fra de frugter jeg høstede. Jeg har læst at chilliplanter vil krydse hvis man dyrker dem sammen. Og det tror jeg de har gjort. For på den gule habanero sidder der nu en lidt aflang frugt og planten har flotte rødlige stængler. Spændende hvad den bliver til. Har du prøvet det/ har du nogen erfaring med det?

  1. Hej Sussi,

   Det er absolut muligt at krydsbestøve sine chili – normalt hjælper man dem på vej via en pensel eller tilsvarende og nappe pollen fra en blomst på en plante og selv overføre til en anden plantes blomst, inden den er sprunget ud og bestøvet sig selv (da chili er selvbestøvende). Se evt. en kort video her på hvordan det effektivt kan gøres: https://www.youtube.com/watch?v=P9AjnAWILes – og så husk at markerer den enkelte chili hvad den er et mix af.. Det kan man have meget sjov ud af. Dog bør man bruge rene sorter som udgangspunkt for at kunne forudsige noget som helst om udfaldet.
   Chancen for at en nabo plante har bestøvet før en blomst selvbestøver er vist ikke stor uden der er meget vind, insekter og ol.

   Du nævner ikke lige hvor du har frøene fra, men det lyder lidt som dem fra supermarkedet hvor man netop kan få habanero og de aflange? – desværre er de fleste chili i dag dyrket på frø der allerede er et mix af flere forskellige chilier (allerede krydsbestøvet fra producenten af den oprindelige frugt/plante/frø du købte). Man kender så udfaldet af den 1. generation du havde sidste år, men nye frø fra de planter du dyrker på dem, vil fremadrettet være umulige at forudsige. Men du kan få rigtig spændende chilier ud af det, desværre kan du bare ikke rigtig genskabe samme plante igen år efter år, som du kan med rene sorter.

   Det er en af ovenstående – enten har dine planter krydsbestøvet, eller du dyrker frø der allerede var mixet gener i. 🙂 Men spændende uanset hvad!

 6. Hart lige lagt nogle billeder her på, så du/i kan se beviset.
  De er nok ikke serlige tydlige, men det er chilli /blomster..
  vil prøve at flytte mine små (kære) og se om det hjælper.
  før måtte mine kaktusser flytte (ævæv så nu må hendes Orkider flyttre hehe, måslke det kan løse problemet..

 7. ALARM ALARM ALARM!!!!!
  Nu har mine chillier vokset sig store, og har begyndende blomster, andre har givet små begyndene chillier.
  men rundt omkring dem flyver der små mygge lignene dyr/monstre.
  Er det dem som blir til bladlus??
  og hvor kommer bladlusende fra?
  Min kone har Orkiderer som jeg mistenker, kan det være dem som skaber problemerne?

  1. Så er du noget længere fremme end mig hvis du allerede har blomster og frugt 🙂
   Men til problem – 1. ting er altid at ikke panikke. Det lyder rigtig nok til det blot er uskadelige “bananfluer” der sagtens kunne komme fra orkidejord/flis/kokusfibre. De holder sig ofte til råden frugt, men plantejord findes de også, specielt orkider der går fra total gennemvanding til udtøring.
   Jeg havde faktisk nogen af de små fluer her i går i en julestjerne jeg har stående, nok pga. jeg tidligere har givet den benmel kombineret med vores nuværende varme. Min løsning var at lige smide plante ud et døgn på terrassen og så var de væk (måske pga nattekulden).

   Men er svært at sige uden tydeligt billede af dem til identifikation om det nu er de små banangutter.. Lige bladlus er det ikke. Bladlus kan godt få vinger, men det sker hos enkelte unger når en koloni er blevet for stor.
   Jeg ville nok blot adskille de chili fra konens orkiderer og se om det hjælper.

 8. Glæder mig at høre, vis endelig foto når/hvis der der sker noget.
  Den minder mest af alt om birds eye og numex twillight.
  velbekomme.

 9. Så er der chilli frø, på vej til næstved.
  lavede en lidt primitiv kuvert, så åben den med omhu.

  der er ca 3-4 små chilli, så mon ik der er nok frø til en del planter.
  god week-end

  1. Smukt, de kom i dag 😀 Mange tak for det Steffan.
   Smider 4 stk til spiring nu, så må vi se om de når at modne – og ellers prøver jeg helt klar næste forår. Virker som en interessant smag/styrke den har. Tror den vil være perfekt i min favorit Thai ret 🙂

   Jeg har en række forskellige frø på lager og skylder dig efter dette. Så hiv evt. fat i mig inden næste forår og jeg kan sende dig lidt tilbage hvis du ønsker (jeg laver en liste senere af dem jeg har).

 10. hej Claus og i andre chilli freaks.

  Har lige erhvervet mig nogle chilli frø, fra en Familie ferie påFillipinerne.
  fik nogle frø fra siling labuyo.
  Men er mildest alt lidrt skuffet overstyrket, fanst div beskrivelser om den.
  den har en styrke på 80.000-100.000 sco, mennnnn kan det passe når jeg kan æde 6-7 stk i træk, de brænder lidt men så heller ikke mere.
  Men til det korte, er det for sent at så frøenbe, for at få nobget udbytte i år???

  1. Styrke kan være en underlig ting nogen gange – generelt er reglen at jo længere en chili får lov at modne, desto stærkere bliver den.. Måske du har spist den før den var helt modnet? Kan du spise 6-7 stk er den ikke særlig stærk.

   Personligt mener jeg ikke det er for sent – jeg har selv sat nogen chili frø i bakker for et par dage siden.. Nu varmen er her, så kommer de ret hurtigt – dog kan det være de skal have lidt længere modning i efteråret end dem jeg har sået i feb/marts.

   Du skal også være velkommen til at sende mig nogen af frøene hvis jeg skal prøve dem af her 🙂

   1. det vil jeg gerne.
    har rigeligt af frtø.
    hvad er adressen da?
    chillien hedder siling labuyo.

    1. Super, det vil jeg glæde mig til 🙂 Så må vi se om vi kan nå at få høstklare siling labuyo inden sæsonen er slut 🙂

     Og så vedlæg evt. dit mobil nummer i kuverten, så kan jeg mobilpay portoen tilbage til dig

 11. Hejsa
  Jeg plejer at dyrke chili, med lidt varierende udbytte. Det viser sig dog at frøene virker som om de bliver mindre spiringslystne efter nogle år og mange kommer ikke frem. Derfor planter jeg normalt flere i samme fremdrivningspotte. Skal man tynde ud i dem når der kommer f.eks. 3 stk frem?

  I år er problemet dog at jeg ikke har fået drevet nogle frem….overhovedet. Er der et godt sted i nærheden af København man kan få fat på nogle gode planter (med “ond” smag) ? …når det er tid til at sætte dem ud.

  1. Ja frø vil med tiden miste deres evne til at spire, dog burde de kunne holde sig en række år ved god opbevaring (tørt, mørkt og køligt) – jeg er faktisk også begyndt på at putte 2-3 frø i hver jiffy potte jeg laver og fjerner så de 2 af dem efter jeg har set hvilken der starter livet med bedst kraft.
   Og ja tynd ud så du blot har en plante i en potte når de er kommet over kimblad stadiet.

   Jeg bor selv på Sydsjælland og kender ikke lige københavnske forhandlere så godt. Men hvis du er villig til at tage lidt sydpå til Køge ved gartneri Toftegård https://www.gartneri-toftegaard.dk/, ligger der et meget populært gartneri med virkelig mange forskellige chili planter, selv de helt onde slags kan købes der.
   Jeg har selv været forbi stedet et par år for at få et par ekstra planter af nogen sorter jeg ikke lige selv havde fået fremdrevet fra frø.

 12. Hej Claus

  Jeg har lige omplantet mine chilier, og er i processen kommet til at beskadige rødderne i den ene. Den er allerede efter et par timer begyndt at falde sammen, kan den reddes?
  På forhånd tak!

