Vi havde fået undersøgt os frem til at de tidligere ejere havde brugt gul Cempexo for mange år siden og derfor valgte vi at benytte samme produkt igen, blot i grå farve i stedet.

Vi startede med at vaske stalden ned med vandslange og forsøgte at rense gamle alger væk med en gulvskrubbe. Det tog desværre ikke ret meget, så vi rendte hele stalden over med en gang algerens der blev skrubbet ind i væggen.
Efter et par dage skrubbede og vaskede vi væggen ned igen, men til vores skuffelse var der stadig fyldt med alger og snavs – for meget til at vi blot ville male det over.
Så blev højtrykrenseren hevet frem og vi brugte 2 dage på at spule alle vægge igennem – det tog alle alger og fik fjernet alt løstsiddende gammel maling – set i bakspejlet var det en rigtig god ide at få det væk, da gammelt puds og maling ellers ville have løsnet sig og faldet af igennem vinter og kommende sæsoner.

Billeder af Anneks bygning

Efter en god dags tørring, skulle vægge grundes med Cempexo Grunder – købt i Jem & Fix. 1 liter grunder blandes med 10 liter vand, omrøres en gang og kan derefter males på væggen.
Grunderen sikre at malingen ikke tørre så hurtigt ud som ellers, samt sikre bedre vedhæftning på underlaget og hjælper til at der ikke så nemt opstår revner og sprækker.

Vi har brugt kalkkoste og en gammel vaskebørste til bilen vi fandt til både grunding og maling. Den mindre børste er god til at komme ind i alle krogene og er mere behagelig at holde på i længere tid.
Grundingen er forholdsvis nem og det tog nogle timer at komme hele vejen rundt på alle vægge.
Vi brugte lidt over 2 liter grunder til alle vores vægge (beregnet 175m3 væg).

Efter endnu et døgn mens grunderen tørre, kom tiden til at male med selve Cempexo murmaling. Der blandes 1:1 af Cempexo der er et tørprodukt og vand. Det skal blandes i 5 minutter med mixer og derefter hvile i 5 minutter før den er klar til brug.
Vi vil anbefale at man mixer nok til at have til hele vægge, så man ikke skal til at lave en ny blanding ½ vejs på en væg – da der kan komme farvenuancer i det endelige resultat mellem op-blandinger og spande. En 20L spand er god til formålet.
Når du har lavet en væg kan du vurderer om du har nok til endnu en væg i det resterende, ellers laves der blot en ny portion oven i den gamle. Så sikre du at den enkelte væg holder samme farve hele vejen igennem.

Selve malingen med Cempexo er en “vet on vet” metode der benyttes, dvs. at du skal male på eksisterende flader der allerede er våde. Hvis malingen når at tørre ud før du stryger over den igen, vil den lave et tykkere lag og det vil kunne ses på det endelige resultat. Så sørg for at blive ved med at male en hel væg når du først er startet.
Prøv også at undgå maling af alle kanterne først for dernæst at tage de store flader, for ellers når kanterne at tørre før du kommer helt til enden.
Vi var 2 til at male og vil godt anbefale det. Så kan den ene gå en smule foran og tage top og bund med den mindre pensel og den anden kan gå lige bagefter mens det stadig er vådt og male resten.

Billeder af gammel stald bygning

Når alt er malet, kan der slappes af en dags tid igen så malingen kan tørre godt.
Efter et døgn skal det hele have en gang mere på samme måde. Det er lidt nemmere anden gang at male.

Så er det bare at vente til det hele tørre op og så nyde sit slid – som vist på billederne kan man friske sit hus/udbygninger gevaldigt op og til en god pris.

Vi har noget ala 175m3 vægge vi grundene og malede og brugte 2L koncentreret grunder (22 L opblandet) og 6 spande (af 10 kg) Cempexo. Det er en ca. pris på 1300,- hvilket vi syntes er en rigtig billig måde at forbedre sine bygninger.

Har du selv nogen erfaringer med Cempexo eller lign. produkter eller spørgsmål, så skriv gerne en kommentar herunder.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.