Du er her: Hus på landet » Huset » Køkken » Lav din egen kompost & kompostbeholder
køkkenaffald til komposten

Lav din egen kompost & kompostbeholder

af Claus Heinrich

Lad være med at bruge tid og ressourcer på at skille dig af med det organiske affald fra din have og dit køkken. Ved at kompostere skåner du både miljøet og din egen pengepung. Affaldet kan nemlig uden besvær forvandles til jordforbedrende og plantenærende kompost, som du kan bruge i dine højbede, drivhus og køkkenhave.

I princippet kan alt organisk materiale komposteres. De fleste ved, at blade, grene, afklippet hæk, græs og andet haveaffald kan bruges, men man kan faktisk også anvende affald fra køkkenet. Det tager lidt længere at nedbryde æggeskaller, kaffefiltre og appelsinskaller, men de gør ingen skade i kompostbunken. Det kræver blot, at man gør det til en vane at smide det egnede køkkenaffald i kompostbunken i stedet for i skraldespanden. Det er mindre hensigtsmæssigt at komme f.eks. kødrester fra måltider i kompostbunken, og ekskrementer fra mennesker og kæledyr bør af hygiejniske grunde ikke anvendes. Gødning fra heste, kaniner og høns kan fint anvendes. Køkken- og haveaffald skal hakkes i så små stykker som muligt, inden de smides i kompostbunken. Grenene i kompostbunken nedbrydes lidt langsommere end de fleste andre ting, så de er med til at sikre, at der kommer luft til alle lage i kompostbunken.

Fra tid til anden er det en god idé at vende kompostmaterialet med en gravegreb, og hvis det bliver alt for tør, skal det vandes en smule. Hvis der ikke kommer ilt nok til kompostmaterialet, kan det komme til at lugte meget grimt, og det vil ikke kunne anvendes som plantenæring. Tit opdager man først den grimme lugt, når man vender kompostmaterialet med gravegreben, men det er ikke for sent at gribe ind. Rod op i komposten, og tilsæt halm, tørre kviste eller græstørv, så komposteringsprocessen igen kommer på rette spor.

kompost køkkenaffaldMange bryder sig ikke om synet af en kompostbunke i haven, og de store kompostbeholdere, som man kan købe i byggemarkederne, er ikke meget kønnere. Placer din kompostplads i en afkrog af haven, og plant nogle buske eller en hæk omkring den. Har du overskud til det, kan du lave ruminddelinger, så der er plads til kompost med forskellig omsætningsgrad. På den måde kan du også blande færdig kompost i en bunke, der kommer til at lugte fælt og derved redde den pågældende kompostbunke. Det vigtigste ved din komposteringsplads er, at der er åbent i bunden, og at siderne enten er helt lukkede eller kun har små åbninger. Komposten må som sagt ikke tørre ud. Omdannelsesprocessen fra have- og køkkenaffald til færdig kompost varer som regel et til to år.

Personligt vil jeg bygge min egen kompostbeholder med 2 rum og få udskiftet den lille plastik kompostbeholder der stod her da jeg overtog huset. Jeg vil nok følge vejledningen fra “Den nye have” programmet på DR1, hvor Kuno bygger en kompostbeholder i lærketræ – se programmet her.

Related Posts

1 kommentar

Kristian 29. september 2012 - 15:24

Rigtig god artikel som jeg vil vise til mine læsere, tak for at dele.

Svar

Skriv en Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.