  1. Hej Jonas,

   Umiddelbart ja så vil jeg tro den nok skal komme sig – afhængigt at skaden er den dog nok sat en smule tilbage og vil halte efter de andre resten af sæsonen, men stadig kunne give gode chili.
   Du kan overveje at klippe den en smule tilbage (mindre bladmasse, vil kræve mindre transport fra rødder og op) — men giv den lige nogen dage først og se om ikke den rejser sig. Sørg for den har vand (dog uden at være gennemvådt).

 13. hej Claus
  Har en Chilli plante som har overvintret på terrassen
  kan man / skal man klippe den ned , har en ide om at plante den om i frisk jord
  den ser godt nok lidt vissen ud

  1. Hej Henrik,
   Ja de kan se noget ulykkelige ud efter en vinter, men bare rolig – det kan blive til en rigtig flot plante i år, større og mere busket end sidste år.
   Godt du ikke har skåret den ned endnu, det gør man nemlig først her i foråret i den nye sæson – klip den gerne ned nu – sådan lige trim den ind så den har en fin og mindre form – så vil den komme sig så længe den forbliver et lyst sted og varmen stiger i takt med sæsonen.
   Frisk jord er absolut god ide

 14. Min erfaring er der kan gå 4-5 uger før de spire, men jo lunere de står jo hurtigere spire de. Så hvis de står køligt, placer dem et varmt sted i huset. Ellers slå kold vand i blodet og giv dem tid

 15. Jeg plantede for 17 dage siden 3 chili arter (1 plante af hver) i jiffybrikketter. Alligevel er de ikke begyndt at spire endnu. Hvor lang tid går der normalt? Hvad kan jeg have gjort forkert så tidligt?

  Tak for hjælpen!

 16. Tusind tak for en velskrevet og let fattelig guide….
  har sat 20 frø og glæder mig som et lille barn …Overvejer at sætte et lille vægdrivhus op i have….
  Hilsen og Tak
  Kim

  1. Fedt! Håber de er begyndt at piple frem hos dig 🙂 Og chili er vel den bedste grund til at overveje et vægdrivhus hehe. Var også chilierne der fik mig til at lave mit drivhus for år tilbage.

 17. Hej claus, og i andre.
  så er chilli sessonen skudt igang, noget tidligere end sidste gang.
  Sidste sesson startede jeg med 35 planter, en del blev foræret som gaver, men dem som var tilovers, slog helt fejl, havde dem uden for, men overlevede sku ikke.
  De sidste planter blev ved med at, blive angrebet af BLADLUS.
  lavede blandingen af sprit/vand/opvaskemiddel) men lige lidt hjalp, har du/i en mere effektiv kur?

  Så håber at denne sesson blir bedre.
  er i ansdre begyndt med såningen?

  1. Hej Steffan,
   Ok så er du i hvert fald i rigelig god tid denne gang 🙂

   Kuren er reelt det bedste, men de er virkelig genstridige. bare en enkelt lus får lov at blive tilbage starter det hele forfra.
   Jeg vil anbefale du først bruger vand (igen fra en sprøjte med en fast stråle af en art så du kan sigte på dem). spul hele plantet rigtig godt igennem – flere gange (skild gerne planterne godt fra hinanden, så lusene ikke kan vandre).. Hvis først der er total overproduktion af lus, vil nogen af dem begynde at få vinger og kan derved flyve til nye steder..

   Men vand vand og atter vand ved at skylle dem af bladene – og hvis der så er nogen tilbage du ikke kan få af, giver du dem med sæbeblandingen og lader den tørre lusene ind.. derefter skyller du igen planterne af og checker alle blade enkeltvis og sikre de er frie for lus.
   Dagen efter starter du op igen, checker alle planter og blade – findes der nogen lus skal de igen bekæmpes.
   Og bliv ved til de er borte – det kan lade sig gøre 🙂
   Og gør man intet vil de tage over lynhurtigt og ødelægge ens glæde og høst.

 18. Jeg har en Carolina som står i stuen så lyst som muligt, den er begyndt at tabe bladene, hvilket nok er normalt for årstiden, jeg har klippet den lidt ned i håb om den bedre kan overvintre til foråret. Men Den er inden for den sidste uge begyndt at sætte blomst, er det normalt. Ville det være bedst at knibe blomsterne af eller skal jeg bare lade den være og passe den så godt jeg kan?

 19. jeg har to chili planter i drivhuset. kan de overleve i drivhuset vinteren over ? eller skal jeg sætte dem indenfor?

  på forhånd tak
  Susanne

 20. Hejsa

  Jeg har en Carolina Reaper som har dannet en masser “knopper” som gerne skulle blive til blomster, men der sker ikke mere end det. De bliver ved med at være knopper og falder til sidst af. Der er et par enkelte som har blomstret, men de falder også bare af. Har Du et par gode råd?

  Hilsen
  Christopher

 21. Hej, mig og mine roomies er i gang med at vokse chilies og jalapenos, og vi er ikke sikker på hvordan man skal fjerne chilien fra planten, fjerner man hele stilken eller kun chilien, og bliver stilken/chilien løs, når den er klar til fjerning? Et andet spørgsmål vi har diskuteret er hvor lang tid der må gå efter man har gødet planten, at man må høste.
  Tak på forhånd
  Hilsen Alex

  1. Hej Alex (og roomies) – godt projekt 🙂
   Chilien skal du reelt bare hive af (hold i frugten og træk opad) – man plejer at nappe et par cm af stilken med når den tages af planten – så forbliver der en lille tap på planten også. Er helt fint.
   Mht. gødning er det faktisk rigtig godt spørgsmål jeg tror mange overser, men vil anbefale dig at i mindst en uge at kun give dem rent vand inden høst for at skylle dem igennem. Ikke at jeg tror i vil kunne smage noget gødning, men helt generelt er det en rigtig god ide at “flushe” sine afgrøder inden høst.

   Nu er chili ofte en plante hvor man høster løbende hvor det så kan være lidt tricky – dog burde man få de mest velsmagende chilier hvis de ikke er pumpet op med gødning.

   1. Hej Claus
    Tusind tak for dit hurtige og præcise svar!
    Det er helt sikkert noget vi kan bruge og det har været rigtig lærerigt at læse guiden, skal nok vende tilbage hvis vi har flere spørgsmål.
    Hilsen Alex og roomies!

  2. Hej. Skal man knibe de første 5-7 blomster af i starten efterhånden som de kommer, eller skal man vente og knibe dem af på én gang?

   1. Knib du dem som de kommer, ingen grund til at vente. Ved at fjerne blomster vil planten i stedet bruge energi på at vokse sig større fremfor at lave chili

 22. Tak for en virkelig hjælpende guide!

  Jeg er helt ny inden for faget men har de seneste uger fået blod på tanden. Mit problem er bare årstiden. Er det en dødfødt idé at sætte et par frø i jorden her over august? Jeg kan forstå, at der ikke vil komme frugt på før til sommer næste år men vil planten tage skade eller være ligeså god og fin som hvis frøene plantes senere?

  Jeg bor på et lille kollegieværelse i København og har ikke rigtig plads i den ene vindueskarm til at starte et par planter nu og så et par efter nytår.

  Ville du vente eller bare tage chancen og så frøene nu?

  1. Hej Kasper,

   Hehe kender godt det med at ville igang med noget og sæsonen er helt forkert i forhold til lysten.. Men altså, intet er umuligt da det er en flerårig plante.
   Så du kan i teorien sagtens smide nogen chilifrø til spiring nu og få nogen små fine planter mens vi har solen og lyset, og så vil de gå helt eller delvist i stå over vinteren (selvom du har dem i et sydvendt vindue) – og til næste forår burde de gro videre og dernæst sætte blomster og frugt.
   Det er i hvert fald et forsøg værd – så kan du få stillet lysten nu og til februar/marts kan du så gentage og smide nye frø til spiring som flertallet gør 🙂 Så kan du evt. melde tilbage hvordan det gik til næste år og om forskelle på planterne 😉

   1. Tak for svaret. Jeg prøver at få et par frø til at spire i den nærmeste fremtid. 🙂

    Hvilke sorter vil du anbefale? For en begynder er det jo en jungle med så mange forskellige! 🙂 De skal jo som sagt stå i en vindueskarm. Det kunne være fedt, hvis de egner sig til pulver og syltning.

