Bor du på landet? Og har du – eller overvejer du at få – dyr? Så giver det god mening at anskaffe dig en border collie, der både er en fremragende jagt- og hyrdehund.

I denne artikel dykker vi dybere ned i racen og undersøger, hvorfor en border collie er den perfekte hund til livet på landet.

Historien om racen

HundefoderRacen kan dateres helt tilbage til 1700-tallet, fra grænselandet mellem England og Skotland. Den er oprindeligt fremavlet til at vogte får og er i dag den mest anvendte fårehund. 

Den kan også sagtens vogte høns, hvilket er perfekt, da mange på landet holder høns for at få økologisk kylling i køleskabet.

Hvad bruges hunden til?

En border collie kan dog også fint trænes til at fungere som jagthund. Og det giver rigtig god mening, hvis du bor på landet og går på jagt.

Da den er nem at træne, klog og har en god lugtesans, bliver racen i dag også brugt som arbejdshund. Eksempelvis politihund, narkohund, førerhund og andre slags opgaver.

Da den netop er fremavlet til at arbejde, er det vigtigt, at dens ejer giver den opmærksomhed gennem opgaver, som den kan løse.

Hvor aktiv er en border collie?

En border collie er en meget aktiv hund, der elsker en aktiv hverdag. Den trives bedst på landet, hvor den har god plads til at løbe frit. Den er yderst dygtig som hyrdehund, så hvis du eksempelvis holder får, giver det perfekt mening med denne type hund. Med sit blik alene kan en border collie styre en flok på 100 får. 

Selv hvis hunden ikke bruges til at hyrde, vil den, på grund af sit hyrdeinstinkt, beskytte sin familie og territorium.

En border collie, der ikke stimuleres fysisk, vil hurtigt blive deprimeret og destruktiv. Den kan blandt andet finde på at bide i møblerne. Border collien egner sig derfor godt til agility eller lydighedstræning og kan gennem træning stimuleres både fysisk og mentalt.

Hvordan er en border collie som familiehund?

Racen er meget beskyttende overfor sin familie og ved altid, hvor alle er. På grund af det beskyttende instinkt, kan man opleve, at en border collie napper fremmede i haserne. Det samme gør den nemlig, når den hyrder får.

Det ønsker man naturligvis ikke, så en collie kræver en konsekvent opdragelse. 

Derfor skal hunden løbende vænnes til at være sammen med andre. På den måde lærer den, at fremmede ikke er farlige.

Border collien er meget intelligent og betegnes som verdens klogeste hund.

Pels og pleje

Pelsen kan variere utrolig meget i farve, og den mest almindelige er sort med hvide aftegninger. Andre farver kan være blue merle, tricolor, blå hvid og zobel. Pelsen er ofte nærmest silkeagtig med en blød underuld. 

Plejen af pelsen er overkommelig, og pelse er nem at holde pæn. En gennembørstning én gang om ugen plejer at være tilstrækkelig.

KØB HUNDEFODER HER

Hvorfor vælge en border collie?

En border collie giver rigtig god mening, hvis du lever et aktivt liv på landet. Som nævnt kræver en collie en del motion og opmærksomhed, så du bør have tid og lyst til at træne hunden og stimulere den. Hvis du har dyr – i både større og mindre målestok – giver det endnu mere mening at have en collie, da den vil elske at hjælpe dig med dyrene. Som familiehund er collien også et godt valg, da den er kærlig og beskyttende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.