drivhus opbygning skelet

Jeg har længe gået med en drøm om at dyrke forskellige ting, med henblik på at kunne sælge lidt plantefrø i fremtiden – dog skal jeg lære at kravle før jeg kan gå. Så i 2012 har planen været at starte et drivhus op i haven hvor jeg kan danne mig nogen erfaringer inden for dyrkning af chili og dernæst tomater, agurker og lign.

Jeg gik på udkig efter potentielle drivhuse i februar og fandt frem til et 11,5kvm drivhus med polycarbonat vinduer. Jeg har valgt polycarbonat over glas pga. dens forbedrende effekt på at holde på varmen og skaber mindre temperatur udsvingninger. Desuden forlænger man sin sæson en smule i forhold til glas (Dette er andres erfaringer og har fulgt dem).

Jeg fik drivhuset leveret i starten af marts – efter yderligere research på nettet, besluttede jeg mig for at lægge fliser under drivhuset, dels pga. det meget ukrudt der er i haven samt at holde mus, muldvarpe, mosegrise mv. ude – de er overalt herude på landet.
Jeg bestilte ca. 20m2 bondesten og noget grus. Sidst i marts gik jeg og en ven i gang med skovl og spade hvor vi fik gravet ud til der hvor jeg ville have drivhuset stående. Derefter blev der fyldt op med grus, pladevibreret og sten blev lagt.

drivhus udgravning fundament

drivhus grus

drivhus anlægning af fliser

Drivhuset blev købt med stålsokkel der blev støbt fast med 6 punkter i 1 meters dybde – det gjorde lidt ondt at skulle pille de nylagte sten op, men resultatet blev nu ok. Jeg måtte blot skære et par af stenene lidt til.

drivhus pælebor sokkel

Efter sokkel var støbt og fået 24 timer til at tørre gik vi i gang med at opbygge selve drivhuset – det kan være lidt tricky nogen steder og man skal minimum være 2 personer. Det lykkedes dog til sidst at få det rejst og få polycarbonat pladerne isat.

drivhus opbygning skelet

Jeg bestilte med vilje nogen ekstra sten til en gangsti, men må indrømme at jeg er gået en smule død i det med at lægge sten, så har valgt at bruge dem til et højbed inden i drivhuset i stedet for. Det er blevet rigtig godt syntes jeg og giver en god ro inde i selve drivhuset.
Jeg har fyldt højbedet op med en Champost blanding. Yderligere er der kommet 4 kapillærkasser ind og et lille plantebord.

drivhus højbed

Jeg har i forårets løb ikke holdt mig tilbage med at så forskellige ting (op mod 40 chili planter) + en række tomat og agurke sorter. Det er naturligvis alt for meget til sådan et drivhus.
Jeg har nok også plantet tingene alt for tæt inden i drivhuset lige nu, men syntes det var så svært at holde mig tilbage – i højbedet har jeg sat 12 planter (3 agurk, 3 tomat, tomatillo, ananaskirsebær samt chili) og jeg har faktisk også plantet 3 jordbær ind i det bed også. – Når det bliver for vildt derinde, må jeg fjerne nogen af dem.
I plantekasserne har jeg plantet 2-3 chili pr kasse, samt endnu en mini agurk, vandmelon samt en dværg ananaskirsebær.

drivhus udplantet tomat, chili, agurk

De resterende chili ryger nok i krukker samt bliver plantet langs min sydvendte mur.

Så herfra står den på pleje af de kære planter – har allerede haft en lang kamp igennem foråret med de grønne bladlus, men har været over dem dagligt og virker lige nu til at der ikke er flere. Men men – ved godt at jeg lige pludselig ser dem igen. Enten alene eller en stor bladlus med ca. 10 små bladlus unger omkring sig.
Generelt plejer jeg at klemme dem hvis der kun er enkelte og ellers får de med vandsprøjten til de alle er skyllet af – dette gentages et par gange om dagen til de er helt væk. Alternativt kan man bruge en insektsæbe mod skadedyr.