 23. Nysgerrigheden er kommet over mig og måske du kan give mig nogle svar. Vil I en naturfagsklasse bede eleverne så en chiliplante, så de igennem skoleårets kan se hvordan En planteudviklet sig og giver frugt alt efter hvor godt de passer den. Men er det overhovedet muligt at starte sådan et projekt op i september, eller vil chiliplanten så slet ikke spirer. Skal jeg ventet til nov/dec/jan, som mange andre artikler skriver er det optimale for at plante en chili. Vil gerne igang så hurtigt som muligt i skoleårets, men Måske det første kan lade sig gøre fra om vinteren??
  Mvh

  1. Jamen super projekt Rasmus – dog som du siger er der bedre tider end andre at dyrke chili (så dens vækst er så naturlig som mulig) – da chili normalt er hjemmehørende i lande længere syd på, tager vi månederne lige efter nytår i brug til såening – så får planten sol og varme i passende mængder for at kunne give frugter i efteråret. (Så der kommer en sommerferie i vejen for at afslutte sådan et projekt her – eller de kan få deres planter med hjem og nyde høsten i efteråret – alt det sjove kommer i sommermånederne med blomster + frugter)

 24. Hej Claus.
  Så lykkedes det mig. desværre at få næsten samtlige af mine chilli planter befængt med små grønne kryb(bladlus)
  Har dog også lavet blandingen af vand/sprit/opvaskemiddel.
  Nogle af lussene forsvandt.
  Hvor tit skal jeg bruge kuren? og hvor længe skal det sidde på blad/stamme MM, før det har en virkning?
  Har bare dårlig erfaring med denne kur, sidst jeg brugtre den var det på andre blomster, og de døde for mig.

  1. Ja bladlus er ikke sjove – de skal slåes ned hurtigt da de meget hurtigt bliver til rigtig mange.

   Dog vælger jeg at først spule dem af med rent vand først (spule evt med en spray flaske og ensrettet stråle) og derved få alle de synlige af – de sidder specielt under bladene.
   Når det er gjort så kan jeg godt finde på at bruge insektsprayen jeg har opskrift på – spray hele planten og lad det tørre (når den blanding tørre, vil det tørre bladlusen også og den dør).. derefter kan du igen give din plante en spray med rent vand (nogen timer senere evt) for at fjerne alt sæben der har været og de døde resterende lus vil også falde af.
   Herefter skal du holde øje med planten dagligt under bladene og ved nye skud – finder du nye lus skal de bekæmpes hurtigt. Gentagning af dette vil holde dem nede og til sidst vil de forsvinde hurtigt.

 25. Hej Claus – lige tre spørgsmål 😀

  Mine chiliplanter er ved at være omkring 180 cm høje, og pindene har svært ved at holde dem (stammen kan langt fra holde sig selv oppe) og jeg ønsker ikke større krukker nu (ca 8 liters). Må jeg beskære planten, og hvis ja, hvordan?

  Der er en masse små/mini fluer, døde i vindueskarmen og gulvet rundt om dem. Jorden står sjældent våd, da jeg vander dem ude, så det kan ikke være derfra. Hvordan slipper jeg af med dem?

  Kan jeg stille dem ud under en overdækket terrasse uden de dør? De plejer at stå i vestvendt vindue, hvor de vokser helt vildt.

  Tak for en gode råd og vejledning 😊

  1. Er klassisk problem det med at chili planter (grene) bliver for tunge med alle frugterne på og de ender med at reelt knække af sidst på sæsonen pga. vægten.
   Jeg er reelt begyndt på den type planter at blot tynde ud i frugterne tidligere på sæsonen og ikke være for grådig (jeg får alligevel mere end rigeligt chili i sidste ende, flere end jeg kan bruge).

   Fluerne kan være et problem ja – måske dem der lidt minder om frugtfluer (banan fluer) – det man normalt nok gør er at hænge de der gule limplader op tæt på sine planter og fanger dem den vej. Og ellers fremadrettet måske en god ide at vande dine chili nedefra så topjorden ikke er våd.

   Og ja vil sagtens tro du kan have dem stående i en overdækket terrasse – det ville jeg ikke være bange for at prøve.. Chili har det som regel bedst bag andre planter så de ikke tager den direkte sol, men mere får varmen i luften.

 26. Hej Claus.

  Jeg har en Bhut Orange Copenhagen, som jeg nok har plantet i for stor potte for hurtigt. Den er mega stor!! Vil tro at den start måler 1 m i bredde, og 1,3 m i højde – men blomsterne modnes ikke til frugter, selvom jeg hjælper til med bestøvning. Hvad kan det skyldes? Kan jeg bare blive ved med at holde liv i planten, for at få gang i den i 2016? Hvor mange sæsoner (år) kan en chiliplante give frugter?

  På forhånd tak.

  1. Hej Andreas,
   Størrelsen virker normal på en Bhut Orange Cph. fra dem jeg så ved chilifestival for et par år siden (dog er din mere busket pga. du ikke har tyndet ud i det “nippet”).
   Mht. frugter tror jeg det kan være noget af samme problem som Frank jeg beskrev lige oven over din kommentar her (Manglende frugter kan skyldes ting som: overvanding, manglende bestøvning, manglende luftgennemstrømning, ustabile temperaturer, for meget gødning ol )

   Du kan sagtens holde dem i live i endnu et år og få dem til at give frugter igen næste år (og tidligere end i år – det er en af de planter hvor modningen tager lidt ekstra tid) – jeg ved faktisk ikke om man kan holde dem kørende i mere end 2 år, det har jeg aldrig prøvet 🙂

 27. Hej. Lurer lidt herinde. Har dyrket nogle store chili planter habanaro og en anden lille stærk rød chili ved ikke hvad den hedder.. Har dem stående i potter i vindueskarmen. De vil gerne blomstre men syntes de har det med at visne og falde af. Hvad kan det skyldes? Har læst et sted de ikke skal ha for meget vand men de begynder at hænge allerede efter 2 dage uden vand. Så vander dem hver dag nu med en sjat gødning i. Er der noget jeg skal gøre anerledes for at få gode chilier?

  1. Hej Frank, umiddelbart når man oplever at ens blomster falder af uden at give frugt kan det skyldes ting som: overvanding, manglende bestøvning, manglende luftgennemstrømning, ustabile temperaturer, for meget gødning ol. (blomster falder dog også på helt sunde og raske planter)
   Nu du har den i vindueskarmen, kan det tænkes (afhængig af retning) at den måske får det for varmt midt på dagen, nu også de er så tørstige – men måske er det også manglende luft gennemstrømning (det kan godt betale sig at have vindue åbent tæt på der kan ruske lidt i planten og derved også sikre bestøvning sker).

   Gødningstypen kan også have en indvirkning – der findes gødninger med ekstra kvælstof som planterne elsker i deres gro fase (den er du ovre nu), men i blomster fase skal der reelt skrues ned for kvælstof indholdet. Generelt hvis planten er flot, så skru evt. lidt ned for gødningen – du kan sagtens gøde hver gang, blot gød med mindre pr gang.

  1. Sød plante 🙂
   Svært at sige noget om dens oprindelse og egenskaber, men vil da tro hvis den får lidt naturlig luft (evt. åbne vindue hvor den står) at den derved vil forstøve sig selv bedre.. Normalt burde det ikke være nødvendigt, men kan være denne godt kan bruge lidt mere forstøvningshjælp.

