Mange mennesker har drømme om at gå i gang med eget haveprojekt, men det er besværligt, og der er meget, I skal være opmærksomme på!

Der kan være risici forbundet med egen udarbejdelse af haveplan samt eksekvering af denne. Derfor må det understreges, at haveprojekter bør udføres med en vis erfaring i bagagen.

Hvad er en haveplan?

En haveplan danner overblikket over din have, og det er planen over dit projekt. Altså den plan, din have skal opbygges efter. Uanset hvilket tema eller hvilken have du ønsker dig, er en haveplan fundamentet for, at projektet går, som du gerne vil have det. 

Inden du tegner din haveplan

Nedenfor får du en række punkter, som du bør overveje, inden du går i gang med at designe din haveplan:

  • Vurdér dit budget. Denne del er aldrig den sjove, men det er vigtigt for din haveplan og dit design, at du fastsætter et realistisk budget for projektet.
  • Lav en liste af funktioner, du ønsker i din nye have. Det kunne eksempelvis være:
  • Variationer af træer og planter
  • Sten, grus eller jorddækning
  • Broer (og vand?), løvgange, bænke eller skulpturer
  • Vurdér størrelsen på din have. Skal din have fylde hele dit udendørsareal eller blot en del af det? 
  • Glem ikke vejrfaktorer. Brug tid på at notere solrige og skyggefulde tider ned, så du ved, hvor du skal arbejde på hvad. Disse tider skifter også i løbet af året, og derfor bør du planlægge dine planter efter hvor, de passer bedst ind i forhold til skygge og sol. 
  • I forlængelse med det ovenstående punkt, bør du altså kraftigt overveje at anvende planter, der passer til klimaet. Selvom det kan virke fristende at vælge eksotiske planter, får du bedre og flottere resultater af at anvende planter, der kommer fra dit eller tilsvarende områder. Dermed vil planterne passe til klimaet, som også bliver værdifuldt for fuglene, sommerfugle, bier/hvepse og andre dyr, som bidrager til økosystemet.
  • Herfra er det vigtigt at planlægge beplantningen, før du går videre med din haveplan. Klimaet er som nævnt vigtigt, men det er også vigtig at overveje, hvor store planterne bliver. Når du har overvejet det, har du et bedre overblik over, hvor mange forskellige planter du kan købe. 

Flere gode råd til din haveplan

Når du skal i gang med at lave selve skitseringen og tegningen af din haveplan, kan du starte med målestoksforholdet. Tegn eventuelt i 1:100, således at 1 cm svarer til 1 meter i haven. Dette gør det i hvert fald meget simpelt. Du kan starte med at skitsere en tegning af din eksisterende have. Dine overvejelser fra før gør også, at du herfra har en liste over, hvad du ønsker i din nye have. Herfra kan du altså sammensætte de to ting og skabe en ny og unik have. Tegn på din originale tegning, hvor du ønsker nye funktioner. På den måde kan du skabe en helt ny haveplan. 

Her ses en skitse på en haveplan. Denne er meget detaljeret og kan være svær at udføre uden professionel erfaring. 

Få hjælp fra havearkitekter

Det betyder også, at det er meget vigtigt for arbejdet, at haveplanen er udført på den rigtige måde. Derfor anbefales det også, at du tager fat i en havearkitekt, når du skal have tegnet din haveplan – og efterfølgende eksekvere på den. Det bliver nemlig helt afgørende og fundamentalt for haven og husets fremtid, at det bliver udført ordentligt. Du kan læse mere om hvordan professionelle havearkitekter arbejder med en haveplan via linket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.