Jeg vil forsøge at holde huspaalandet.dk opdateret som vi kommer igennem sæsonen – er sikker på der nok skal komme en del udfordringer mht. skadedyr og sygdomme. Jeg prøver dog at lave de forholdsregler jeg lige kan. Kan nævne at jeg fx er ved at anlægge stort blomster bed lige op af drivhuset, der både tiltrækker nyttedyr der kan gå efter de skadedyrene, samt nyttedyr som bier der kan hjælpe med bestøvning af de enkelte planter jeg har i drivhuset som ikke er selvbestøvende.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

15 thoughts on “Drivhus projekt 2012”
 1. Hej Claus! Super flot drivhus du har bygget. Det ser virkelig godt ud ;o) Vi er to “halvgamle søstre” der er i gang med at bygge et drivhus, i vores nye have. Vi har tænkt os, at lægge stabil grus på i 10-12 cm dybde. Når drivhuset KUN måler ca. 6 kvadratmeter, mener du så ikke det er nok med det lagtykkelse, når der kommer top lag af fint sand ovenpå, så man kan få fliserne til at lægge helt plant. Desværre skråner vores have lidt, så det gælder vel om, at få drivhuset til at stå helt i water, ikke sandt ? På forhånd Tak for dit svar, hvis du ser disse linier. Med venlig hilsen Julie Frøslev.

  1. Hej Julie, tak for kommentar og ros.
   Jo det burde være nok grus tænker jeg – i mit gamle drivhus tog det lidt overhånd i dybden.. Det er jo lidt begrænset hvor meget man belaster stenene inde i et drivhus, fx. i forhold til en indkørsel.
   Jeg havde også et niveau problem som man kan se på billederne, fliserne kom ikke helt i water, hvilket egentligt er ok så regnvandet kan dræne af mod et hjørne.
   Man skal blot sikre selve drivhuset står helt i water som du selv nævner – det er det vigtigste i hele projektet. (Det kan man også se på mine billeder at det gaber i den ene side nede i bunden i forhold til fliserne der skråner lidt). Det fungerer dog helt perfekt.

   Held og lykke med drivhus projektet – vi skal selv i gang med at opsætte 2 nye vægdrivhuse i dette forår.

 2. Hej Claus 😊

  Det højbed du har lavet af fliserne, har du “limet” dem sammen?

  Mvh Thomas

  1. Hej Thomas,
   Nop det er bare lagt oven på hinanden og har holdt helt perfekt siden det blev lavet. Øverste række kan dog godt blive skubbet lidt når man arbejder derude, men er nemme at rykke på plads igen.
   Tanken var at jeg måske ville lave om på bedene over tid og derfor er de blot lagt uden noget imellem.

 3. Hej

  Spændende og meget flot projekt!

  Hvordan vidste du hvor dybt du skulle grave?
  Er det grus og stenmel du har brugt? Hvor meget ?

  Jeg håber det er ok at jeg spørger så meget jeg er selv i gang 🙂
  Har gravet 40-50cm dybt. Jeg aner bare ikke om det er nok for jeg støder hele tiden på nogle bløde punkter i jorden..

  1. Hej David,

   Tak 🙂
   Ja jeg fik gravet ca det samme (var lidt en fejl) for det kræver rigtig meget stabil grus at fylde op igen. Skulle jeg gøre det om ville jeg nok fylde bunden op så der blot er ca. 40cm op. Derpå stabilgrus.
   Men husk at få fat på en pladsvibrator og giv den nogen gange undervejs – desto større lag grus, jo mere vil det skride rundt og skulle bruge vibratoren til at sætte sig godt.

   Og korrekt jeg brugte stenmel som toplag og også stenmel som fugesand bagefter. Det ser godt ud til disse sten og det hele holder stadig rigtig godt

 4. Hej igen. Vil plant de små chilier op i o,75 l idag. Mit spørgsmål er ang vanding, nogen siger nedenfra, og andre ovenfra. Er det bedst ovenfra, og så lade dem tørre ud inden ny vanding?