 28. Hejsa.
  Min søn har af sin skole fået en fin chiliplante med hjem og den har vi passet og plejet og den ser nu stor og fin ud. Den blomstrer med mange blomster, men igen bliver til chili.. Ved du hvorfor?
  Den står indendørs, i et sydvendt vindue og jeg har rystet den forsigtigt og brugt vatpind for at bestøve den. Men der sker intet.
  Mvh Thomas

 29. Hej…

  Jeg har 3 store flotte chiliplanter på 80-90 cm.
  Der har være masser at blomster på dem, men der er ikke kommet en eneste chili, og nu blomste de ikke mere.
  Kan jeg gøre noget for at få chilier på dem eller skal de bare smides ud?

  Med venlig hilsen
  Britta

  1. Lyder lidt til dine chili også oplever for lidt vind? Man kan enten selv ruske lidt i dem dagligt mens de blomstre, eller lade naturen gøre det ved at have dem stående et sted med lidt blæst/træk så pollen kan finde vej til støvdragerne.
   At smide dem ud ville være synd, selvom de måske ikke bære chili – de planter kan sagtens overvintres og give chili tidligere næste år

 30. Hej

  Jeg har netop spottet denne lille fætter på billedet. Er der nogen med et bud på, om det er en ven eller en fjende?

  Selve spidsen af det blad den sidder på, er blevet brunlig, og det er det eneste ikke helt sunde blad på planten.

  Efter lidt begyndede bladluseinvasion har min planter været på terrassen de seneste dage, og jeg håber lidt på, at det kunne være en larve fra en svirreflue?

  At den så sidder på det usunde blad er forhåbentlig rent uheld…

  Larven er ca. 0.5 cm. lang.

  Nogen med en idé?

  Mvh.
  Michael

  1. Hmm ja godt spørgemål – ligner godt nok billedet af svirreflue larven en del. 🙂
   Har du checket under bladet grundigt? evt med lup – kan være der gemmer sig noget stads der (udover larven).

   1. Tak for dit svar.

    Nej, jeg har ikke haft en lup fremme, men ved inspektion tidligere i dag opdagede jeg en del brune bladlus, som jeg i første omgang lod leve, da larven jo skal have mad.

    Jeg havde ellers fejret nyttedyrenes sejr over bladlusene i aftes, men det var en tand for tidligt 🙂
    Nu krydser jeg fingre for, at det er en larve fra svirrefluen, for den slags kræ skulle sætte en hel del bladlus til livs.

    Desværre har jeg måtte holde mine planter inde det meste af dagen i dag, da jeg var noget nervøs for den heftige sol. Og når de står inde begrænses antallet af naturlige fjender (heldigvis) en del.

    Larven sidder stadig på det samme sted, så medmindre den kan lokke bladlusene til at komme til den, virker den ikke videre effektiv…

 31. Hej CAlaus.
  DFesværre er min Satans Kiss begyndt at skabe sig lidt.
  Bladene hænger, men ellers er der intet i vejen med den.
  Læste og forstod på din hjemmeside, at det muligvis kan skyldes, overvanding, men de andre planter, som jeg har for samme mængde vand.
  Kan den reddes? eller hvad kan problemet være? og hvordan kan jeg rette op på problemert og redde deen?
  har vedhædftet et foto.
  mvh steffan

  1. Hej Steffan,

   Ja i mine øjne ligner det der overvanding. Vander du ovenfra?
   Var det min, ville jeg først og fremmest hurtigt fjerne de blade der ligger på jorden – døde bladrester kan skabe endnu større problemer. Og så ville jeg også nippe nogen af de nederste blade af så der kommer lidt luft dernede og så du kan se hvad der sker i bunden – lav det lidt som en bar stamme i bunden.

   Herefter ville jeg lige checke samtlige blade godt og grundigt nedenunder for at sikre der ikke sidder noget mikro utøj af nogen art. Er alt ok der, så lad lige jorden tørre lidt ud og så hold lidt igen med vandet fremover.
   Jeg kan nok anbefale her at prøve at vande nedefra i stedet fra toppen. dvs. sæt den ned i en større balje med vand i noget tid og lad den selv suge op det den skal bruge.

 32. Rigtig fint indlæg! Tråden er dog ved at være ret lang, så kan ikke garantere for om mit spørgsmål har gemt sig et sted. Jeg dyrker chilier i min vindueskarm og de kaster om sig med små frugter:) Jeg døjer dog med blad lus, og bruger hjemmelavet insekt sæbe(vand, sprit og krystal sæbe). Spørgsmålet er så, tager frugterne skade af behandlingen, kan de stadig spises?

  1. Hej Tinna,

   Ja denne kommentar tråd er rigtig nok ved at blive uhyggelig lang.. Ved ikke lige hvad jeg skal gøre ved det pt. Måske oprette et lille forum i stedet med tiden.

   Ja de bladlus er virkelig irriterende, så giv dem behandlinger med nogen dages mellemrum – vigtige er at få alt væk (ofte sidder der små baby lus tilbage som starter alt op igen), så vær over den.
   Sæben gør intet ved frugterne som sådan, men sørg for at skylle det af igen med rent vand efter sæbe behandlingen (den skal dog lige tørre ind først), igen med en forstøver.. Målet er bare at lusene skal få sæben på sig og tørre ind.. Men frygt ej for chilierne, de skal nok klare den og kan sagtens spises efter afvask 🙂
   Denne sæbe er netop set som den gode metode, fremfor købte pesticider hvor der er grimme ting i. (bla. fra det vi køber i supermarkedet fra stor-gartnerier – de har ikke tiden(råd) til at nøjes med denne milde behandling).

 33. Har lige købt mig en ond chilli trinidad Moruga Scorpion.

  Den står nu også side om side med de andre chillier på terassen,
  Men har dog en lidt bang anerlse for om de i det hele taget kan klare denne utrolige ringe sommer, men de blomster da.
  Nå men nok om det, vil Egentligt bare lige spørge mere om kryds bestøvning, nu hvor de står mange forskellige sorter sammen, blir de så ikke aligevel kryds bestøvet.
  vh Steffan+

  1. Mon ikke det går med de Scorpion 🙂 Men ja generelt plejer de rigtig stærke at være lidt længere om det end de mildere – men med et godt efterår skal de nok nå at blive klar.
   Og jo, hvis de står forholdsvis tæt og der er vind der kan bære pollen fra en til andre er der da chance for at de krydsbestøver den vej… Må dog sige jeg slet ikke er ekspert på dette område. Er noget med at det kun er chili inden for samme familie der kan krydses.. Vil dog tro der er andre derude (måske på engelsk) som har skrevet en del om dette hvis du søger ekspert viden om krydsbestøvning 🙂

 34. Tak for dejligt og lærerigt svar,.
  Glæder mig til at prøve, og se evt et godt resultat.

 35. hej Claus
  nu har en del af mine chillier blomster.
  Har søgt en del Ang krydsbestøvning, men fandt IKKE frem, til det svar jeg regnede med.
  Men kan jeg krydsbestøve med alm (fin) pensel? eller kræves der andet udstyr.
  Har du selv prøvet?
  Kunne være sjovt at ha sin egen chilli( natures_recipe)
  mvh Steffan

  1. Hej Steffan,
   Ja det kan man i høj grad – jeg havde samme tanke for år tilbage og har også forsøgt netop med pensel (eller blot tage blomster hoveder af én plante og knipse på dem over blomsterne på en anden plante).. Det er absolut muligt, men ikke nemt da den jo er selvbestøvende.. Tror perioden hvor pollen springer ud og de fine fimrehår er klar til at modtage den pollen, reelt er klar samtidig eller tæt på.. Så chancen for den når at bestøve sig selv er ret stor.

   Og så er det ellers med at noterer/markerer hvilke chili man har formodning om man har krydsbestøvet og så skal frø sorteres ud og testes næste sæson. Bliver godt langt projekt, men sjovt hvis det lykkedes. 🙂

   1. Og husk at mange af de sorter vi køber er forædlede sorter, ofte kaldet F1 ol.. det er lidt noget rod med dem, da man aldrig helt kan vide hvad resultater bliver (bliver sjældent samme som moderen)… Så vil man dette, kan det nok anbefales at gå efter nogen af de gamle sorter.

