dahlia

En af havens helt store givere må være Dahlia / Georgine – den utroligt smukke blomst der vil tage alt opmærksomhed igennem sommeren og kan pynte i enhver have med store blomster i utrolige farver og faconer.

KØB DAHLIA HER

Slægten stammer fra sydamerika, nærmere bestemt Mexico og Guatemale hvor den har de optimale betingelser (fugt, varme, sol og ingen frost).

Frost – Dahlias fjende

På trods af den varme oprindelse kan denne storblomstrende plante sagtens trives i Danmark om sommeren – den største fjende herhjemme er vores kolde vintre – derfor er det nødvendigt at grave sine blomsterknolde op i efteråret og igen udplante næste forår for at få dem til at spire og blomstre fra år til år. Dette arbejde er den største grund til at folk afholder sig fra at have Dahlia i haven – og det er synd! For så besværligt behøver det heller ikke at være!

Frø eller knolde?

Det mest normale er at arbejde med knolde (da det er dem du gemmer fra år til år), men Dahlia kan godt startes op fra frø.

Frø startes normalt i en vindueskarm omkring 1. marts og kan udplantes i haven eller potte når chancen for nattefrost er ovre.

Benyt så- / prikkelmuld og strø dine frø ud. Dæk akkurat frøene med jord og fugt jorden – stil den lunt og mørkt. Efter et par dage vil de allerede spire. Herfra skal de have fuld lys – evt en sydvendt vindueskarm eller drivhus.

Når de har fået 2-3 bladsæt kan du plante dem over i hver deres potte så de kan brede sig.

Husk at når man laver planter fra frø og har dem inde i starten, skal de tilvænnes at være udenfor – derfor sætter du dem udenfor på gode dage (gerne i en drivbænk/mistbænk). I starten bare kort tid og så dag for dag give dem længere tid ude – bliv ved indtil det er tid til at udplante dem.

Udplantning af Dahlia

Omkring 1. maj er der jeg tager chancen og sætter mine Dahlia i jorden, men har altid et øje på vejrudsigten – kan jeg se der kommer frost fremadrettet, venter jeg til det er overstået.

Du kan sagtens benytte din normale havejord – sørg dog for at den har en god konsistens (dvs. ikke for sandet så den ikke kan holde på vand og ikke for leret så den ikke kan komme af med vand – er den for meget af den ene art, skal der tilføres enten sand eller ler for at balancerer det).

Har du kompost, græsafklip eller animalsk gødning kan det graves med i jorden og vil blot give dig endnu skønnere blomster senere – undervurder det ikke! Og smid gerne dit fremadrettet græsafklip oven på jorden ved dine Dahlia, så vil de fremadrettet udnyttet de næringsstoffer vha. regnorme ol.

Sørg for jorden er gravet godt igennem og vand det godt igennem – placer dine knolde ca. 10cm under overfladen of fyld jord på – lad lige en cm af den gamle stilk stikke op over jorden og vand jorden igen. (gentag vandingen dagligt den første tid så jorden forbliver fugtig).

Placering af Dahlia

Selvom den elsker sol og varme, kan det være en god ide at sikre den får en smule skygge på det varmeste tidspunkt på dagen – det er for at undgå at den bliver slap og hænger. Det sker på grund af der er større fordampning i forhold til mængde af vand der kan trækkes op – er bedet fugtigt nok kan det dog sagtens lade sig gøre at stå i fuld sol.

Dahlia skal også have godt med plads til hver side da den breder sig – ved du ikke udfra vejledning hvor stor afstand der skal være mellem hver plante, så benyt minimum 50 cm.

Dine Dahlia skal også bindes op – der kommer simpelthen så mange blomster og de bliver ofte så høje at du bliver nød til at overveje dette. Specielt også hvis de står et sted med vind.. Du kan købe forskellige opbindings udstyr i havecentre, men de behøver ikke være så besværligt.

Bank gerne blot nogle pinde i jorden rundt om planten (gør dette i god tid inden planten er blevet stor) og bind noget snor mellem dem. Dette kan sagtens gøres så det er ret skjult når Dahliaen er i blomst.

dahlia knold

Dahlia i potte

Det er blevet rigtig populært at have Dahlia i potter de senere år – og det er også super nemt da du slipper for at grave den op år efter år. Du kan blot sætte din potte et sted vinteren over som er frostfrit. Knolden har reelt godt af at ikke udtørre alt for meget og det kan man sikre i sådan en potte.

Næste forår fjerner du blot alt dødt materiale og vækker knolden til live igen med vand og varme.

Deling / formering af Dahlia

Du kan formerer din Dahlia på forskellige måder – enten fra frø, fra stiklinger eller ved at dele knolde..

Vil du have samme type plante skal du tage stiklinger eller dele knolden.

Frø vil ikke give præcis samme type plante og udseende som moderplanten, da det vil være en blanding af begge forældre – så du kan lave dine egne hybrider på denne måde – det er ganske sjovt.

KØB DINE DAHLIA HER

Del dine erfaringer  – Vis billeder af dine Dahlia

Har du noget erfaring med Dahlia / Georginer så skriv meget gerne en kommentar herunder eller upload et billede af dine Dahlia – jo mere info desto bedre.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

One thought on “Dahlia / Georginer”
  1. en god ide til afstivning af georginer er ,4 pæle i en kvadrat og læg et riojern på og fikser (jernet med en til to kramper på hver pæl. man skal måske lige hjælpe planten lidt med at ramme hullerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.