  1. Hej Mike,

   Jeg plejer at vande ovenfra 1. gang – sikre alt jorden har været gennemvædet (uden at være pjask vådt).. Alle andre vandinger fremadrettet laves så generelt nedefra.
   Det er bla. med til at holde skadedyr nede og man sikre planten suger det vand den skal bruge og ikke mere.
   Holder du en fast rytme i vandingen og liiige sikre de tørre ud inden du vander igen vil dette fungerer fint. (Sørg endelig for at de tørre lidt ud, da rødderne har behov for ilt – for meget vand/fugt vil gøre de rådner). Tror den største synder til døde eller chili der mistrives er overvanding.
   Tørre de dog helt ud pga. manglende vanding skal man lige “prime” topjorden igen ved at vande ovenfra.

 5. Jeg tror jeg går over til naboen som er metalsmed, han har nok noget liggende 🙂

  Jeg vil lige høre dig ad hvad du gjorde ang. fald? Jeg har fald på fliserne med vil have drivhuset i vatter. Hvad gjorde du her? Flugter din sokkel 100% fliserne eller har du et gab imellem sokkel og fliser? Og har du i så fald tætnet dette så der ikke kommer luft under drivhuset?

  Tak for dine hurtige svar – det er stor hjælp for en nybegynder som mig 🙂

  Mvh Lars

  1. Hey jeg er selv helt nybegynder, så bare dejligt hvis der er noget du kan bruge herfra 🙂

   Yep, jeg har fald på fliserne og så flugter soklen i den ene ende som vist på billedet og i den anden ende var der netop luft (er faktisk 50% af soklen der er luft under).
   Jeg havde heller ikke nogen solid løsning, men jeg endte med at skære belægningssten til i vinkel (det tog noget tid) og samlede dem så godt som muligt helt tæt. (jeg kan lige tage et billede ved lejlighed – måske lørdag).
   Men det ser fint ud udefra – det er ikke 100% tæt, men blot fint at det overskydende vand inde fra drivhuset kan løbe ned mod de sten og finde vej ud stille og roligt imellem dem.

 6. Hej Claus,

  Tak for dit svar – det var lige den forklaring og det billede jeg havde brug for at se! 🙂

  Jeg må se om jeg kan finde lignende fødder til min metalsokkel – ellers må jeg ud og være kreativ 🙂

  Mvh Lars Dahl

  1. Det var så lidt.. fandt lige et billede hos det sted jeg købte mit drivhus

   viser det lidt bedre. og i bunden af de spyd/fødder deler de sig i 2 for at kunne få bedre greb i betonen.
   Hvis det er du ikke kan finde noget der kan bruges, kan du altid prøve at høre dem om de har nogen ekstra sokkel spyd på lager 🙂

 7. Hejsa!

  Jeg er igang med nærmest samme projekt som dig 🙂 fliserne er lagt og jeg skal nu finde ud af hvordan jeg forankrer drivhuset. Hvordan fastgjorde du stålrampen til dit støbte punkt fundament? Og holder det endnu?

  Jeg ser frem til at høre fra dig.

  Mvh Lars Dahl

  1. Hej Lars,

   Lyder sgu da godt – godt projekt der vil glæde i mange år fremad 🙂

   Ok ja det holder 100% – jeg har direkte udsigt til marker så langt øjet rækker mod syd og vest så drivhuset tager imod rigtig meget vind dagligt og har været igennem et par af de seneste storme uden problemer.

   Der hvor jeg købte mit drivhus fulgte der disse fødder med som jeg forankrede til selve soklen – derpå kunne jeg nedsænke “fødderne” og sikre alt var i vatter og diagonalt korrekt, før jeg hældte beton i til hver fod
   https://huspaalandet.dk/wp-content/gallery/drivhus-april-2012/drivhus_fliser_sokkel2.jpg
   på billedet der kan du måske lidt se foden der er påskruet soklen.

   Jeg har intet fortrudt overhovedet og alt holder stadig som da det var helt nyt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.