 36. Hej Claus.
  Min golden Cayenne der står i vindueskarmen er nu fyldt med flotte, gule frugter og flere grønne og stadig blomster.
  Vil planten få mere energi til at producere flere frugter, hvis jeg løbende fjerner modne chillier? Flere af de gule er begyndt at blive runkne. Så skal de vel høstes?
  Jeg har tænkt at bruge de fleste til chillisauce og gemme dem i syltetøjsglas.

  1. Ja absolut, af med dem – husk ligesom anden frugt kan de stadig modne færdig når man har plukket dem (tænk lidt på grønne umodne bananer for et eksempel vi alle kender).. Jeg tynde selv ofte ud hvor de ikke er færdige med at modne endnu, for at give plads til nye.
   Planten har ét mål, at videreføre arten og bruger alt krudt på de frugter pt og ikke så meget de nye små blomster eller nye skud.. Så af med dem, og så tvinges den til at smide energies på de resterende frugter og nye skud/blomster.

   1. Tak for svar. Jeg brugte de første af høsten til at lave chillisauce (den nemme).
    Lidt krads efter min smag, men tilsætning af en lille dåse koncentreret tomatpasta gjorde underværker.
    God opskrift.

 37. Mine chiliplanter er blevet rigtig høje, ca. 120 cm, men synes stammen er noget tynd, hvornår bliver den kraftigere? Pindene kan snart ikke følge med.

  (Ude for 2. Gang i dag 😄)

  1. Når de hænger sådan lidt kan det godt være fordi de lige får noget chock af den bagende sol og varme vi har i dag.
   Højden er ganske normal hvis ikke man decideret holder dem nede i starten, men blot bliv ved med at støtte med pinde og simpel opbinding så skal det nok gå…. Og tynd evt ud i frugter hvis der bliver for mange

   1. Og nu de kommer ud i lidt vind, vil de helt naturligt blive stærkere i stammen.. Er ganske naturligt på mange planter at de skal udfordres lidt (nogen rusker dagligt i planterne) for at danne lidt tykkere stamme

 38. forstår ikke helt det med at chillierne, skal ud nogle timer og ind igen i ca 10 dage, inden de permanent kommer ud.
  Hvad så med det vejr vi fx har haft i dag? det hører jo til en sjældent hed.
  for de så ikke aligevel kulde/varme chok?

  1. Ved ikke helt hvad du vil have jeg skal svare til det – men sammenlign lidt med dig selv og din hud. går du ud med hvid vinterhud og lægger dig hele dagen i solen vil du også få det skidt… huden skal tilvendes stille og roligt, samme med planten.

   Men kommer også meget an på hvilke forhold du har haft den under inden, har den stået i fuld stærk sol i et sydvendt vindue, er den allerede noget mere hårdfør og den proces kan gøres hurtigere. Er blot en tommelfinger regel for at undgå din plante stopper i vækst.

 39. Hej Claus .
  Hvis se første skud skal nippes af, for at gi et større udbytte .
  Gælder dette da også pepper frugt ?
  For dem har jeg også en del af.
  😄

 40. Jeg kunne godt tænke mig at mine chili planter blev noget mere buskede i det, og kan for stå at man kan beskære dem til dette. Men ville lige høre hvordan man griber sådan en opgave an? Eller om man kan “nøjes” med at fjerne topskudet på et givent tidspunkt?

  Mvh
  Nikolaj

  1. Jeg ville prøve søge på Google efter “nippeskole” – Søren Friis har lavet en rigtig god guide i at nippe sine chili. Den kan give en god ide til hvor, hvornår og hvordan man kan “nippe” planten til en bestemt form.

 41. Skal jeg nippe chili skudene af, eller skal jeg vente til der kommer blomster og så nippe dem af?????

  1. Du kan sagtens nippe dem før de blomstre, men bare pas lidt på ikke at nippe af de små bladskud der ofte er tæt på knoppen på hver side.
   Man kan hurtigt se hvad der er knopper (senere blomst->chili), så ligeså snart det er forsvarligt at nippe den så napper du dem bare.

  1. Hej Ole.
   tak.
   Fandt ud af bagefter, at det er en numex twilligt.
   Glæder mig til at apise dem.

 42. Hej claus.
  Mens du venter på billed af de andre chilli planter, som jeg tidliger omtalte, får du lige det her.
  Sidst i september 2014 såede jeg bare bare for sjov nogle frøø, regnede ikke med at det ville gi bonus, men åbenbart.
  Hvad slags chilli er det?
  den har indtil nu 7 chillier og mega mange blomster.
  Chillierne er 2-3 cm og lilla?
  vh steffan

  1. Svært at sige lige hvilken det er, skal art bestemmes via blomster, blade og chilien.. Men nok over i noget ala “Purple flash” du kan Google dig til.
   Har selv haft af den type, de har meget mørke blade og små chilier som starter lilla og så kan gå over i andre nuancer som gul, rød mv.

   Dem jeg har prøvet at spise har ikke lige sagt mig noget, lidt for aromatiske på den forkerte måde 🙂 (til mig i hvert fald)

 43. Mine chiliplanter står i 1 liters potter og jeg kan begynde at ane rødderne i hullerne i bunden (de er nok 50-70 cm høje). Skal jeg omplante dem i 5 liters potter nu? Jeg har ikke et drivhus, så de vil blive ved med at stå inde i vores stue.

  Hvad er det for nogle knopper de har 🙂 ?

  1. Den ser fin og sund ud 🙂 Knopperne er kommende blomster som bliver til skønne chili.. Kig evt. oppe i indlægget omkring at knibe dem i starten – kan give dig langt flere chili senere hen og en bedre og flottere plante.

   Og ja jeg ville da nok begynde at overveje en omplantning, og vær lidt over planten og knib da den ellers hurtigt kan vokse sig til lidt af et monster (afhængig af sort)..
   Der findes nogen forskellige “knibe” guides ude på nettet hvor man kan forme sine chilier og nærmest lave dem til små træer med krone. Kan fungerer rigtig godt indenfor.

 44. Har stuen/huset fyldt med 30 chillier, og 20 andre er på vej(feeeeeedt)
  men har klippet toppen af 3 planter.
  For jeg et større udbytte af det?

  1. hehe hvis du har så mange planter skal du ikke være bekymret for udbytte – du vil få mere end du kan spise/komme af med.

   Men at klippe toppen (afhængigt af perioden), vil nok bare holde den lidt nede i højden og buske mere ud til siden. Tror ikke det vil give nogen speciel målbar forøgelse i udbytte… Og udbytte er aldrig problemet med chili, ofte oplever jeg de har for mange frugter og der skal tyndes ud for ikke at ende med en knækket plante. (her kan en kortere/lavere plante være en fordel)

   1. Hej Claus.
    Mange tak for svar.
    Du får svar sennere på året, om mit lille forsøg.
    vh Steffan

    1. Super 🙂 og send endelig billede med så vi kan se tøserne – der er et lille felt under “Send knappen” herunder hvor du kan tilknytte et foto

 45. Hej Claus.
  Masser af god læsning for en newbe chillidyrker. Tak for det.
  Jeg har et par spørgsmål:
  Når man gerne vil opnå en lav, men busket plante skal men klippe den i toppen. Men hvordan? Planten her er en Golden Cayenne sået 2. feb. og står i min vindueskarm. Den har allerede en del blomster og er ca. 25 cm. ex. potte. Skal snart i 5 l. potte. Som du kan se har den forgrenet sig i 3 kraftige grene. Hvis jeg klipper den lige under forgreningen vil der jo kun være hovedstammen tilbage. Hvad ville du gøre?
  Og hvornår gør man det? Er det når planten har den ønskede højde eller..?
  Jeg tror ikke at fotoet kom med.

  1. Hej Ole,

   Undskyld, ser desværre først din kommentar nu 🙁
   Kan anbefale Søren’s nippeguide mht. at nippe sine chili til så man får en ønsket facon. Som busk, træ eller noget i mellem. Og beskrevet mere detaljeret hvordan man specifikt nipper uden at skade planten.

