Havemøbler kan bibeholde det smukke udseende i mange år, hvis du sørger for at vedligeholde og passe godt på dem. Havemøbler af træ skal ikke behandles på samme måde som almindelige trækonstruktioner, da der er mange vandrette flader på havemøbler, som vandet ikke bare løber af, når det regner. Derfor går det ikke at behandle haveborde og havestole med produkter, der danner overfladefilm. Man risikerer nemlig, at overfladefilmen krakelerer, så vand og fugt får mulighed for at trænge ind. Det nedbryder træet, og behandlingen vil hurtigt begynde at skalle af.

Da havemøblerne står udendørs i sommerhalvåret på terrassen eller haven, er træet også meget udsat for solens UV-stråler, der nedbryder træet og gør det gråt og kedeligt at se på. Temperaturudsving kan sammen med fugt være med til at skabe revner i havemøblerne, så træet slår sig. Herudover findes der forskellige skimmelsvampe og blåsplint, der kan angribe og misfarve træet. Ved at anvende ædeltræsolie eller nåletræsolie afhængig af havemøblernes træsort kan du undgå, at der dannes overfladefilm, idet disse olier trænger dybt ind i træet. Det er tydeligt at se, når det regner, for så vil vandet stå som perler på overfladen. Samtidigt er det nemt at fjerne vandet fra havemøblerne efter regnvejret. For beskyttelse mod UV-stråler er det en god idé at anvende træolie med farvepigmentering. Hvis du anvender farveløs træolie, beskytter du ikke havemøblerne mod UV-stråler, og så bliver de hurtigere grå og kedelige.

Teak er anderledes end andre træsorter, idet teak ikke kræver oliebehandling. Hvis teak er helt ubehandlet fra fabrikkens side, får det med tiden et hvidligt skær. Hvis du ikke bryder sig om det look, kan du behandle teak med olie som beskrevet ovenfor, men du skal vælge en olie, der er særligt beregnet til teak.

I dagligdagen er det en god idé at holde havemøblerne rene. Man kan eventuelt anvende en højtryksrenser en gang imellem. Rengøring af haveborde og havestole er også påkrævet, inden du om foråret giver dig i kast med at oliebehandle havemøblerne. Behandlingen kan gentages henover sommeren. Det er særligt vigtigt, hvis de står på et meget lyst sted i haven og dermed udsættes for meget sollys. Det er også en god idé at give havemøblerne en omgang, inden de stilles væk for vinteren. Havemøbler af træ bør ikke stilles i et tørt, varmt lokale, da de så kan tørre ud. Det allerbedste opbevaringssted er en garage eller carport, hvor møblerne kan stå i tørvejr, men samtidig få lidt ventilation. Du skal ikke dække dem over med plastic eller lignende, da det kan medføre råd og svamp i træet.

By Claus

Claus er en passioneret havemand, der deler sin viden og erfaringer om havearbejde, dyrepleje og livet på landet gennem sin blog om livet på landet. Han tilbringer det meste af sin fritid i sin frodige have, værkstedet og på gården sammen med sin familie, der tager sig af en dejlig flok dyr, herunder grise, heste, høns, hunde og katte. Følg med og få inspiration fra Claus' oplevelser og hans stræben efter harmoni mellem naturen og dyrene omkring ham.

One thought on “Behandling af havemøbler i træ”
  1. Jeg har olie behandlet mine have møbler, men… jeg glemte den ene stol, så olien har virket flere timer, og nu, er der en tyk hinde af klistret `film` på min stol, hvad gør jeg for at få det af igen ??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version