   Men du kan sagtens stadig nippe grene af din plante uden den går til. Stopper du væksten i toppen, vil den buske mere ud.

   På det billede ville det helt klart have været en fordel at nippe den da 3 grene kom frem, ved at gøre det nu vil planten måske gå en smule i stå (eller måske eksplosivt sætte en masse nye skud).
   Dog så længe chilien har sol og vand er den ret håndfør.. Jeg har tidligere mistet store dele af mine planter pga. for kraftig vækst med for lange grene der endte med at have flere frugter end de kunne bære, uden at resten af planten og frugter tog skade af at miste 50-70% af hovedplanten.
   Der havde det været en fordel at jeg havde nippet dem lidt tilbage tidligere i vækstperioden.

  1. Hej KKW,

   Ummm jeg det kender jeg ikke lige til – tror jeg ikke passer.. Jovist der findes planter/træer som først aktiveres ved frost som normalt kommer fra naturen, men har ikke hørt det skulle gælde chili der normalt gror mere tropiske steder naturligt… Næ du, hold du bare dine frø et tørt, mørkt og køligt sted (madkammer fx) – og gem dem gerne i fx. et kaffefilter. Sådan kan de holde sig i flere år ved jeg af erfaring og med høj spirings procent.
   Og så sætter du dem bare direkte til spiring som beskrevet i guiden.

 46. Hej Claus, super god guide – stor ros til dig!
  Jeg forsøger mig med den i år og ser om mine planter skulle give et større afkast i år, end sidste år.

  1. Hej Kim, perfekt hvis du kan bruge det 🙂

   Jeg må også snart til at igang med den nye sæson – har ikke helt fundet ud af hvilke sorter jeg vil forsøge mig med i år endnu.

  1. Ah undskyld, havde ikke set dit spm.. Det er fint du spørger, dog ikke altid jeg har svaret 🙂

   mht. dine chili ville jeg opstarte dem omkring 1. feb – der er deromkring jeg selv opstarter mine.. du kan dog også vente lidt længere.

 47. Forresten hvornår ville du sige at man skulle plante et carolina reaper- eller habanero- frø hvis man har et minidrivhus til frø og spirer (Er ret ny i chili-faget) ?

 48. Ok. Tusind tak for det hurtige svar. Har lige været inde på et andet sted hvor der stod noget om at man kan klippe den helt ned OG også klippe rodnettet. Kan det virkeligt være rigtigt?

  1. Tror der er lige så mange metoder som der er sorter af chili 🙂 Jeg ville ikke selv benytte den metode, men man kunne jo evt. selv prøve at teste (hvis du fx. har 2 planter) – det er hvad jeg selv ofte gør og skaber mig mine egne erfaringer med metoder.

 49. Hej.

  Jeg kan læse mig frem til at du er en meget erfaren chili-dyrker og jeg er helt ny så jeg ville bare drage nogle af dine erfaringer og spørge hvad man skal gøre hvis man vil overvintre en plante altså om man skal klippe den ned eller bare lade den stå et varmt sted.

  1. Hej Anton,

   Du kan sagtens overvintre chili, dog skal du forsøge 2 ting. At den får så meget lys som nu muligt med de få solskinstimer vi nu har, men samtidig holde den køligt. Gerne omkring de 10 grader hvis man har mulighed for det. Dog intet frost så dør den. Og så vil den komme sig godt igen til foråret hvor du der også kan trimme den igen.

 50. Hey!
  Har lige købt en masse chilifrø som jeg har prøvet at spire, hvilket de er igang med.
  Hvis man holder god temperatur igennem vinteren, er det så helt umuligt at gro den igennem vinteren i vindueskarmen?

  1. Hej Asger,

   Umiddelbart kan du godt – men du skal nok ikke forvente nogen frugt før næste sæson. Der skal netop et vist antal solskinstimer samt varme til at planten går ud af gro statie og over i blomster stadiet.. Men du kan sagtens dyrke dem alligevel. Desuden kan man også nemt overvintre eksisterende chiliplanter og få dem til at blomstre og give frugt igen året efter.

   Så ja, klø da bare på og brug også nogen af dine frø næste forår – så kan du jo sammenligne de 2 og se hvor godt det går.

 51. Hej. Den er bidt helt over og knækket. Så jeg har plukket alle de fine grønne chili frugter der er og lagt dem i mit køkken vindue. Skal der gøres noget ved dem eller skal de bare ligge der. De skulle jo have været røde hvis de havde fået lov til at sidde på planten til de skulle plukkes.

 52. Hej. Har brug for hjælp. Har lige fundet min første chili plante liggende som et storm væltet træ. Har opserveret at det er snegle der har spist at stammen. Og nu er den knækket ned. Med mange store fine grønne chili frugter på. Planten er knækket helt af og jeg har høstet ca. 20 frugter. Kan de modnes ved at ligge i vinduet eller er det bare sket med det.
  Håber på i har et par svar. God weekend

  1. Hej Kristian,

   Det er faktisk ganske normalt at planterne ikke kan bære alt frugten og ender med at tippe over.. Tror ikke nødvendigvis det er pga. snegle.

   Er stammen reelt knækket så ja vil det være en ide at plukke dem og lade dem modne som du beskriver. Er stammen ikke knækket, kan du rejse den igen og understøtte planten med snor/pinde mv. Og så kan de sagtens modne videre der. (De kan også modne videre selvom den er væltet, bare der er tilstrømning af væske op til dem).

   For at undgå dette, kan det anbefales at bruge knibe teknikker på planten og fjerne alle nedereste grene igennems dens vækst og nærmst lave et træ med krone. Vil give færre frugter, men mere kontrolleret plante og mindre chance for den falder.. Du kan også bare løbende holde frugterne nede, pluk overskydende af løbende så frugt/plante hænger sammen.. kontrollerer man det ikke vil der være alt for mange chili og chance for den styrter ved lidt blæst 🙂

 53. Hvornår ska de første blomsterne plukkes af? Enden de springer ud eller når de er sprunget ud?

  1. Jeg tror bare det er nye rødder der er på vej til at gro ligesom med tomater. Jeg har selv nogle planter der har det og du skal ikke bekymre dig for det. 🙂

 54. Hej

  Tak for svar.
  Nej jeg ved desværre ikke hvilken sort det af. Det er en jeg har fået, og han kan ikke huske det.

  Min chili ser sådan her ud.

  Mvh Rikke

  1. I teorien kan du godt, så længe rodnettet har godt fat i nuværende potte skal den nok sprede sig hurtigt i den nye jord. Jeg har af travlhed + lidt dovenskab blot udplantet mine nu i den endelige jord. Det kan koste lidt og de går måske lidt i stå i en periode – men alt i alt, sidst på sæsonen skal der nok være mere end rigeligt med chili til mig 🙂

   Og nu siden du har flere af samme sorter, kunne du jo sagtens eksperimenterer lidt med de enkelte sorter.. give dem lidt forskellige forhold for at se hvad der er godt og skidt hos dig. Fx. forskellige endelige pottestørrelser og tidspunkter du omplanter ol.

 55. Hej igen. Nu begynder de at blive godt store. Tror du jeg skal vente lidt endnu, med at plante den i 1-2 liter?
  Og kan de skygge for hinanden eller er det fint som de står?

  1. Syntes de ser rigtig fine ud – personligt har jeg nu plantet mine ud i drivhuset – de er omkring samme størrelse og de vokser fint derude nu i deres endelige jord.
   Men check rødderne forsigtigt – har den fyldt sin potte ud kan ud omplante til større potte eller endelig potte/plantesæk/grosted (bare ikke friland endnu).
   Afstanden mellem dem vil også regulerer sig i takt med din omplantning.

   Og lidt skygge gør ikke så meget – hold dog øje med at de ikke begynder at strække sig mærkeligt. Hvis du vender din beholder nu og da vil jeg mene det er fint. Udfra synet har de det fint og strækker sig ikke efter lyset.
   Og generelt siges det at skygge på den varmeste tid på dagen i drivhuset er godt for chilien, evt under tomat eller agurken vil chilien trives rigtig godt – ved for meget direkte sollys på det varmeste tidspunkt på dagene om sommeren kan bladene godt begynde at gulne lidt og blive slappe i det tidsrum.

 56. Hej Rikke,
  Hvis det er ligesom på billedet, så er det er helt normalt og du kan være ganske rolig.
  Chili planter findes i et hav af meget forskellige størrelser, farver (blade, stængler, blomster, frugter), forgrening mv.
  Ved du hvilken sort det er?

  Og upload gerne et billede, det gør det nemmere at sige om det er normal farvning.

 57. Hej

  Jeg har lige et hurtigt spørgsmål. Jeg har en chili plante, som efter den er vokset sig stor, har fået en sort/mærkegrøn stamme. Er det normalt, eller er det et tegn på, at der er noget galt?

  Mvh Rikke

 58. Hej igen
  Tak for det så hurtige svar.
  Hvad gør jeg så nå jeg skal plante dem mere ud? Skal jeg blive ved med at bruge så/prikkel jord hele tiden eller hvordan? Med hensyn til vandingen er der så en bestemt måde jeg sikre mig på at de hverken for får meget eller for lidt vand på?
  Jeg tror at jeg vil starte på min Carolina reaper projekt, og så kan jeg jo prøve og se om de kan overvintrer.
  Mvh Gustav

  1. Jeg har det beskrevet oppe i indlægget ovenover:
   https://huspaalandet.dk/dyrk-chili-guide.hus#saaning-af-chili-froe
   og her
   https://huspaalandet.dk/dyrk-chili-guide.hus#spiring-af-chili

   Men for at gøre det kort.
   1. Spiring i lille potte eller jiffy (ugødet)
   2. Når den har et par bladsæt, over i en reel potte (5-6 diameter er fint). Igen ugødet jord.
   3. Når den har vokset endnu flere bladsæt og rødderne er nået ud til siderne og kan ses i bunden af potten skal den over i en endnu større potte eller fx. en plantesæk – denne gang bruges der gødet jord.
   4. Hvis den er i potte kan du igen omplante til sin sidste pottestørrelse/bed/plantesæk eller hvordan du vil gøre det. Igen gødet jord.

   Bemærk at mange typer gødet jord holder ca. 3 uger før gødningen er opbrugt. Derefter begynder du selv at tilføre gødning som egner sig til chili via vandingen. Men læs det på posen af det jord du benytter.

 59. Hej,
  Jeg er en dreng på snart 15 år, der interesserer mig meget for chili, og nu har jeg besluttet at jeg vil prøve at dyrke dem selv. Kan du svare mig på om det er for sent at begynde og plante dem nu? Har lige købt nogle frø, fra de mildere sorter, og faktisk 5 stk af carolina reaperen. Jeg regner med at starte med at plante dem ud i bittesmå bøtter der har en diameter på ca 2-3 cm. Når spiren så begynde at komme op vil jeg rykke dem i bøtter med diameter på 7,5 cm, og på den måde bygge op på størrelserne af potterne. Er det okay at bruge almindelig plantemuld, som man f. Eks køber her tidligt på foråret i netto? Og hvilket klima er det bedtse til chilier, både her i starten men også senere? Bare lidt for interessens skyld, tror du at det kan lade sig gøre at få carolina reaperen frem på grenen inden vinteren træder i kraft? I så fald kan det så lade sig gøre at overvintre sine planter, og hvordan?
  Super cool side du har lavet dig her.
  Mvh Gustav

  1. Hej Gustav,
   tak for rosen. Og nej det er ikke for sent til at prøve, specielt de mildere sorter er hurtigere til at modne end fx din carolina reaper. De rigtig stærke er ofte dem man lidt kæmper med at få helt modne inden sæsonen er færdig, så dem skal du måske ikke regne alt for meget med – og stadig er det ikke umuligt så prøv da og tag erfaringerne med til næste forår 🙂

   og ja chili kan godt overvintres hvis du holder den inde og væk fra frost – jeg må indrømme at jeg ikke selv har gjort meget i det, men har selv holdt chili kørende i vindueskarmen vinteren over.

   mht jord er det vigtigt at du bruger ugødet jord til dine frø og små planter – ellers brænder de af og dør. Så plantemuld er ikke en god start jord nej.. Du skal have fat i noget der hedder så-/prikkel muld som er næsten helt fri fra gødning og egnet til at dyrke ting fra frø. Det kan du finde både i mange supermarkeder og også planteskoler og havecentre.

 60. De får står mest sydvendt og får sol fra tidlig morgen til sen eftermiddag.
  Dette er mit første år så er superglad for dine hurtige svar

  1. Det ser rigtig godt ud – er sikker på du får en fed høst 🙂

   Lad mig anbefale dig at få nogen blomster ind sammen med de chili i drivhuset – blomster som tiltrækker nyttedyr som kan ordne evt. bladlus og andet kravl som sniger sig ind – de skadedyr har givet mig en del grå hår tidligere.
   Jeg har haft god success med Tagetes og Honningurt som tiltrækker de rigtige nyttedyr.

   Og sker det nu at du får fx. bladlus, så tag et kig på min opskrift til en insektsæbe https://huspaalandet.dk/insektsaebe-mod-skadedyr.hus – du må ikke bare ignorer dem hvis du spotter bladlus – de kan smadre meget på kort tid og være vanskelige at komme af med hvis de rigtig får formeret sig. Kig godt under alle blade på dine chili igennem sommeren.

   Og du skriver bare hvis der er mere som du skulle være i tvivl om 🙂

  1. Ok de ser sgu skønne ud – og flot som de er kommet nogenlunde ens op. Mine varierer en del mere.. Hvor har du dem stående nu? Er det en sydvendt vindues karm eller har du kunstlys på?

   Hehe kan godt lide du har dødningehoveder på de kraftige karle 🙂

 61. 0,4 ment som første omplantning, troede det var nok inden de skal op i 5 og 10 liter.
  Vil gerne ha dem store, så måske plante op i 1 liter, til de har fået blomster, og er klar til store potter og komme i drivhus?

  1. Ahh undskyld – ja det er perfekt og præcis som du skal gøre.. Sørg for at hellere lave flere omplantninger end bare at gå fra 0.4L til 10L – så ja god ide at få dem over i en 1-2L når rødderne har bundet sig godt i den nuværende potte. Og derfra kan du nu sagtens smide dem op i en 5-10L derfra.. Selv plantekasser virker fint til chili – og der kan sagtens komme 3 pr plantekasse. (nu du har drivhus). Dog er spande/potter nemmere at rykke rundt på efter behag.
   Men den er nu ikke så skrøbelig chilien, så det skal nok blive godt.

   Har lige tilføjet en billede upload funktion til kommentar feltet (samt abonnement så du kan få email ved svar).. Du er velkommen til at uploade billeder af dine planter – er sikkert andre der har samme type spm og det hjælper altid med et billede for at fremme forståelsen 😀

 62. Har tænk lidt samme som Brian. Plantede om, står nu i ca 0,4 l for ikke at være for voldsomt, de vokser så tilgændgæld rigtig godt, nogen som aji benito og hungarian hot wax, er blevet ok høje med snart 4 sæt blade, mine carolina reaper og t.m.d.b, står også med nu,3-4 sæt men ikke så høje, rigtig flotte synes jeg.
  Har pt brholdt ca 50 planter, 30 forskelligr.
  Mit spørgsmål er også om de skal i større potter?? Synes den er svær

  1. 0.4L til en chili er ikke meget – men det er ikke umuligt overhovedet, bliver blot mindre plante og færre frugter end hvis den har rigelig med benplads. Personligt går jeg gerne op i en 12L potte som sidste potte til de fleste typer chili.
   Chilien er dog en skøn plante ja og ret flot – ved mange dyrker dem blot som pryd og der er det nemt at styre størrelsen af planten via pottestørrelsen.
   Og klart, har du 50 planter, bliver det svært at give dem så meget plads pr stk – vil mene du har for mange :), men det er en smagssag – jeg var selv ude i så mange da jeg startede og det blev bare alt for voldsomt – desuden er en enkelt plante af hver art er mere end rigeligt.. Jeg brugte de første på år til at snævre mig lidt ind på de forskellige chili og finde min smagsretning i dem (måske du har samme tanke).
   Tror jeg havde 60 planter 1. år.. 30 året efter, 15 sidste år og i år er jeg under 10 (blev klog af erfaringen). Og fra 10 planter er der chili til mere end et helt år selvom man spiser rigtig rigtig meget chili, også selvom venner og bekendte får. Chili er ofte modne nogenlunde samtidig, så der i sensommeren/efteåret har man flere chili end man kunne drømme om og der skal nedfryses, laves sauce mv. 🙂

 63. Hej. Jeg har lige plantede mine chilli i en større potte og allerede ugen efter stikker rødderne ud i bunden.. skal de så allerede plantes om i noget større igen?

  1. Hej Brian,

   I princippet kan du godt, men sker heller ikke noget ved at lige give den lidt mere tid til at sætte sig i den nye jord. Prøv evt og kig ind til rødderne ved at forsigtigt trække potten af – hvis rødderne ikke har bredt sig helt ud til siderne lader du den blot blive lidt længere..
   Det er dog altid et ok princip at kigge på det grønne over jorden og ca. beregne samme plads til rødderne nedenunder – i det forhold vil planten altid have rigeligt med plads. Og du kan slutte planten i en ca. 12 liters beholder (hvis du har den i spand/beholder)

 64. Har læst det er salt der trækker op. Købte den fra bauhause, 60 huller men ikke så meget jord. Tror de fleste af dem, er rødderne gået ned igennem.
  I nogle af hullerne, er det mere end et frø der spirer, kan de komme sammen ned eller enkeltvis? De kommer i drivhus så snart man kan gøre det,.
  Har spiringer i alt fra alm snack peber, til Carolina respekt, bliver spændene:)

  1. Ok, vil sige jeg ikke ser noget salt på mine – men betyder nok ikke noget (du har sikret det er ugødet jord ik)?

   De steder hvor du har flere frø i samme hul, ville jeg fjerne den mindste spirre – de kan nok ikke reddes, men du kan prøve. Dog er det ikke en fordel at have 2 tæt af de vil tage liv fra hinanden. Så hellere fjerne så der kun er een pr spirre hul.

   hvis du kan se rødderne nedenunder, kan du godt lave 1. omplantning – brug små potter og sørg for de ikke tørre ud og får rigelig med sollys igennem dagen.

   Jeg havde det ene år 20 forskellige chili planter i mit 12m3 drivhus – det var ALT for voldsomt 🙂 men de kan også sagtens leve på terrassen og i vindueskarmen – er en skøn pryd plante

 65. Hej. Min forspirring i selvvandekasser, er nu ca nået til 2kimblade og første sæt løv.
  Overfladen begynder at blive lidt hvid pga salt. Skal jeg være nervøs for det?
  Hvornår ca er en god ide at plante dem i lidt større? Første sæson, har ca 100 spirringer, så glad for at kunne spørger.
  Tak for en god side

  1. Hej Mike,
   Lyder godt – har også så småt startet mine frø op – dog er de ikke kommet så langt som dig endnu.
   Hvorfor er der salt?

   Hvad har du plantet dem i til at starte med? Vil give en lidt bedre ide om hvornår du kan omplante dem. Men hvis rødderne er synlige kan du sagtens sætte dem over i næste potte nu – bare sørg for det er forholdsvis ugødet jord stadig så du ikke brænder rødderne af.
   Citat fra indlægget “Når din chili plante har sat ca. 3 bladsæt (afhænger lidt af dit startmedie) kan du overveje den 1. omplantning over i sin første potte. Benyt en potte af ca. 5-6 cm i diameter og benyt igen den ikke-gødet jord (så- / prikkeljord).”

   100 planter er en del 🙂 håber du har godt med plads hehe

 66. Hej.
  Jeg købte en chiliplante sidste år med 6 chilier på. Nu er den begyndt at blomstre med 11 blomster, men er det nødvendigt for mig at fjerne blomsterne? Eller kan jeg gå ud fra år blomsterhandleren har gjort det da jeg købte den. For det er vel ikke noget jeg skal hvert år, vel?

  1. Ja du vil komme til at få flere chilier sidst på sæsonen hvis du nipper den nu – desuden er det stadig ret tidligt og for lidt solskins timer til at lade den gro frem nu med frugter ville jeg mene.
   Men lyder til at være en 2årig chili? Der kan måske godt være nogen flere ting at tage hensyn til som jeg ikke lige overvejer.

   Blomsterhandleren kan langt nemme sælge en plante der har blomster eller chili på når han godt vil sælge den, så det skal du ikke tage for givet..

   Jeg ville nu bare nipse dem og ikke frygte – der skal nok komme mange flere frugter senere

 67. Hej.
  Har samme probem som Camilla. Har købt en plante, med mange flotte chillier på. Men efter 1. gang vanding, er alle chillierne blevet rynkede og bløde. trælst. skal jeg plukke de bløde chillifrugter af, så der kan vokse nye frem, eller hvad skal jeg gøre?
  Hilsen René

  1. ja er nok samme svar som til Camilla. Lyder til overvanding, men kan være mange ting.
   Pluk de slatne (måske overmodne) og sørg ellers for den får masser af lys – vi er så sent på sæsonen nu at der ikke skal forventes nogen nye chili – men holder du planten tempereret kan du godt holde den over vinteren og den vil i foråret når der er solskinstimer nok begynde at sætte nye blomster igen.
   Det er noget nemmere at følge en plante fra blomst -> chili selv end at få en der står på sit højeste punkt i sæsonen.

 68. Hej
  Jeg har købt en chilliplante, med mange store røde og grønne chillier på. Mit problem er, at de røde chillier er begyndt at blive bløde.. Mangler de sol/vand/skygge? Eller er det fordi de skal tages af inden de bliver sådan?
  Hilsen camilla

  1. Camilla, kan være mange ting. både overvanding eller for lidt vand eller manglende lys.
   At dine chili er så langt fremme nu, lyder til de er opdrevet via kunstigt lys og forhold – kontakt evt. stedet du har fået planten for bedre vejledning.

   Men nap da de røde chili og test dem inden de bliver slatne – de er nok fine

 69. Hej

  Rigtig Nice guide til at dyrke chillier, men har dyrket en sort chilli hen over sommeren, der er kommet massere af flotte blomster, men der kommer ingen frugter/chillier på??
  Jeg har godt nok ikke nipset blomster af i starten.
  Er denne chilli plante ødelagt, eller skal man bare blive ved med at vente??
  Med venlig hilsen Stinne

  1. Hej Stinne,

   Først og fremmest tak – er skønt hvis guiden kan bruges! 🙂
   Mht. din chili kunne det godt lyde som om du er kommet lidt for sent i gang med den – der hvor du ser blomster er der chilien kommer efterfølgende, men det tager lang tid at vokse og modne – det kræver specielt sol og varme for at dette sker.

   Ved ikke lige hvor din plante står henne, men den kan sagtens overleve vinteren hvis du holder den i en vindueskarm – dog er det ikke sikkert du får frugter at høste (pga for lidt solskinstimer og varme).

   Jeg ville bare lade planten leve og så komme igang tidligt i 2013 (feb/marts) og så nogen nye chiliplanter – så vil du kunne høste gode chili på denne tid om et år. Alternativt kan du også købe færdige planter omkring maj måned der så vil kunne give frugt nu.

 70. Lækker guide tak. fik nogen chili frø i vinters og er netop ude og lede efter en guide til at få disse frø forvandlet til dejlige chilli 😀
  Jeg vil følge dine fodspor og håber du vil sende flere indlæg om chillier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.